Hírek

Orbán Szilvia

2020. október 1.

USA , erdőtűz , éttermek , füstszennyezés , Kalifornia

Kaliforniában ismét súlyos döntést kell meghozniuk az éttermeknek – de most nem a koronavírus miatt.

Az Egyesült Államok nyugati partján évek óta óriási gondokat okoznak az erdőtüzek. Idén épp hogy elkezdődött a vírushelyzet miatt későre csúszott „idény”, máris hatalmas lángnyelvek pusztítják Kaliforniát, Oregont és Washington államot.



Kaliforniában például szomorú rekord született, ugyanis az idei tűzesetek kiterjedés szempontjából a valaha volt legnagyobbak: a 7000 azonosított tűzfészek eddig mintegy 1,5 millió hektárnyi területet pusztított el.


Magától értetődő, hogy jelen helyzetben az élet- és tulajdonmentés a legfontosabb feladat, de fontos megjegyezni, hogy a tűz pusztítása nem áll meg ezen a ponton.

A borszektor például máris a tüzek tombolásából és a füstszennyezésből adódó várható károkat próbálja felmérni – úgy tudni, hogy több híres kaliforniai borászatnak kell majd gyakorlatilag a nulláról indulnia újra a jövőben

– de más gasztroágazatokban is érzékenyen reagálnak az erdőtüzek pusztítására.

Ahol a lángnyelvek közvetlenül nem veszélyeztetik az életet, szintén komoly gondokat okoznak a tűzesetek következményei, hiszen a levegő minőségének drasztikus romlása arra kényszeríti a világjárvány miatt már amúgy is megrogyott éttermeket, hogy ismét lehúzzák a rolót.


Szeptember közepén Seattle-ben nagyjából már egy tucatnyi étteremről lehetett tudni, ami ideiglenesen kénytelen újra bezárni, míg további huszonegy vendéglátóhely döntött úgy, hogy nem szolgál ki szabadtéren, azután, hogy kiderült: a város levegője „rendkívül egészségtelen”, azaz a kint tartózkodás mindenki – nem csak a krónikus betegek – számára kockázatos.

Nagyjából ugyanekkor érkeztek hasonló hírek az oregoni Portlandből is, ahol a rossz levegőminőség miatt Ted Wheeler polgármester kénytelen volt minden városi tulajdonban lévő szabadtéri helyszínt bezáratni.


A füst miatt itt harmincnál is több étteremnek kellett bezárnia, pedig a vendéglátóhelyek pillanatnyilag amúgy is rendkívül sebezhető állapotban vannak.

„Semmilyen mód nincs arra, hogy az elemekkel felvegyük a harcot, az éttermek ráadásul kis helyen működnek, így a lehetőség is kisebb arra, hogy valamilyen jó megoldást lehessen találni” – magyarázta a helyzetet egy érintett a Nation’s Restaurant News-nak. 


Délebbre, a San Francisco-öböl térségében pedig – ahol a füstszennyezés szinte folyamatos probléma – a hírek szerint már augusztus végén, az első tűzeseteknél több étterem döntött úgy, hogy szabadtéri asztalainak számát mérsékli, s azóta is, folyamatosan újabb bezárásokról lehet hallani.

Pedig – ez után az év után – a rolók lehúzásának puszta gondolata is letaglózó a már amúgy is féltérdre ereszkedett vendéglátóhelyek számára.

„A közüzemi és bérleti díjakat, a személyzetet, a szállítókat továbbra is fizetnünk kell” – ecseteli Gillian Shaw Lundgren, a Black Jet Baking Co. tulajdonosa. „Minden nap, minden egyes perc katasztrofális következményekkel jár a már amúgy is súlyos nehézségekkel küzdő vállalkozások számára.”


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra