Magyar Konyha
2012. február 14.Hazánkban egyre több olyan gasztronómus működik, ki komoly szakmai vértezettel bír. De a kulináris tudás és az irodalmi tehetség csak ritkán lép frigyre.
Váncsa Istvánnál ez a két adottság együtt van. "Sokat utazó nyájas olvasóm nyilván evett már valahol mahi-mahit, vagy legalábbis látott ilyet az étlapon, nos, a mahi-mahi és a lampuka ugyanaz. Arcvonásait tekintve rosszindulatú és kleptomán cipészsegédre emlékeztet, egy olyan faluból, ahol a lakosság századok óta egymás között házasodik, és csakis direkt termő szőlőből készült bort fogyaszt" - írja.
A kétkötetesre tervezett, a Földközi-tenger térségének ételkultúráját tárgyaló könyv első része a gyökereket a história első ismert konyhájáig (sumer/akkád) feltáró, rendkívüli műveltséganyagot mozgató, pazar stílusban megírt, szórakoztató, szépirodalmi igényű gasztrotörténet. Kulináris alapmű - szakácskönyv és konyhafilozófia.