A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. szeptember 5.

A Budapest TOP 10 kiadványban listánkba vettünk a kisvendéglőket, igazi étkezdéket, a modern kifőzdéket is. Olyan ebédelőhelyeket, ahol az egyszerűség az úr, de a tálalás, a fogások már a modern kor igényeihez igazodnak. Idén is megjelentetjük bővített kiadású gasztrokalauzunkat. Olvasóinktól várjuk a javaslatokat, észrevételeket!

Ha valahol még ismerik a gyerekkor ízeit, azok a kifőzdék. Igen, a zsírszagú, családias étkezdék, ahol krétával írják a táblára a napi menüt, ahol a piros kockás abroszokon csálé poharak állnak, s még a falakba is beette magát az édeskés hagymaillat.

Tetszik vagy nem, sokan itt szocializálódtunk. Ez a menza szaga, a körgangos folyosóké, a nagyi szoba-konyhájáé. A billegő széken pörköltszaftot tunkolva múltunk bugyraiból megrázóbb képek szakadnak fel, mint Proust kifinomult lelkéből, midőn teájába mártogatja a világirodalom leghíresebb süteményét. Mert mit tudhat ő, az elegáns francia, például a Róma ételbárban kapható rántott borjúláb ízéről? A madártej habjának roppanásáról? S mindez egy-két ezer forintért. Bodzaszörppel. Vagy a Pocakos Lakatos hangulatáról a Soroksári út és Kén utca sarkán.

Persze, aki libacombos sóletre vágyik, annak át kell zarándokolnia a közeli Klauzál térre, a Kádárba. Ne ijedjenek meg, a kifőzdének semmi köze „a” Jánoshoz. Bár aki ide betér, egyből visszaröppen a hetvenes évekbe. Nejlonnal letakart kockás abroszok, szódáspalack, az ajtóban Tibi bácsi fehér pincérkabátban, mint valami házmester. Ő szedi a kapupénzt. Igazi retrófeeling.

Listánkba bevettünk kisvendéglőket, igazi étkezdéket, ahol igényes a konyha, és modern kifőzdéket is. Olyan ebédelőhelyeket, ahol az egyszerűség az úr, de a tálalás, a fogások már a modern kor igényeihez igazodnak. Sőt. Találtunk egy portugál étkezdét, amelynek stílusa nagyon hasonlít a mi eredeti magyar kedvenc déli helyeinkre.

Róma ételbár

I., Csalogány utca 18.
Tel.: +36 (1) 201-4545
Nyitva tartás: H–Szo 11–16

Nem kell mindig kaviár, néha jó az orjaleves, borjúláb, krumplis tészta is. A Róma ételbár (közkedvelt nevén Cica-művek) pontosan az, aminek látszik: vérbeli kifőzde a hetvenes évekből. A pincér „kiskezitcsókolommal” köszön, a hosszúlépést szikvízből készítik, Sebestyén Attiláné meg (ő Cica) élő legenda, több mint hatvan éve vendéglátós. Aki ide betér, nemcsak ebédelni jön, hanem részt vesz egy békebeli időutazásban is, megkóstolhatja a hetvenes-nyolcvanas évek ízeit. Magyaros burgonyaleves, zöldborsó- és lencsefőzelék, velőrózsa rántva, káposztás cvekedli és kicsontozott borjúláb rántva, majonézzel. Ár/érték arányban nagyon rendben van a hely, tavasztól őszig sokan elférnek a budai flaszteren, télen azonban néha félórát áll a sor. Valamit tudnia kell Cicának, ha a törzsvendégek ezt is kivárják.


Kádár étkezde

VII., Klauzál tér 9.Tel.: +36 (1) 321-3622
Nyitva tartás: H–Szo 11:30–15:30

Gasztrokádárista retró. A budapesti anzix része. De jó! Épp hatvan éve nyitotta Kádár Béla vendéglős, két évtizede Orbán Sándor viszi tovább. A konyhában Katika főz. Piros kockás abroszok (nejlonnal leterítve), szocreál környezet, a falon híres törzsvendégek (korabeli celebek) dedikált fotói, ingyen szódavíz, az 1970-es évek ízei: töltött paprika, paprikás krumpli, szalontüdő zsemlegombóccal, sárgaborsó-főzelék fasírttal, körömpörkölt, máglyarakás. Szombatonként sólet (tarkabab, gersli, libacomb). És a legendás borhabos aranygaluska, ami a régi törzsvendégek szerint már köszönő viszonyban sincs az eredetivel, ám az újszülötteknek minden vicc új. Kóla, alkohol nincs, csak málnaszörp. Fizetés bemondás alapján. De csalni nem érdemes: egyrészt a hely olcsó, másrészt Tibi bácsi úgyis észreveszi.


Kürtös ételbár

VIII., Mosonyi utca 3.
Tel.: +36 (1) 333-3492
Nyitva tartás: H–P 10–17

Rosenstein Tibor 25 éve a Mosonyi utca sarkán nyitotta meg a Kürtös ételbárt. Azóta már mindenki a Rosenstein étteremről beszél, de kétség nem fér hozzá, hogy a Kürtös a Keleti pályaudvar környékének legjobb kifőzdéje. Ma már minden az étterem konyhájáról érkezik, tehát garantált, hogy jó alapanyagból készült. Kevés asztal bárszékekkel, igénytelen helyiség, fehér menzatányérok, vagyis aki kényelmesen kíván enni, az válassza az éttermet, itt jót ehet, de az árban nincs benne a kényelem. Levesek, főzelékek, húsételek, a Rosenstein-féle harcsapacal – mindez kifőzdei áron, a város egyik legjobb magyaros konyhát vivő éttermének konyhájáról.

Pocakos Lakatos Étkezde

IX., Kén utca 1.
Tel.: +36 (1) 217-7026
Nyitva tartás: H–V 8–18
www.pocakoslakatosetkezde.hu

A Soroksári út és a Kén utca sarkán, a hírhedt Pocakos Lakatos kifőzdében a tulaj így üdvözli a hajléktalant: „Szép napot, polgármester úr!” Itt a bátraknak két kenyér jár a pájslihoz. Itt még kaphatók kihalásra ítélt ételek: szalontüdő, tojásleves, főzelék feltéttel, káposztás cvekedli. Desszertnek máglyarakás, vargabéles, császármorzsa, aranygaluska. Amikor elkészül a bécsi szelet, a tulaj kiszól a pult mögül: „Rántotthús-tulajdonosok, sorakozó!” Persze finnyás népeknek ezt a helyet nem javasoljuk, de aki vállalkozó szellem, annak álljanak itt Hangos Ferenc tulaj szavai: „A hely igazi, jó értelemben vett »melós« étkezde. Idejár a környék munkásosztályának színe-java, de irodisták is megfordulnak szép számmal, akik megcsömörlöttek a fitnesz-, biocsíra-, müzlinyammogós egész napi éhezéstől. Itt, kérem, rendesen be lehet lakni, középáron, bőséggel. A vendéglátás hangulatos, a humor kiszámítható. A kiszolgálás előadásmódja a hely hangulatához passzol.”

Chablon

VI., Bajcsy-Zsilinszky út 27.
Tel.: +36 (20) 915-7130
Nyitva tartás: H–P 11–16
www.chablonbistro.hu

A Chablon az Arany János utcai metrómegállóval szemben, egy udvarban bújik meg a a környéken dolgozók örömére. Egyszerű környezet és tálalás, de kreatív étlap. Napi menü, benne franciás, magyaros fogások, a gyömbéres, zsályás répakrémleves mellett megfér a ráczponty és a vadas is. Kedvencünk a ponty zöldborsóval. Van à la carte választék is, hetente cserélődik a kínálat, esténként szolid kis vendéglővé változik. A honlap csalóka, ne várjunk bisztrót, sokkal inkább egy családi hangulatú étkezdét rejt a Chablon.

Kantin Steak & Burger

IX., Mester utca 34.
Tel.: +36 (20) 400-6100
Nyitva tartás: H–V 11–22
www.kantin.hu

A Mester utcában albán pékségek és százforintos boltok szomszédságában van egy hely, ami steak and burgerezőként hirdeti magát, de inkább hasonlít egy modern étkezdéhez. Trendi dizájn, fekete táblán krétával írt menü, kedves személyzet és nagyon jó ár-érték arányú ebéd. Ettünk itt rántott májat steakburgonyával, tojásos nokedlit, sertéspörköltet kapros túrógombóccal, hozzá egészen jóízű levest mindössze 890 forintért. Persze lehet választani a hely nagyságához képest kicsit túlméretezett étlapról is. A thai csirkeleves és gulyásleves mellett különböző tapák, steakek, hamburgerek és szárnyasok, sertéshúsok változataiból.


Gyergyó Árpi vendéglője

II., Pasaréti út 75.
Tel.: +36 (20) 358-2253
Nyitva tartás: H–V 11–15:30, 18–22
www.facebook.com/gyergyokisvendeglo

Ki gondolná, hogy a Pasaréti úton egy fakerítés mögött bújik meg Buda egyik kockás terítős étkezdéje? Gyergyó Árpádnak már nemcsak a fia, hanem unokaöccse is itt dolgozik, igazi családi vállalkozás. Régi jól ismert beszállítók, akiktől frissen érkezik a pacal, a köröm, a velőscsont. De tartanak lazacot, pisztrángot, sőt rákot és bélszínt is, mert mégiscsak Budán vagyunk. Persze az árak is magasabbak, mint a Duna másik partján, de kétfogásos ebédmenü mindennap van, azt jó áron kínálják. A hely szájhagyomány útján terjed, azt is tudni véli mindenki, hogy most már esténként is nyitva van „a Gyergyó”, vacsoramenüvel is várják a törzsvendégeket. Tavasztól pedig a terasz is megnyílik, kockás terítős kisvendéglővé válik.

A Magyar Konyha további kedvenceit - 270 szerethető hely - megtalálja a Budapest TOP 10 gasztrokalauzunkban, amely a 2016. decemberi lapszámmal együtt 600,-Ft-os áron megvásárolható a kiadóban.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra