A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. június 28.

95 aranyérmes és a 7 nagy aranyérmes bor született a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-es Országos Borversenyén, amelyet idén Egerben rendeztek. Idén is rekord számú nevezés érkezett: 195 pincészet 628 tételét bírálta a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri. A HNT célja az „elit borszalon” létrehozása: a díjnyertes tételekből készül az a borválogatás, amellyel itthon és külföldön a magyar borokat népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, piaci alapokon működő borversenyét évről évre nagyobb figyelem kíséri: Az előző évhez képest idén 35%-kal több tételt neveztek, ami jól mutatja: a termelők nyitottak a szakmai értéklelésre. Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, s ez a többszörös szűrő objektív megmérettetést garantál a magyar boroknak. Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket, egyben a legnagyobb merítéssel dolgozik Magyarország borkínálatából.

– A szőlő-borágazati stratégiában is megfogalmaztuk:

emelni szükséges a bortermelés színvonalát és annak jövedelmezőségét.

Ennek alapja a valós és pontos értékítélet. Az idei bormustránkkal ezt a célt kívántuk szolgálni. Ezúton is köszönöm a gazdáknak a nagyszámú nevezést. – mondta Légli Ottó, a HNT elnöke – A hegyközségi szerkezethez igazodó borminősítés rendszere évtizedes tradíció. Fontosnak tartjuk, hogy a termelők és azok szakmai közössége helyben állítsa fel azt a minőségi mércét, ami a továbblépés alapja lehet. Szeretnénk, ha a borvidékek helyi értékeikre alapoznának, ugyanakkor a helyes, pontos, objektív minősítés ismeretében pozícionálnák önmagukat, termékeiket.

Azt reméljük, hogy e megmérettetés, mint a lehető legalaposabb válogatás eredménye mindenki számára etalont teremt. 


Az első nemzetközi siker már meg is született Csehországban: az Oenoforum 2017 nemzetközi borversenyen a természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el a múlt héten. A HNT a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek piaca felé nyitna, ebben az évben több megjelenést is terveznek a V4-es országokban.

Érmes borok:

Ezüstérmes borok: 104
Aranyérmes borok: 95
Nagy aranyérmes borok: 7
Érmes borok összesen: 206

A kategóriák győztesei:

  • A legjobb fehérbor: Kincsem Kastély Szőlőbirtok  – Birtokbor 2014
  • Legjobb rozébor: Agárdi Csóbor Pincészet – Agárdi Kékfrankos Rosé2016
  • Legjobb vörösbor: Szeleshát Birtok – Szeleshát Cuvée 2011
  • Legjobb gyöngyözőbor/habzóbor: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – ξ [kszí] 2016
  • Legjobb pezsgő: Törley Pezsgőpincészet Kft. – Törley Chardonnay Brut 2013
  • Legjobb édes bor: Kincsem Kastély Szőlőbirtok – Hárslevelű Késői szüret 2013


Nagydíjak

  • Legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából: Garamvári Szőlőbirtok – Balatonlellei Irsai Olivér 2016.
  • Legjobb Kárpát medencei nagy száraz fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor2015.
  • Legjobb kékfrankosra alapozott házasítás: Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012.

Emlékdíjak, különdíj:

  • Figula Mihály emlékdíj – a legjobb magyar eredetű száraz fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor 2015.
  • Gál Tibor emlékdíj –  a verseny legjobb Bikavér termelője: Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012.
  • Smile Wine 2017 – a Riedel poharak magyarországi forgalmazója, a Borszer Kft. különdíja
    Sauska és Társa Kft. Villányi Kadarka 2015.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra