Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 24.

USA , foodie , gasztroélet , TOP10

Egy tanulmány a megfizethetőség, a sokszínűség és a minőség alapján állított fel sorrendet, mutatjuk a TOP10-es listát.

A „foodie” kicsit mindenkinek mást jelent. Van, aki olyan embereket ért alatta, akik odavannak a gourmet dolgokért és folyamatosan nyomon követik a magas gasztronómia történéseit. Mások a kifejezést sokkal lazábban kezelik: valahogy úgy, mint egy megbízható, öreg barátot, aki mindig képben van, hogy épp hol kapható a városban a legjobb lángos. Egy amerikai pénzügyi weboldal, a WalletHub úgy tűnik, kicsit mind a két nézetet osztja, és tanulmányában azt kereste, melyek az Egyesült Államok gasztronómiai szempontból – pontosabban a minőség, a sokszínűség és a megfizethetőség kritériumai alapján – legjelentősebb városai.



A weboldal 2021-es listája a foodie fogalmának fentebb vázolt két megközelítése közül talán az utóbbihoz áll közelebb. A sorrend felállításához

a WalletHub csapata 182 amerikai város gasztroéletét elemezte és értékelte egy 100 pontos skálán, a megadott szempontok – például egy alapbevásárlás ára, az egy főre jutó termelői piacok, az éttermek száma, a vendéglátóhelyek sokszínűsége, a Michelin-csillagos éttermek száma – alapján.

A lehetséges 100 pontból 70,77-et megszerezve, a lista élén – talán meglepetésre – végül az oregoni Portland végzett. A WalletHub indoklása szerint

a város gasztronómiai térképe elképesztően változatos: ugyanolyan gazdag az utcai foodtruck felhozatal, mint a megfizethető, de felső kategóriás szolgáltatást nyújtó éttermek listája. Portland kiváló sörfőzdéinek munkássága pedig valójában már csak hab a tortán.



Az államokat tekintve a nagy nyertes Florida, amely három várossal is képviselteti magát a TOP10-es listán: Orlando, Miami és Tampa is izgalmas, kipróbálásra érdemes kulináris élményeket kínál a helyieknek csakúgy, mint az odalátogatóknak.

Íme az USA városainak foodie elitje:

  1. Portland
  2. Orlando
  3. Miami
  4. San Francisco
  5. Austin
  6. Sacramento
  7. Denver
  8. Las Vegas
  9. Seattle
  10. Tampa

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra