Hírek

S. N.

2020. szeptember 18.

nápolyi pizza

A budapesti Donna Mamma Pizza Napoletana is megkapta az AVPN minősítést.

Szerencsére ma már Budapesten is több helyen lehet valódi nápolyi pizzát kapni, amelynek az elkészítését szigorú előírások szabályozzák. A tészta csupán négy összetevőből áll: liszt, só, élesztő, víz. A kelesztés és az érlelés 8-24 órán keresztül történik, az egyes tésztagolyók mérete a szabvány szerint 200-280 gramm.

A tésztát kizárólag kézzel lehet nyújtani.

A levegőt a tészta széle felé „terelgetve” jön létre a valódi nápolyi pizza egyik tipikus jellemzője, a „cornicione”, a tészta megemelkedett széle, amely a sütés után egyszerre lágy és roppanós. A pizza átmérője nem lehet több 35 centiméternél, a közepe pedig nem lehet vastagabb 0,25 centinél. A sütés 430-480 fokon történik fatüzelésű vagy gázos kemencében, mindössze 60-90 másodperc alatt.


A hivatalos minősítés alapfeltétele az is, hogy a pizza kiváló minőségű olasz alapanyagokból készüljön: a San Marzano paradicsom a Vezúv déli oldaláról, az eredetvédett bivalymozzarella Olaszország Campania régiójából, a 00-ás liszt egy kis olasz malomüzemből érkezik a budapesti Donna Mamma pizzériába, amely az IGEN pizzéria tavalyi elismerése után második magyar étteremként kapta meg a hivatalos címet.

Ez azért is nagy szó, mert a világon kevesebb mint 850 AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítésű pizzéria létezik, Európában is alig több mint 300.

Magyarországon tehát immár két pizzéria is papírral rendelkezik arról, hogy valódi nápolyi pizzát készít.


A Donna Mamma Pizza Napoletana csapatát az AVPN egyik legjobb trénere és nápolyipizza-szakértője, Giulio Abussi oktatta Nápolyban és Budapesten. Az ő szakmai támogatásával nyílt meg alig egy éve a pizzéria az Astoriánál. A hely a Bamba Marha lánchoz tartozik, amelynek kulináris vezetője Jancsa Jani. Pizzáikat - a legegyszerűbb Marinarától a fehér Biancán keresztül a prosciutto sonkás Cristináig - a Wolton keresztül házhoz is lehet rendelni.