A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. március 7.

A közösségi kertek évtizedek óta "virágoznak" világszerte. Budapesten 2010-ben nyílt az első kert a város szívében, legutóbb a Millenárison parcelláztak kis telkeket veteményesnek. A Lecsós kertben - így nevezik az új közösségi kertet - termelhetnek zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt.

Az első közösségi kerteket "háborús kerteknek" hívták. Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában az első világháború idején az élelmiszerhiány miatt terjedtek el és a második világháborúban Londonban már nagy szerepet játszottak a városi élelmezés terén. A mai értelemben vett közösségi kertek gyökerei a 60-as évek mozgalmainak köszönhetők, ekkor született meg a "community garden" gondolata, ahol az élelmiszertermelés mellett a fő cél a közösségépítés, a fogyasztói társadalom elleni tiltakozás volt. Mára Nyugat-Európában divattá vált, hogy kisebb közösségek, civil szerveződések a város közepén, udvarokban, parkokban, köztereken veteményes kerteket hoznak létre és friss zöldséget, gyümölcsöt termelnek. 2009-ben maga az amerikai elnök felesége, Michelle Obama száz négyzetméteres konyhakertet létesített a Fehér Ház pázsitja helyén.

Magyarországra kicsit késve érkezett meg a mozgalom. Budapesten 2010-ben a Földkelte csoport hozta létre az első közösségi kertet a III. kerületben. A Földkelte csapatában a legkülönfélébb háttérrel és képzettséggel rendelkező emberek gyűltek össze. Közös álmuk - írták a honlapjukon - hogy változtassanak jelenlegi életformájukon és a természethez közeli, gazdálkodó életmódot folytatva, közösséget teremtő módon éljenek. Szeretnének utat lelni egy olyan természetes, egészséges életformához, amely alternatívákat kínál a jelen társadalmi, ökológiai és gazdasági válságban.

Tavaly indult el a Kortárs Építészeti Központ szervezésében egy új közösségi kertkoncepció, melynek eredményeképp megszületett a Lecsós Kert a Millenárison. A Lecsós Kert a Millenáris Fogadó és Teátrum között helyezkedik el. 95 db. 5-6 m2 nagyságú parcella, amelyet egy évig használhatnak a februári parcellaosztáson nyertes városi kertészek. A KÉK biztosítja a vizet, kerti eszközöket, komposztálót, és parcellánként egy "kezdő-csomagot" az Oázis Kertészet felajánlásából: termőföldet, ellenőrzött minőségű marha-trágyát, magokat, palántákat, 2×3000 Ft-os szabadon felhasználható vásárlási utalványt, és személyre szóló állandó kedvezménykártyát.

Aki nagyon szeretne kertészkedni, de nem szerzett parcellát a Lecsós Kertben  tavasszal további három Közösségi Kerthez csatlakozhat. A KÉK tervei között szerepel egy Belső-Erzsébetvárosi, egy VIII. és egy XI. kerületi kert megnyitása.