A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

Dübörög a gasztro. Belépünk a könyvfesztivál kapuján és az első, ami fogad az olasz vendégstandon egy állvány telis-tele gasztronómiai témájú kötetetekkel. Nézzük, hogy áll a könyvpiac a konyhaművészetet tekintve. Ezúttal nem szakácskönyveket kerestünk.

Ahogy haladunk a korral, a könyvek borítói egyre figyelemfelkeltőbbek, a kiadók olvasókat remélnek a feltűnő címlaptól. Úgy látszik, ma a gasztrotéma nyerő az olvasók körében. Meglepetéssel tapasztaltuk, hogy nemcsak a konyhaművészettel foglalkozó kötetek, hanem regények, útleírások címlapjain is előszeretettel használnak ilyen tárgyú képeket.

Kezdjük az olaszokkal, hiszen Olaszország a díszvendég a XX. Budapesti Könyvfesztiválon és standjuk egyből a bejárat mellett található. Látványos forgó könyvállványok vannak középen és hogy, hogy nem a legelsőn konyhaművészettel foglalkozó kötetek sorakoznak. Többnyire nem szakácskönyvek, hanem konyhai eljárásokról szóló, kultúrtörténeti, az olasz konyha hagyományairól szóló könyvek. I trucchi del mestiere címmel az ismert olasz séf, Ganfranco Vissani konyhai fortélyai, Vino & Cuccina, Cucina che passione, vagyis a főzés, mint élvezet tárgyában írt könyvek.

Ahogy továbblépünk, a török standra érkezünk. Szintén szép stand, ahol egy falon álnak sorjában a török könyvkiadás ékkövezi. Egyből szembetűnik a Cooking new Istanbul style című reprezentatív album, amely látványos képekkel, receptekkel és leírásokkal mutatja be az utóbbi évek egyik legdivatosabb fúziós konyháját.

A francia standon már nem is kérdés, hogy a gasztrotémájú kötetek vannak legelöl, több lexikon a konyhai eljárásokról, a francia konyhaművészet hagyományairól, a párizsi konyhák titkairól.  Ezek a könyvek a Latitudes könyvkiadó jóvoltából meg is vásárolhatók.

És akkor jöjjenek a magyar nyelvű könyvek. Patrick McCabe Reggeli a Plútón című kötete borítója nagyon merész, egy hatalmas tükörtojás néz szembe az emberrel. A kötet egyébként egy transzvesztitáról és egy prostituáltról szól, utóbbi egy írországi plébános eltitkolt gyermeke. Stefano Benni Gyorslábú Achille című könyvének borítóján egy tengeri süllő, Egressy Zoltán Kék, kék, kék című drámakötetén egy villa, a Jó és a rossz közgazdaságtanáról szóló könyv címlapjára egy almát tettek.

Izgalmas kötet Bill Laws: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet című kötete. A komló, ami elindította a sörgyártást, az indigó, amelyből a kék színt nyertük vagy a káposzta, a tartósítás atyja.

Egyre divatosabbak a gyerekeknek szóló szakácskönyvek, gasztrotémájú kötetek. A Saxum kiadó Fűszernövény mindentudó című könyve jó példa erre. A Corvina útikönyvek legújabb kötete a Magyar borvidékekről szól.

Újdonság Neil Perry, a televíziós műsoraiból a magyar közönség számára is jól ismert, ausztrál sztárséf Jól enni, jól lenni című kötete. Szintén szép kiállítású, jó receptekkel és gyönyörű fotókkal teli Fausto Di Vora, a Fausto's étterem séfjének Örömmel főzni című könyve. A híres budapesti étterem konyhafőnökével beszélgetés is lesz a könyvfesztiválon.

És, hogy ne menjünk haza üres gyomorral, a díszvendég Olaszország olasz gasztronómiai ínyencségekkel is várja a látogatókat a Millenárison.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra