Hírek

S. N.

2020. október 15.

ZAX csokoládé,

Igazi ékszerdoboz a Sas utcai ZAX csokoládébolt, ahova akár egy valódi forró csokira is betérhetünk.

A visszajáró vendég a legjobb vendég – ezt tapasztalták meg komáromi boltjukban a ZAX csokoládé tulajdonosai, ezért is határozták el, hogy boltot nyitnak Budapesten is. Aki egyszer látott vagy kóstolt már ZAX bonbont, az tényleg nem felejti el: gyönyörű színeivel, vékony, roppanós csokoládéjával és krémes vagy gyümölcsös töltelékeivel már az első találkozáskor maradandó élményt nyújt.

A magyar fővárosban már eddig is lehetett kapni a termékeiket, a budai oldalon három helyen: a Hegyvidék Bevásárlóközpontban található Delizia gourmet boltban, a Rózsakertben, illetve az I. kerületi ChoCocóban. Októberben viszont megnyílt a saját boltjuk az V. kerületi Sas utcában, a pesti oldalon ez a fő bázisuk: prémiumtermékhez prémium helyszín dukál, ahova betérhetünk egy szem bonbonra, de vásárolhatunk ajándékba dobozos összeállítást, tábla csokoládét vagy mogyorós, illetve mandulás drazsét is, sőt, akár az ünnepi alkalomhoz illő pezsgőt is beszerezhetjük: ez az egyetlen bolt Budapesten, ahol a Taittinger pezsgő teljes kínálata megtalálható.


De kapható itt a cég egyik legkedveltebb terméke, a Zsutella is, amely 72 százaléknyi piemonti mogyorót és 18 százaléknyi organikus kakaót tartalmaz – igazi gourmet ízbomba. Aki megkóstolja, más mogyorókrémet már nem is nagyon kíván. Pálmaolaj nemhogy ebben a termékben nincs, de még a műhelybe sem került be egy csepp sem. A Sas utcai boltban ha arra támad kedvünk, akkor le is ülhetünk a barátságos kis sarokban, és elfogyaszthatunk egy kávét vagy egy igazi, sűrű, szívet-lelket melengető, frissen készülő forró csokoládét. Nyáron a tervek szerint hozzájuk méltó minőségű fagylaltot is szeretnének kínálni, esetleg lágyabb, de szintén hideg cremát.

A komáromi Varga házaspár 27 évig az építészetben dolgozott, és amilyen színes és modern épületeket és belső tereket terveztek korábban, olyan színes és ötletes csokoládékat készítenek most. Zsuzsa tíz évvel ezelőtt végezte el az első csokoládékészítő kurzust, és a tanulással ma sem állt le, hiszen mindig van hova fejlődni, és a csokoládétrendek is állandóan változnak. Férjével, Ferenccel bejárták a világ összes fontos csokoládékészítő műhelyét New Yorktól Milánóig, a járvány miatti korlátozások idején pedig on-line tanfolyamokon tanulják a legújabb technikákat a legnagyobbaktól. Kezdetektől csak a legkiválóbb alapanyagokat használják, a francia Valrhona, illetve az olasz Domori és Crea csokoládét, piemonti mogyorót és madagaszkári vaníliát. A hibiszkusz Délkelet-Ázsiából, a száz százalékos eperpüré Franciaországból érkezik. Aromákat egyáltalán nem tartalmaznak a termékeik.


Huszonhat fajta töltelékük van: a ganach-alapú és a gyümölcsös töltelékek esetében is fontos, hogy harmonizáljanak a csokoládéburok ízével, egyensúlyba kerüljenek a savasabb és édesebb komponensek. A málna klasszikus párja a csokoládénak, de a ZAX bonbonok között létezik citrusos, kókuszos, gránátalmás és passiógyümölcsös is – utóbbi ezüstérmet szerzett Londonban, nem véletlen, hogy ez az egyik legkedveltebb, egyébként színeivel is csábító bonbon a vásárlók körében is. A Baileys-zel töltött – kék színű – roppanós félgömb is nagyon népszerű. A bonbonok a ZAX signature termékei, a töltelékük és a külső formázásuk is művészet: Zsuzsa kézzel festi őket. A legjobb minőségű ételfestéket használják, ettől olyan szép, fényes a csokoládé felülete, de persze, a technológia is sokat számít.


Vizuális és ízélményt is nyújtanak tehát ezek a bonbonok, amelyek kiváló céges ajándékok lehetnek, mert a festéssel meg tudják jeleníteni az adott vállalat színvilágát, tehát amellett, hogy finom, rugalmasan alakítható is a termék. De lehetnek a bonbonok chocolate service főszereplői is konferenciákon, üzleti tárgyalásokon – a belvárosban a szép, tálcás tálalást vagy csomagolást akkor is meg tudják oldani, ha egy cégvezetőnek az utolsó pillanatban kell gondoskodnia tárgyalópartnereiről.

Az üzlet nyitását még a járvány előtt tervezték el, és nem sok cég mert hasonlóan bátran belevágni a fejlesztésbe, de pont ilyen Tiago Sabarigo portugál séf szomszédban nyílt Essência Restaurant nevű étterme: úgy tudjuk, a kapcsolatot már fel is vették egymással.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra