Magyar Konyha
2017. június 14.Nincs is jobb nyáron, mint a grillen sült húsok illata! És ahhoz, hogy ezt élvezhessük, ki sem kell mozdulni a belvárosból, a Dohány utcai ARAZ Étterem belső teraszán ugyanis fergeteges BBQ-esteket tartanak minden csütörtökön.
Ez a belső terasz táradásul – kis szigeteivel, hídjaival – úgy lett kialakítva, minta valóban egy tóparton üldögélnénk. Itt úgy élvezhetünk a nyár ízeit és illatait, hogy nem kell attól tartanunk, egy vihar esetleg elmossa a vacsorát.
Mire számíthatunk, ha csütörtökön este ellátogatunk a budapesti bohém negyed kedvelt nyári színhelyére? A kétórás italcsomaggal, koktélokkal, korlátlan ételfogyasztással, a frissen sült, parázson izzó húsok illatával és zamatával a BBQ partik kínálata méltán veszi fel a versenyt az autentikus amerikai gasztrokultúra ezen jellegzetes remekéivel. Mindezt megfűszerezve DJ Starsky pörgős latin zenéivel – tökéletes nyáresti program.
A köszöntő pezsgő után mindenki korlátlanul válogathat a levesek, az előételek és a főételek, köztük az izzó parázson sült fogások közül. 19 és 21 óra között korlátlan italfogyasztást biztosít az étterem csapolt sörből, „Bellini by ARAZ” koktéljukból és gyümölcsös házi limonádéjukból.
És most lássuk a menüsort! A levesek közül a pirított mogyoróval kínált hideg avokádós uborkaleves és a chilis kukoricakrémleves is kihagyhatatlan. Az előételek már variálhatók a főételekkel, hiszen a marinált lazacsalátához, az amerikai káposztasalátához, a sült kaliforniai paprikával készült BBQ babsalátához jól illenek a sültek, a salátabüféről nem is beszélve, de ha úgy gondoljuk, a padlizsánkrémet ehetjük fokhagymás kétszersülttel is. A kapros-kukoricás cukkinisaláta pirított cajun bélszíncsíkokkal viszont már önálló fogásként is fogyasztható.
Főételként válogathatunk a svédasztalról, de még jobb, ha odamegyünk a grill mellett tüsténkedő szakácshoz, aki a szemünk láttára süti ropogós barnára – vagy amilyenre kérjük – a kiválasztott hússzeletet.
A választék a következő: csirkemell joghurtos-chilis pácban, csípős csirkeszárny cornflakes-es bundában, gyömbéres BBQ oldalas, szalonnás-fűszeres bélszínrolád nyárson, argentin rib eye steak rukkolás-chilis pácban, tarja csípős-paradicsomos pácban, grillkolbász curry szósszal, házi marhahamburger és rozmaringos-fokhagymás branzino filé. Utóbbi kis alufólia kosárban készül, a rozmaringos-fokhagymás ízek így intenzíven megmaradnak.
A hamburger pogácsánkkal aztán átsétálhatunk ahhoz az asztalhoz, ahol a kirakott hozzávalók segítségével (buci, hagyma, saláták) összeállíthatjuk a saját szendvicsünket. Öntetként ehhez is, mint bármelyik másik ételhez, széles kínálatból választhatunk. Van cheddar sajtos, bacon szalonnás öntet, BBQ öntet, zöldcitromos-narancsos joghurtöntet, fűszeres-tejfölös öntet és koktélszósz is.
A frissen kisütött – vagy a svédasztalon feltálalt – húsokhoz köretként választhatunk vajpuha, levelével főzött vajas csöves kukoricát, tojásos pirított rizst, tejfölös burgonyapürét, fűszeres pirított zöldségeket juharsziruppal, fóliás burgonyát fűszeres tejföllel és sós-korianderes amerikai palacsintát is.
Némi pihenőt követően – miközben a latin zenét hallgatjuk és a koktélunkat kortyolgatjuk – körülnézhetünk a desszertek között is: érdemes! A híres vörös bársonytorta mellett van amerikai almás pite, zöldcitromos sajttorta, szilvás cobbler mályvacukorral és mogyoróvajas blondie pohárkrém is, málnaraguval. Mint az amerikai álom.
A bőséges vacsora ára egy főnek 7990 Ft (a számla végösszegéhez 10 százalék szervízdíjat számolnak fel.) Asztalfoglalás a +36 (1) 815-1100-as telefonszámon, vagy az araz@araz.hu e-mail címen. Parkolni ingyenesen lehet az étterem Nyár utcai mélygarázsában. További információ: www.araz.hu