Hírek

szöveg: Horváth Attila

2022. augusztus 20.

bor , zala , hegyke

A Kányaváry Borbirtok szervezésében megvalósult Bor. Zene. Zala. fesztiválon Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza, valamint Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza bemutatták a zalai zászlósbort, a Hegykét.

A Hegyke lelkes zalai borászok közös munkájából született azzal a céllal, hogy nevet, arcot adjon a kevéssé ismert borvidéknek. Bár a régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, a területi tagoltság, a klasszikus értelemben vett pincesorok hiánya, valamint a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését.

A borászközösség két éve azonban úgy döntött, egy zászlós borral teszi fel újra a Zalai Borvidéket Magyarország térképére. Ez lett közös borunk, a zalai bor, vagyis a Hegyke. A Hegyke ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait: egy friss, üde, lendületes, mégis komplex cuvée fehérbor, kifejezett illattal, élénk zamatokkal.

Összetételét tekintve készítői szigorú szabályokat fektettek le, azonban kellő mozgásteret is hagytak ahhoz, hogy minél több zalai borász készíthesse el saját Hegykéjét. A házasítás minimum 10, maximum 40 %-ban tartalmaz

cserszegi fűszerest, nektárt, pátriát, Rozáliát vagy koronát, ám a bor gerincét (50-70% között) olyan, tipikus kárpát-medencei fajta alkotja, mint az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű, vagy a királyleányka.

Ezeken kívül a borász használhat még egyéb, a Zala OEM termékleírásban szereplő fehér fajtát, a fenti arányok betartásával.

A szigorú kiválasztási rendszernek köszönhetően, ha bárki, bárhol felnyit egy Hegykét, nem fog csalódni. A palackban üde, friss, lendületes, mégis tartalmas bort talál majd, mellyel leginkább belekóstolhat a Zalai Borvidék rejtelmeibe. A cél, hogy évről-évre több helyi borászat csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, és készítse el saját Hegykéjét. A zalai zászlósbor életre hívói szeretnék ugyanis az ország valamennyi borkedvelőjének, borértőjének megmutatni: a zalai titkokat érdemes megfejteni!

A Hegyke készítésében résztvevő borászatok: Cezar Winery, Dóka Éva Pincészet, Ezres Pince, Kányaváry Borbirtok, Keszler Birtok, Kránicz Borház, Mándli Borház, Medvebor Zalai Borászat, valamint Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra