Hírek

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége úgy határozott, hogy a hagyományteremtő céllal 2020-ban első alkalommal meghirdeti az „Év Bejglije” versenyt.

A verseny célja a kézműves bejgli népszerűsítése,


hogy a verseny publicitása révén a fogyasztók megismerjék és megkedveljék az igazán kiváló minőségű ünnepi süteményeket. A nyertesek ünnepélyes díjátadását sajtótájékoztató keretében tartjuk.

A versenyre az Ipartestület tagjain kívül nem ipartestületi tag cukrászdák is nevezhetnek.


A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, melyből a bejglire vonatkozó részt a versenykiíráshoz mellékeljük.


A versenyre három kategóriában lehet nevezni.

Verseny kategóriák:

1. kategória: „Hagyományos diós bejgli”

Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a dió. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.

Cukrászdánként egy bejgli nevezhető a kategóriában.


2. kategória: „Hagyományos mákos bejgli”

Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a mák. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.

Cukrászdánként egy bejgli nevezhető a kategóriában.


3. kategória: „Ínyenc bejgli”

Ebben a kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehet nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában a felhasználható anyagok között. (Pl. dió, mák, gesztenye, gyümölcs és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek).

Ebbe a kategóriába tartoznak a vegyes töltelékű (pl. meggyes-mákos, diós-szilvás stb). bejglik is.


A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.

Cukrászdánként maximum kettő bejgli nevezhető a kategóriában.


A versenyen való részvétel és szabályok:

  • A nevezett termékek minden kategóriában egységesen 500 g tömegűek lehetnek.
  • A nevezéskor a nevezési laphoz mellékelni szükséges az elkészítendő termék pontos receptjét, technológiai leírását. Minden nevezett termékhez a pontos receptet kell leadni! A recepteket a zsűri az értékelés előtt ellenőrzi, a kiírásnak nem megfelelő termékeket nem értékeli!
  • Recept nélkül a nevezés érvénytelen, a recepteket a zsűrizés helyszínén megadni már nem lehet!
  • A díjazott termékek készítői tudomásul veszik, hogy a termék receptjét az Ipartestület jogosult tagjai számára átadni.
  • A díjazott termékek receptjét az Ipartestület a Mester Cukrász magazinban megjelentetheti.

Nevezési díj:
A nevezési díj ipartestületi tagoknak minden kategóriában: 5.000 Ft + ÁFA/termék.
A nevezési díj nem ipartestületi tagoknak minden kategóriában: 10.000 Ft + ÁFA/termék.

A nevezések beérkezési határideje: 2020. november 10.

  • A nevezésekkel egy időben kérjük a nevezési díjak befizetését banki átutalással a Mestercukrász Kft. részére a következő bankszámlaszámra: K&H Bank 10402166-50526785-84821001. A nevezési díjról a Mestercukrász Kft. számlát állít ki.
  • A nevezési díj befizetésének hiányában a nevezés érvénytelen.

Nevezni a kitöltött és aláírt nevezési lap következő e-mail címre történő elküldésével lehet:  cukraszat@cukraszat.net

A nevezési lap letölthető honlapunkról: www.cukraszat.net

Minden versenyző a beérkezett nevezési lapok alapján e-mailen visszaigazolást kap.
A zsűrizésről bővebb, részletesebb információt a nevezés után küldünk a versenyzőknek.

Zsűrizés:

  • A zsűrizés az Ipartestület székházában történik 2020. november 17-én.
  • Az ünnepélyes díjátadás és sajtótájékoztató várható időpontja: 2020. november 26.
  • A zsűrizéshez minden nevezett termékből 2 db 500 g tömegű bejglit kell elhozni, jelzés nélküli csomagolásban, mely nem alkalmas a készítő azonosítására.
  • A verseny egy körös és anonim. A zsűrizés során a termékeken csak a kiadott rajtszám, illetve a termék megnevezése szerepel. A készítője a zsűri számára az eredményhirdetésig nem ismert.
  • A termékeket 5 fős szakmai zsűri fogja értékelni.

Figyelem!

  • A díjazott termékeket a díjnyertes cukrászdákban a zsűri, vagy az általuk delegált szakmai testület előre nem egyeztetett időpontban ellenőrizni fogja!

Díjazás:

  • Díjazás: mindhárom kategóriában 1 db aranyérem, 1 db ezüstérem, 1 db bronzérem, oklevelek, felajánlások esetén különdíjak.
  • Az aranyérmes termékek nyerik el az Év Diós Bejglije, Év Mákos Bejglije és az Év Ínyenc Bejglije címet.

Kérdéseikkel keressenek minket honlapunkon megtalálható elérhetőségeinken: https://www.cukraszat.net/magunkrol/kapcsolat

Minden kedves kolléga nevezését szeretettel várjuk.
Az Ipartestület elnöksége

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra