Magyar Konyha
2017. június 28.95 aranyérmes és a 7 nagy aranyérmes bor született a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-es Országos Borversenyén, amelyet idén Egerben rendeztek. Idén is rekord számú nevezés érkezett: 195 pincészet 628 tételét bírálta a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri. A HNT célja az „elit borszalon” létrehozása: a díjnyertes tételekből készül az a borválogatás, amellyel itthon és külföldön a magyar borokat népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, piaci alapokon működő borversenyét évről évre nagyobb figyelem kíséri: Az előző évhez képest idén 35%-kal több tételt neveztek, ami jól mutatja: a termelők nyitottak a szakmai értéklelésre. Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, s ez a többszörös szűrő objektív megmérettetést garantál a magyar boroknak. Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket, egyben a legnagyobb merítéssel dolgozik Magyarország borkínálatából.
– A szőlő-borágazati stratégiában is megfogalmaztuk:
emelni szükséges a bortermelés színvonalát és annak jövedelmezőségét.
Ennek alapja a valós és pontos értékítélet. Az idei bormustránkkal ezt a célt kívántuk szolgálni. Ezúton is köszönöm a gazdáknak a nagyszámú nevezést. – mondta Légli Ottó, a HNT elnöke – A hegyközségi szerkezethez igazodó borminősítés rendszere évtizedes tradíció. Fontosnak tartjuk, hogy a termelők és azok szakmai közössége helyben állítsa fel azt a minőségi mércét, ami a továbblépés alapja lehet. Szeretnénk, ha a borvidékek helyi értékeikre alapoznának, ugyanakkor a helyes, pontos, objektív minősítés ismeretében pozícionálnák önmagukat, termékeiket.
Azt reméljük, hogy e megmérettetés, mint a lehető legalaposabb válogatás eredménye mindenki számára etalont teremt.
Az első nemzetközi siker már meg is született Csehországban: az Oenoforum 2017 nemzetközi borversenyen a természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el a múlt héten. A HNT a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek piaca felé nyitna, ebben az évben több megjelenést is terveznek a V4-es országokban.
Érmes borok:
Ezüstérmes borok: 104
Aranyérmes borok: 95
Nagy aranyérmes borok: 7
Érmes borok összesen: 206
A kategóriák győztesei:
- A legjobb fehérbor: Kincsem Kastély Szőlőbirtok – Birtokbor 2014
- Legjobb rozébor: Agárdi Csóbor Pincészet – Agárdi Kékfrankos Rosé2016
- Legjobb vörösbor: Szeleshát Birtok – Szeleshát Cuvée 2011
- Legjobb gyöngyözőbor/habzóbor: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – ξ [kszí] 2016
- Legjobb pezsgő: Törley Pezsgőpincészet Kft. – Törley Chardonnay Brut 2013
- Legjobb édes bor: Kincsem Kastély Szőlőbirtok – Hárslevelű Késői szüret 2013
Nagydíjak
- Legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából: Garamvári Szőlőbirtok – Balatonlellei Irsai Olivér 2016.
- Legjobb Kárpát medencei nagy száraz fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor2015.
- Legjobb kékfrankosra alapozott házasítás: Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012.
Emlékdíjak, különdíj:
- Figula Mihály emlékdíj – a legjobb magyar eredetű száraz fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor 2015.
- Gál Tibor emlékdíj – a verseny legjobb Bikavér termelője: Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012.
- Smile Wine 2017 – a Riedel poharak magyarországi forgalmazója, a Borszer Kft. különdíja
Sauska és Társa Kft. Villányi Kadarka 2015.