A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. május 26.

Az európai filmek leghangulatosabb jelenetei mindig köthetők egy apró reggelizőhöz a sarkon, a folyó partján vagy egy impozáns hotel elegáns éttermében. A vászon előtt ülve szinte érezzük a croissant illatát, a kávé ezer emléket őrző ízét, s akkor még nem beszéltünk a hangulatról. Arról a semmihez sem hasonlítható, álmos, új ábrándokkal teli pillanatról, amikor az első napsugarakkal együtt készülünk egy új nap kezdetére. A szerencsésebbek megtapasztalhatták már ezt Párizs utcáin, az olaszok eldu

A KLASSZIKUSOK

Baltazár - a stílusos

Budapest I., Országház u. 31.
Séf: Litauszki Zsolt
Nyitva: 8-tól 10.30-ig

A Budai Vár nemcsak a turisták kedvelt helye, hanem mindenkinek, aki egyszer is sétált a kis macskaköves utcákban. Irigykedve gondolunk azokra a szerencsésekre, akik ebben a közegben fogyasztják reggelijüket. Pár hónapja ez már bárkinek lehetséges. Jó idő esetén a hatalmas napernyők árnyékában, rossz időben az étterem kellemes atmoszférájával körülvéve élvezheti a látogató a házi brióst, házi mangalicasonkát, sajtot és tükörtojást rejtő crocque madame-ot, vagy az étlapon található ínycsiklandó reggelik bármelyikét, miközben fesztelenül élvezheti a Várnegyed hangulatát.

Déryné Bisztró - a polgári

Budapest I., Krisztina tér 3.
Séf: Palotai Csaba
Nyitva: 7-től 11.30-ig

Az étlapon megtalálhatók bár a klasszikus reggeli szettek, mégis, itt mindenkinek megvan a maga szokása. Épp ezért az alap reggeli fogások már fel sincsenek tüntetve. Nemes egyszerűséggel, szájhagyomány útján terjednek a kávé tökéletességétől az ízek kavalkádjáig. S ami nem hiányozhat a polgári reggelből, a napi sajtó. A magyar és külföldi kiadványok széles skálája várja a pillanatot, hogy alkalmi gazdája kezében landoljon a reggeli idejére. Élménydús napkezdés ez polgári szokásokkal, századeleji hangulatban

New York Kávéház - az előkelő

Budapest VII., Erzsébet krt. 9-11.
Séf: Wolf András
Nyitva: 9-től 11-ig

Luxuskörnyezet, pompa és csillogás, ínycsiklandó falatokat ábrázoló fotók az étlapon, minőségi kiszolgálás. Wolf András konyhája a nemzetközi ízek mellett leginkább a magyar vonalat követi, modern köntösben. Teszi mindezt olyan textúrával, ízvilággal és látvánnyal, ami szinte feledteti az emberrel a csupa márvány, selyem és bársony találkozását a csavart oszlopokkal, a freskókkal borított mennyezetet, vagyis a tényt, hogy a világ legszebb kávéházában fogyasztjuk a nap első fogásait. S ez még csak a reggeli a tündérporral hintett csodavilágban.

Paris Budapest Étterem (Sofitel Budapest Chain Bridge Hotel) - a francia

Budapest V., Széchenyi tér 2.
Séf: Jeremy Cayron
Nyitva: 8-tól 11-ig

Minden reggeli alapja: a francia. S ki tudna jobban elénk varázsolni egy francia kávéházi hangulatot a croissant-ok és bagettek frissen sült illatával és látványával, mint egy eredeti francia séf. Itt minden reggel ezekkel a péksüteményekkel indul, lágy vaj és házi lekvár, valamint a kihagyhatatlan viennoiseries kosárka - csokis párnácskával, mazsolás csigával és brióssal - társaságában. S természetesen nem hiányozhat az asztalról a frissen facsart narancslé és a frissen préselt hosszú kávé sem. Egy igazi párizsi reggeli elengedhetetlen kezdete a napnak.

Villa Bagatelle - a kifinomult

Budapest XII., Németvölgyi út 17.
Nyitva: 8-tól 19-ig

Ha valami, ez a hely igazán különös és elegáns. A reggel áfonyás pezsgővel, lazaccal, kecskesajttal indul, mindez egy menüben. Az enteriőr és a gondolat, hogy egy szinttel lejjebb készülnek a péksütemények, okot ad arra következtetni, hogy valóban kimagasló reggeli élményben lesz részünk. S mivel még a kávé is finom, nyugodtan konstatálhatjuk: a koncepció átgondolt, az alapanyagok kiválóak, az ízek kifinomultak.

LAZÁK ÉS FIATALOSAK  

A Table - a romantikus

Budapest II., Retek utca 6. V., Arany János u. 16.
Nyitva: 7-től 11-ig

Mindegy, hogy Budán vagy Pesten, az A Table verhetetlen a franciásan romantikus reggelizőhelyek között. Hiszen a pesti oldalra is Budáról érkeznek a normandiai lisztes bagettek, croissant-ok és egyéb kenyérféleségek, olyan sebességgel, hogy az illatuk belengi a Duna zajosabbik oldalán lévő reggelizőt is. A péksütemények mellé kínált házias ízű lekvárok, vajak, sajtok csak megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy ide betérni soha nem rossz ötlet.

Budapest Bägel (Atelir) - a lendületes

Budapest V., Kecskeméti u. 3.
Nyitva: 8-tól 24-ig

A lengyel kóser konyha remeke, a bägel, Amerika után végre Magyarországon is eredeti recepttel hódít. Németh Tom hozta magával a tudást egy izraeli útjáról, majd két évig tökéletesítette. Ma már az erre épített reggelizőben többek között pármai sonkával, szalámival, lazaccal és zöldségek hadával villámgyorsan pakolja tele a hamisítatlan "lyukas zsemlét".

Butter Brothers - a házias

Budapest IX., Lónyay u. 22.
Nyitva: 10-től 18-ig

Vígan megfér itt a retró mókus nipp, a fehér téglafalak, a mestergerenda és a fiókos szekrény a házias ízekkel. Mindezt bizonyítja, hogy a helyben készült sörös kenyérből vagy bagettből készült szendvicsek, leveles tészták, croissant-ok sora, az igazi tej és a kiváló lekvárok csak úgy vonzzák a Vásárcsarnok környékén sétálókat.

Jacques Liszt, Misi a Pék - a kézműves

Budapest V., Apáczai Csere János u. 7.
Pék: Juhász Mihály, cukrász: Davide Deligio
Nyitva: 6-tól 19-ig

Bátran kijelenthetjük, ami itt folyik, maga a kézművesség. Pár perces aktív nézelődés a pulttól fél méterre található üvegfalon keresztül, s máris a szemünk előtt születik meg a kakaós csiga, a kiflik, ciabatták, kenyerek és egyéb édes és sós remekművek sora az egyszerűtől a bonyolultig. A hűtőben kakaó, a pultnál tea várja a maradni vágyókat. Itt a péksütemény alap, a desszert pedig csak hab a tortán. 

Kolosy Ébresztő - az éléskamra

Budapest III., Kolosy tér 5-6.
Nyitva: 7-tól 16-ig

Már az első pillanatban minden olyan, mint nagymamánk kamrájában. Csodásan sorba rendezett lekvárok, olajok és egyéb alapanyagok a polcokon, friss gyümölcslevekkel gazdagon megpakolt kis hűtők, szendvicsek és croissant-ok hada a pulton, mind-mind vidékről származó alapanyagokból. Sajnos a kis alapterület miatt leülni nem lehet, így a reggeli merengés a plafonon található, lámpaburának álcázott tésztaszűrőkön elmarad.

Semmi extra - a laza

Budapest XI., Bartók Béla út 62-64.
Konyhafőnök: Sinkó Bori
Nyitva: 9-től 23-ig

Milyen is az, amikor beülünk egy helyre enni egy jó reggeli hamburgert, vasalt szendvicset vagy tortillát, amit pillanatok alatt megkapunk, és még az ára is kedvező? Pont ezt kínálja a hiánypótló kis hely Budán, magas minőségben, fiatalos kiszolgálással, halk zenével, két szinten.

Sarki Fűszeres - a delikát

Budapest XIII., Pozsonyi út 53-55.
Tulajdonos: Nemesvölgyi Attila
Nyitva: 8-tól 20-ig

Nem egyszerű delikát ez a hely, mint inkább minden földi jóval megpakolt éléskamra, apró kis sarki kávézó hangulattal, ahol a szemünk előtt születik meg a párját ritkító szendvicsek mindegyike. Halk morgással indul a sonkaszeletelő, melyet a sajt egyedi illatvilága követ. Csendesen felszisszen a citromlekvárt rejtő üveg fedele, s mintegy festői kompozícióként elfoglalják helyüket a kenyérszeleteken, majd a tányérokon.

Spíler BistroPub - a vagány

Budapest VII., Király u. 13.
Nyitva: 8-tól 10.30-ig

Aki az egész éjszakát a Gozsdu Udvar ikonikus helyén tölti, a legjobban teszi, ha reggel is ott folytat mindent. Igazi fiatalos reggeli vár mindenkit müzlivel, turmixokkal, kiváló kávékkal és üdítőkkel. De aki komolyabb falatokra vágyik, az is jó helyen jár, hiszen az angol serpenyős reggeli éppúgy az étlap része, mint a zsidó tojás vagy a Waldorf steak szendvics.

+1: Lumen Galéria és Kávézó - a kávémisszionárius

Budapest VIII., Mikszáth tér 2.
Nyitva: 8-tól 12-ig

Egyszerű, könnyen érthető fogások mellé hol egyedi, hol ritkaságszámba menő, de mindenképp minőségi fekete várja a betérőket. A Törökországból érkező pörkölő adja a kávé és egyben a hely egyediségét is, ami egy tradicionális török kávé formájában is megtapasztalható. S míg fogyasztjuk a reggelt indító feketénket, gyönyörködhetünk a galéria éppen aktuális kiállításaiban is.