A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. december 3.

Ha tél és szesz, akkor forralt bor vagy bólé. És itt meg is áll az átlagember tudománya, legalábbis ma – száz éve egy polgári háziasszonynak még nem okozott gondot a hidegebb hónapokban egy jóféle puncs vagy egg nog elkészítése.

„Nemrég a kezembe került az 1907-ben kiadott Háziasszonyok kézikönyve, amelyben tizenhat téli ital receptje szerepel” – meséli Budapest legjobb bárjának tulajdonosa. Nagy Zoltán 2000-ben a magyar koktélkultúra feltámasztásának céljával nyitotta meg a Paulay Ede utcai Boutiq’Bart, amelyet 2012-ben a New York Times a világ 50 legjobb bárja közé választott.

De a minőségi koktélokat még az itteni vendégkör is a jeges, „hűsítő” italokkal azonosítja, a „hevítő” nedűket pár százaléknyian keresik. „Külföldön reneszánsza van a puncsnak, amit itthon a bólé által évtizedekig megerőszakoltak. A hetvenes–nyolcvanas években mindenki vett egy csomó olcsó alapanyagot, belerakta egy nagy tálba, rátett pár szelet narancsot, és kész volt a szilveszteri puncs” – mondja a Boutiq’Bar első embere.

Maga a puncs egyébként gyűjtőnév. A szó Indiából származik, hindiül a pancs annyit tesz: öt, mivel eredetileg ennyi hozzávalóból állt. Ma számtalan variációja létezik. Kedvelt forró ital a rummal készülő grog, mely a karibi térségből ered – Nagy Zoltán a térséget egy jamaicai és egy havannai rumos koktéllal idézi meg, míg a Winter Ladyvel a ginalapú White Lady téli változatát állította elő. A sort egy igazi kihívás zárja: a tojásos egg nog, mely az angolszász országokban, különösen az Egyesült Államokban a legkedveltebb téli ital. 

Mi most Nagy Zoltán sztármixer hevítő italai közül ajánlunk néhányat, remélve, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Karl’s Hot Punch

HOZZÁVALÓK:
  • 40 ml Becherovka
  • 20 ml citromlé
  • 20 ml narancslé
  • 10 ml fahéjszirup
  • 10 ml vaníliaszirup
  • 30 ml cranberrylé
  • 2-3 karika chili

Dísz: szárított gyümölcsök
Pohár: teáscsésze 

ELKÉSZÍTÉSE:

A Becherovka kivételével öntsünk mindent egy melegítőedénybe, és tegyük fel a tűzhelyre. Amikor forráspont közelében van, öntsük hozzá a Becherovkát. A chilivel óvatosan bánjunk, mert könnyen túl csípőssé tehetjük az italt, különösen, ha összetörjük. A szirupok elkészítése: fél deciliter vízbe teszünk 3-4 teáskanál cukrot, a fahéjat és a vaníliát, és körülbelül 10 percig 80-90 °C-on főzzük. 

 

Jamaican Session

HOZZÁVALÓK:
  • 40 ml Mayer’s barna rum
  • 10 ml citromlé
  • 10 ml lime-lé
  • 80 ml ananászlé
  • 50 ml almalé
  • 15 ml szerecsendió-szirup
  • 10 ml vaníliaszirup

Dísz: citrushéjak
Pohár: short drink 

ELKÉSZÍTÉSE:

Ha nem is Mayer’st, de mindenképp karakteres, erős dark rumot használjunk ehhez a jamaicai téli puncshoz. A rum kivételével öntsünk mindent egy melegítőedénybe. Kezdjük el melegíteni. Amikor forráspont közelébe ér, öntsük hozzá az alkoholt. A szirupokat ugyanúgy készítjük el, mint az előző receptnél, csak fahéj helyett szerecsendiót használjunk, mivel az jellemző a karibi térségre.

 

Paul & The Gang

HOZZÁVALÓK:
  • 40 ml havanna light rum
  • 2-3 szelet gyömbér
  • 7-8 db mentalevél
  • 10 ml bodzaszörp
  • 15 ml méz
  • 100 ml almalé

Dísz: gyömbérszelet, mentacsúcs
Pohár: tetszés szerinti

ELKÉSZÍTÉSE:

A gyömbérgyökeret a többi hozzávalóval együtt – a menta kivételével – jól összezúzzuk, majd hozzáadjuk a mentát és kicsit megnyomkodjuk. Felrakjuk melegedni az összetevőket. Forrás előtt levesszük, majd leszűrve felszolgáljuk. Ha alkoholmentesen készítjük el, a méznek, a gyömbérnek, a mentának és a citromnak köszönhetően jobb orvosság megfázásra, mint a Strepsils.

 

English Winter Lady

HOZZÁVALÓK:
  • 30 ml Beefeater gin
  • 20 ml Cointreau narancslikőr
  • 2-3 gerezd citrom héja
  • 2-3 gerezd narancs héja
  • 100 ml almalé
  • 30 ml ananászlé
  • keserűk

Dísz: narancshéj vékonyra vágva
Pohár: short drink

 
ELKÉSZÍTÉSE:

A narancs- és a citromhéjakat az alkoholban megnyomkodjuk egy tömőfa segítségével, majd hozzáadjuk az almalevet és az ananászlevet. Felmelegítjük, majd forráspont közelében levesszük. Kicsit meglebegtetjük az italt, vagyis többször egy edényből egy másikba öntjük. Lehetőleg fémedényt használjunk, és jó magasról dobáljuk az italt egyikből a másikba, hogy egy kicsit felhabosodjon. Adjunk hozzá pár csepp keserűt. Ha lángokat akarunk az ital tetején látni, vegyünk egy fél lime-ot, kaparjuk ki a belsejét, rakjunk bele egy kevés kenyérhéjat, öntsünk rá bármilyen 40 fok fölötti alkoholt, és gyújtsuk meg. Vigyázat! Nem szabad túl sokáig áztatni a citrushéjakat, mivel a fehér részük bekeseríti az italt.


Winter Spicy Egg Nog

(4-5 főre)

HOZZÁVALÓK:
  • 4 db tojásfehérje
  • 4 db tojássárgája
  • 180 ml cukor
  • 500 ml tej
  • 250 ml tejszín
  • 1 dl érlelt párlat (bourbon, rum, cognac)
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 db közepes méretű fahéjrúd

Dísz: szerecsendió frissen őrölve
Pohár: tetszés szerinti

ELKÉSZÍTÉSE:

A tökéletes egg noghoz sok türelemre és nagy odafigyelésre van szükség. Feltesszük forrni a tejet és a tejszínt a vaníliarúddal és a fahéjjal. A vaníliát előzőleg kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a cukrot két egyenlő részre osztjuk. Először kikeverjük a sárgáját, majd felverjük a fehérjét. A fehérjénél ügyeljünk, hogy a cukrot fokozatosan adagoljuk, hogy jó kemény legyen a hab. Amikor elkezd bőrösödni a tej-tejszín keverék, hozzáadjuk az alkoholt. Visszavesszük a hőt 60 °C körülire, és kicsit várunk. Ezek után nagyon óvatosan elkezdjük adagolni a tojássárgáját, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüljük a csomósodást. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a választott párlatot, majd pihentetjük körülbelül 5 percig. Ezután óvatos, elnagyolt keveréssel (lassan, nagy mozdulatokkal) hozzáadjuk a tojásfehérjét. Ha elsietjük, hamar szétesik az ital.