Hírek

Gonda Mariann

2021. május 20.

szputnyik , koronavírus , covid

San Marino kormánya 6 éjszakás hotelfoglalás mellé 50 euró felár ellenében két dózis Szputnyik V vakcinát is kínál. Néhány hónap múlva szinte minden ország azonnal biztosítani tudja majd az oltást saját lakosainak, addig viszont vonzó lehet a vakcina-desztináció a türelmetlenek számára.

San Marino Európában elsőként "győzte le" a járványt. A 34 ezer lelket számláló ország 16 évnél idősebb lakosságának 74 százalékát beoltották (90 százalékukat az orosz vakcinával), új eseteket május 4. óta nem jelentettek, nincs egyetlen kórházi ápolásra szoruló koronavírusos beteg sem, így május 6-án, az utolsó gyógyult páciens elbocsátása után a kórház Covid-részlegét is megszüntették.


A kulturális helyszínek, múzeumok, üzletek és éttermek kinyitottak, a kijárási korlátozásokat feloldották - bár a gyülekezési tilalom és a kötelező maszkviselés megmaradt - kezd visszatérni az élet a miniállam falai közé.

Már csak a turisták hiányoznak, de ők nagyon,

az ország GDP-jének ugyanis több mint fele az idegenforgalomból származik, normál években a 3 milliót is eléri a látogatók száma.

Olasz konyha kiváló helyi alapanyagokból

A 4. században alapított állam függetlenségét a 13. század óta megszakítás nélkül őrzi. Fővárosának történelmi központja és a Monte Titano hegy világörökségi helyszínek. Főbb mezőgazdasági termékei a bor, a sajt, a felvágottak, az olívaolaj és a méz.

Sajátos nemzeti konyháról nem igazán beszélhetünk, gasztronómiája a környező olasz tartományokétól nem tér el lényegesen - és ez nagyjából garancia is arra, hogy nem okoz csalódást. 


Gyakoriak a házi tésztából készült ételek, mint a cappelletti in brodo (erőlevesben főtt töltött batyu) és a pasta e ceci (csicseriborsós tésztaleves) vagy a változatos töltelékkel készülő piada (tortillához hasonló lepény). Gyakran fogyasztanak sonka- és kolbászféléket, sajtokat, jó helyi borokkal leöblítve.

Népszerű édesség a hagyományos bustrengo, a szegény ember süteménye, a receptet eredetileg a száraz kenyér és a sajtkészítésből megmaradt tejsavó hasznosítására találták ki a leleményes parasztok.


A La Serenissima kézműves cukrászdában évtizedek óta változatlan recept szerint készül a csokoládékrémmel töltött mézes-mandulás Torta Titano és a csokoládés, mogyorókrémes ostyatorta, a Torta Tre Monti.

Az óvárosban számos hangulatos étterem található, közülük is kiemelkedik az ország egyetlen Michelin által jegyzett étterme, a Ristorante Righi, amely kreatív felfogású hagyományos konyhát visz.

Kulturális eseményekből sincs hiány, amelyeket végre újra meg lehet rendezni: gasztro tematikában a júniusi Calici di Bolle habzóbor fesztiválra és a szeptemberi Beer Festre kerül sor idén.

Vakcinát tessék!

Federico Pedini Amati idegenforgalmi miniszter korábbi ígéretéhez híven az ország május 17-től tárt karokkal várja a vakcinaturistákat, akik az orosz Szputnyik V-vel oltakoznának.


Az első oltásokat kedden adták be öt lett állampolgárnak, akik már egyébként is az országban tartózkodtak - erről a Libertas című helyi internetes újság számolt be.

Számos foglalás érkezett máris Európából, többek között Németországból és Horvátországból, de olyan távoli helyekről is, mint Brazília vagy Argentína a Corriere Romagna információi szerint. Az ANSA olasz hírügynökség ír, svájci, francia, brit, svéd, kínai, filippínó és dubaji turisták érdeklődéséről is hírt adott.

Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban?

Az olaszországi lakhellyel rendelkezőkön kívül bármely, jó egészségnek örvendő 18-84 év közötti személy jelentkezhet oltásra, amennyiben az érvényben lévő szabályozás lehetővé teszi számára a San Marinóba történő beutazást. A jelenleg hatályos rendeletek szerint egy 48 óránál nem régebbi negatív teszt vagy a betegségből felgyógyulás tényét igazoló, 6 hónapnál frissebb dokumentum szükséges a belépéshez.

A feltételek teljesülése esetén szállást kell foglalni először minimum 3, majd 21-28 nap elteltével a második dózis felvételéhez újabb minimum 3 napra.

Az oltás költségét a kormány 50 euróban határozta meg, amely tartalmazza a beoltott turisták számára kiállított vakcina igazolást is.

Válságkezelésből gazdaságélénkítés

A san marinói kormány február 25-én kezdte meg a lakosság oltását az orosz vakcinával. Mivel nem tagja az Európai Uniónak, az ország nem tudott vakcinához jutni a Bizottság által lekötött keretekből, ezért közvetlenül Moszkvához fordult oltóanyagért.


Az orosz RFPI befektetési alap, amely a Szputnyik V külföldi terjesztéséért felel, május 10-én megerősítette, hogy ki tudja elégíteni a vakcinaturizmus által generált plusz keresletet.

Roberto Ciavatta, az egészségügyért és társadalombiztosításért felelős államtitkár Il Sole 24 Ore napilapnak azt nyilatkozta, hogy súlyos mellékhatást egyetlen beoltottnál sem tapasztaltak, fejfájás, láz vagy az oltás helyének érzékenysége is csak szórványosan fordult elő. A The Lancet brit tudományos hetilapban publikált tanulmány szerint az orosz vakcina 91 százalékos hatékonyságú,

a san marinói eredmények azonban csaknem teljes védelemről tanúskodnak.

Mindez elég jó referencia ahhoz, hogy kedvet csináljon a minivakációhoz, elsősorban azoknak, akik nem bírják a várakozást vagy valamilyen oknál fogva a Szputnyikra esküsznek. A Magyar Turisztikai Ügynökség meg talán rámozdulhatna a kínai vakcina híveire...