Hírek

MKO

2021. június 29.

pezsgő , törley , hungária

Tizenhat ország 960 tétele közül kapta meg a legnagyobb elismerést a magyar pezsgő, a Törley Chardonnay Brut. Emellett pedig aranyérmet ért az illatos, magyar szőlőfajtából készült Hungaria Irsai Olivér Doux. A 22. alkalommal megtartott, nívós VinAgora Nemzetközi Borversenyen vakkóstolással zajlott az értékelés, a benevezett tételek idén rekordszámmal voltak jelen, ráadásul rendkívül kimagasló színvonalú mezőny állt össze.

A VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 139 éves Törley Pezsgőpincészet bezsebelte a „nagydíjat": Champion díjat nyert a tradicionális eljárással - Méthode Traditionnelle – több éves palackos erjesztéssel és érleléssel készített zászlóshajója, a Törley Chardonnay Brut.  

A megmérettetésen egy-egy kategória 10 legjobb tételét a bírák újra előveszik visszakóstolásra, s azok legjobbja kapja ezt a fődíjnak is tekinthető elismerést.

Az ehhez a pezsgőhöz felhasznált szőlő a pincészet Etyek-Budai Borvidéken található, saját chardonnay területeiről származik.




Ez a pezsgő 100% Chardonnay szőlőfajtából készült, amelyet a Champagne-hoz hasonló adottságú Etyek-Budai Borvidék legjobb területeiről válogatnak. Szalmasárga színű, illatban az almát és a körtét idéző jegyek kiegészülnek az érlelés alatt kifejlődő, finoman megjelenő pirítós és piskótás asszociációkkal.

A korty karakterét az egyenes, élénk savak érzete határozza meg, amelyekhez szorosan tapadnak az olyan citrusos zamatok, mint a citrom, a lime és a grépfrút. Könnyed testtel, klasszikus érlelt pezsgős jellemzőkkel találkozunk ennél a vitalitással, eleganciával bíró, hosszú lecsengéssel záruló tételnél. Aperitifként vagy kaviár, hideg halételek és fűszeres fehér húsok remek társa. 

Az Irsai Olivér szőlőfajtát lassan 100 évvel ezelőtt, 1930-ban nemesítették a Csaba Gyöngye és a Pozsonyi Fehér fajtákból, azóta pedig számos helyen telepítették külföldön is. A név körül számos legenda kering, de megalkotója az egyik barátja abban az évben született fiáról nevezte azt el.

Jelenleg hazánk egyik legkedveltebb fajtája, úgy tíz évvel ezelőtt kezdődött nagyívű felemelkedése. Nagyon népszerű, könnyen érthető száraz bor és pezsgő formájában is. 2009-ben debütált a Hungaria Irsai Oliver Doux tétel, közkedvelt gyümölcsös, virágos frissességével korábban is számos elismerésben részesült már.

A Hungaria Irsaija palackos erjesztésű és érlelésű, az ún. Méthode Transvasée eljárással készül, a hagyományos technológiával szemben nem érlelik olyan sokáig – így inkább egyfajta eleganciát ad a pezsgőnek, cél, hogy a szőlő elsődleges zamatai és az érlelésből származó aromák kiegészítsék, támogassák egymást. Telt ízének köszönhetően friss gyümölcssaláták és gyümölcsös desszertek tökéletes kiegészítője.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra