Az akasztói szikiponttyal bővült az uniós oltalommal védett magyar termékek köre - közölte az Agrárminisztérium (AM).
Hangsúlyozzák, a magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy
A tájékoztatás szerint az akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez. (Ezek között 37 borászati termék, 17 mezőgazdasági termék és élelmiszer és nyolc pálinkaféle szerepel.)![]()
Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező termék egy meghatározott földrajzi területről származik, minőségét alapvetően az adott földrajzi terület természeti és emberi tényezőinek köszönheti.
mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. Az oltalmat a termék csomagolásán feltüntetett uniós szimbólum is jelzi.
![]()
Az akasztói szikiponty elnevezés, akárcsak az egy héttel korábban bejegyzett szilvásváradi pisztráng, az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként 2018 óta már átmeneti nemzeti oltalmat élvez.
A közleményben kitértek arra, hogy az akasztói szikipontyot a Bács-Kiskun megyei Akasztó és Dunatetétlen közigazgatási területén belül, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában elterülő szikes pusztákon létesült halastavakban termelik.
Az "akasztói szikiponty" húsára jellemző a tiszta íz és a tiszta, kellemes, enyhén sós, agyagos homokra emlékeztető illat. Testének jellegzetes világosszürkés-aranysárga színe és narancssárga úszói a homokos-agyagos tófenék sárgás, világos színéhez alkalmazkodva alakult ki.
Az akasztói szikiponty húsa - a természetes vizekben vadon élő pontyokéhoz hasonlóan - alacsony zsírtartalmú, teste megnyúlt, izmos, köszönhetően az intenzív és folyamatos mozgásnak.
![]()
Hangsúlyozzák, a földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét. Az EU idén januárban közzétett statisztikai adatai szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek eladási értéke átlagosan kétszerese a földrajzi árujelzővel nem rendelkező, hasonló termékekéhez képest. A Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 22 magyar termék földrajzi árujelzőjének uniós elismerése van folyamatban, elsősorban mezőgazdasági termékek és élelmiszerek - közöttük további magyar halak -, valamint a regionális pálinkák.