Magyar Konyha
2012. február 16.A szép idő beköszöntével megkezdődik a kerti és teraszon sütés szezonja is. Ilyenkor sok családban felmerül a kérdés, hogy gázgrilles, lávaköves vagy faszenes grillezőt vásároljanak-e.
A könyv szerzője egyértelműen a tűz mellett rakja le a voksát. Szerinte a füst ízét, illatát, aromáját nem lehet pótolni, a szabadtéri sütéshez hozzátartozik a rusztikus füst. Minden grille-zés alfája és ómegája a tűz és a parázs minősége. Ezért nem mindegy, milyen faszenet használunk, hiszen a faszén fajtája legalább annyira befolyásolja az étel ízét, mint a fűszerek vagy a mártások. Ki gondolta volna, hogy a marha és a bárány a tölgyfát, a sertés a cseresznyefát, a zöldségek pedig a rozmaringágakat kedvelik. Ha a szerző javaslatait követve sikerült jó kis tüzet raknunk, akkor jöhetnek a különböző pácok, fűszerkeverékek, mártások. A receptek közül pedig néhány ínycsiklandozó ajánlat: fafüstön grillezett báránybordák ánizsos-fokhagymás krémmel, sertéskaraj balzsamecetes kéreggel vagy grillezett hagyma és articsóka.