Magyar ízek

Szöveg: Sümegi Noémi - Fotók: Sebestyén László

2021. március 18.

Pixis Delikát , Cegléd

Ebben a boltban szabad a tánc – olvashatjuk a ceglédi Pixis Delikát falán, de amikor rákérdezünk, hogy ez mit jelent, a tulajdonos hölgyek csak nevetnek. Tényleg, mit is jelentene? Ebben a boltban szabad kóstolni, szabad játszani, olvasni, teázni (majd ha vége a járványnak), és egyáltalán, szabad örülni és nevetni. De szabad örülni, nézelődni, piknikezni, sőt dolgozni, szüretelni a kertben is, ahol a fűszeres finomságok egy része terem.

Mintha egy meseváros meseboltjába lépnénk be, ahol még a januári ólmos szürkeséget is beragyogja valami varázslatos izgalom. Pedig esős, ködös időben érkezünk Cegléd főterére, ott is az Avantgarde udvarba, és ott egy pici boltba. Nem véletlen, hogy a Pixis Delikátba azzal jönnek be az iskolások is, hogy úgy hallották, itt valami finomságot lehet kapni!


A polcokon ugyanis csuda dolgok sorakoznak: sütik, tallérok, lencse és hummuszcsipszek, amiket rögtön el is lehet majszolni, és nagyon menőnek találják, hogy nem egy becsomagolt tömegcikket kapnak, hanem valami igazán értékeset egy naaaaagy dobozból vagy üvegből.



A gyerekek ráadásul legtöbbször át is gondolják, miből mennyit szeretnének, és csupán annyit kérnek. „Van olyan szülő, aki így, a gyermeke mellett tanulta meg, hogy a következő alkalommal már edényt vagy zsákot is hozzon magával” – meséli nevetve Papné Takács Orsi, a pici bolt egyik lelke, motorja.

Mert hiába is lenne tele finomsággal az almásládákból készült összes polc, ha nem dolgozna itt két nő, aki a termékeket gondosan összeválogatta, aki személyesen tartja a kapcsolatot minden termelővel, és a bolt minden kis szegletére odafigyelve várja a vásárlókat: Orsi és Kriszta.

Az üzlethelyiség Körösztös Krisztáé, aki egyszer csak arra gondolt, nem adja ki többé, hanem kitalál valamit – és azt mindenképpen Orsival valósítja meg. Neki pedig még vendéglátós múltja is van: Angliában éltek a családjával öt évet, és ott vezetett egy kávézót.


Arra jutottak, hogy csomagolásmentes termelői boltot nyitnak, az ugyanis nincs a városban, de még a környéken sem. Elkezdtek hát nyitott szemmel járni, kézművespiacokon nézelődni, mert minden élelmiszercsoportból, alapanyagfajtából a legjobbat szerették volna kiválasztani, lehetőleg a környékről, de mindenképpen magyar termelőtől.

NEM CSAK BOLT – KÖZÖSSÉG

Így kerültek a boltba a Hridaya, a Befőzde és a Legjava lekvárok (a pezsgős őszibarack vagy az étcsokoládés meggy mellett a zserbólekvár volt a karácsonyi időszak slágere), a Panni és Rita szörpök, a Cegléd zamata gyümölcslevek, a Borbolya pestók, a Kanálka csatnik, a HEIT tormák, a Grapoila olajok, a Palotai táblás csokoládék és csokoládékrémek, a Csokiss manufaktúra kézműves édességei, a Tokaj balzsamecetek, a Gourmet&Delicious Manufaktúra szószai, a szegedi Rubin fűszerpaprika, a Rex ketchupok, az Ugar sörök és a Petneházy mézek (nekik biomézük is van). Csupa olyan, a Magyar Konyha Top100 termelő című kiadványából is ismert név, amelyet mi is jó szívvel ajánlottunk – kalauzunk a teázósarokban olvasgatható.


A hűtőkben a Szomor Farm húskészítményei, illetve a Csengőtej és a Bogyóka Tej jóvoltából joghurt, tej, vaj, vajkrém, tejszín, sajt várja a vásárlókat. Vannak homoktövis-készítmények, édes és sós finomságok a gádorosi Tönkölysüti családi pékműhelyből, a tészta Kokadról, a Sava-Borsfa savanyúságok a zalai
Borsfáról, a liszt a jánoshidai Start Malomból érkezik.



Utóbbi kiskereskedelmi forgalomban eddig nem volt ismert, de Orsit és Krisztát igazolta a karantén alatti kenyérsütési láz. Ritkán látni ennyire jól „összerakott” kis boltot. Amit lehet, zsákból, üvegből árulnak – persze csak azokat a termékeket, amelyek alkalmasak erre. A Traccsparti sajtos tallérjából is lehet venni akár egy darabot, de azt inkább odaadják ajándékba. És ott sorakoznak a polcon az Ági Álma Fűszerkert termékei is – erről majd később.



Mindez ugyanis még nem minden, mert Orsi és Kriszta „hatósugara” nem ér véget a bolt bejáratánál: a Pixis nemcsak egy bolt, hanem egy közösség. Amilyen otthonos az üzletük a játszósarokkal, a könyvekkel, a zsákvászonnal áthúzott fotelokkal, a pinceajtóból készült pulttal, az élelmiszerek mellett árult színes nyelű kiskanalakkal, sőt natúrkozmetikumokkal, környezetbarát tisztítószerekkel, uzsonnástáskával, méhviaszos kendővel, kerámiákkal – sok ideig eltart, mire minden kis müzliszeletet és kézműves „csokinyalókát” felfedezünk –, a hölgyek annyira barátságosak a környezettel és a környezetükkel is.



Összefogtak a Köz-Tét termelői közösséggel is, így tavaly tavasszal a bolt előtti kisasztal megtelt hajtásokkal, palántákkal. Akinek feleslegben volt, lerakta, akinek szüksége volt rá, elvitte. A borravalót dobozban gyűjtik, és fákat ültetnek, rászoruló családokat segítenek belőle. A hulladékmentes kihívás keretében árengedményt sorsolnak ki azok között, akik hozzák a saját tálkájukat, zacskójukat, és ha úgy alakul, beadják hazafelé a pakkot annak, aki nem jut el vásárolni. „Ez teljesen természetes” – mondják. „Békeidőben” workshopokat is tartanak, hogy átadják mindazt, amit a zero waste szellemiségéről, a természetes életmódról tudnak. 

HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS
Karácsony előtt ajándékdobozokat kínált a Pixis Delikát, de a csomagba zárt finomságokról most sem kell lemondanunk. A termékeket házhoz szállítják: a honlapon található listából válasszuk ki, miből mennyit kérünk, és e-mailen adjuk le a rendelést. Telefonon is egyeztethetünk a részletekről.


ÁGI ÁLMA

A betérőkkel pedig mindig kedvesen elbeszélgetnek: az alapanyagok kiméréséhez is idő kell, de a vásárlók szívesen maradnak, nézelődnek, kérdeznek. Például a boltban hatalmas üvegekben tárolt fűszerekről, illetve teakeverékekről, amely mind Orsi édesanyja, Ujházi Ágnes kertjében terem – ezek az Ági Álma Fűszerkert termékei.

Ágnes már nyugdíjasként vágott bele abba, amit mindig is szeretett, és úgy érzi, hogy a fűszer- és
gyógynövények között teljesedett ki. És ha eddig azt gondoltuk, hogy Kriszta és Orsi végtelen energiái mozgatják a „szálakat” a Pixis Delikátban, akkor csodálkozunk el csak igazán, amikor meglátjuk Ágnes egy hektáros kertjét, ahol maga termeszti és gondozza a több mint 32-féle fűszer és gyógynövényt.



Ágnes az Ugyer városrészben lakik, ezt hívták régen úgy, hogy Cegléd kertje, és sokáig nem kezdett semmit a házat körülvevő, viszonylag nagy földterülettel. Gyümölcsfák eddig is voltak (szilva, körte, dió, alma), de a kertet tavaly ültette be először, miután a homokos talajt alginittal megkötötte és földművelésre alkalmassá tette. Gyulai Iván ember és talajkímélő kertgazdálkodása alapján mulcsokkal takarta a talajt, ahol kellett, és a növények meghálálták a gondoskodást. A háziak

először csak gyönyörködtek, hogy milyen szépen nőnek a hajtások a kertben,

mire észbe kaptak, hogy le is kéne szüretelni. Nosza, szerveztek egy fűszerszüretet az ismerősöknek (már a növények ültetése is fesztiválszerűen zajlott), a felnőttek szedték a zsályát, bazsalikomot, citromfüvet, a gyerekek pokrócokon élvezték a természetet, mielőtt mindannyian a teraszon megterített, hosszú asztalhoz ültek volna. Ágnesék továbbra is fontosnak tartják, hogy a kert nyitott legyen. Szeretnék, ha minél többen megismerkednének a földdel, a növényekkel, a természetes földműveléssel: minden érdeklődőt szívesen látnak, már a biológia fakultációsok is érdeklődtek a helyi gimnáziumból.


A házban pedig egyéb érdekesség is látható: amellett, hogy üvegekben, dobozokban sorakoznak a szárított növények (csak mentából ötféle van), Ágnes elkezdett fermentálni is. Jórészt a kertben termő tök, cékla, répa, lila káposzta, paprika, porcsin, füge, okra, szőlőlevél, fenyőrügy, lencsecsíra fermentálódik a befőttesüvegekben, és ugyanolyan élő szervezetként viselkedik, mint az ecet vagy a kovász: sziszeg,  megemeli a befőttesüveg tetejét, visszahúzódik, majd arra vár, hogy valaki sültek mellé vagy csak úgy magában elfogyassza.

Az egészséges, probiotikumokkal teli finomságok mellett Ágnes különféle ízesítésű hummuszokat, bab- és lencsekrémeket készít: a jelenleg még tesztfázisban lévő céklás, spenótos, kókuszos, csípős paprikás és sütőtökös krémek hamarosan bekerülnek a delikátesz kínálatába. És beüzemelt egy Portugáliából rendelt illóolaj-lepárlót: a látványnak is impozáns fényes rézszerkezet is hozzátesz ahhoz az illathoz, amely az egész házat betölti.



Az álom megvalósításában támogatja a családja: lányán kívül fia a grafikai munkákban, az online megjelenésben, párja a műszaki megvalósításban, például az öntözőrendszer kiépítésében, bátyja pedig természetjáró vadászként és a konyha szerelmeseként némely fűszerkeverék megalkotásában segíti. Ágnes még ezen kívül is tele van tervekkel és ötletekkel: pályázik, tanul, engedélyeket szerez. Valaki egyszer megkérdezte tőle, hogy mitől lesz ilyen finom, amit fermentál, és azt mondta: attól, hogy a lelkét is beleteszi.

ALGINIT
Az alginit fosszilis biomasszából, elmállott bazalttufából és mészből álló magas szervesanyag-tartalmú kőzetféleség, amely 3-5 millió évvel ezelőtt keletkezett egykori vulkáni krátereket kitöltő tavakban és zárt tengeri lagúnákban. Magas szervesanyag-tartalma miatt az olajpala egyik típusának tekintik. Ujházi Ágnesék két tonna alginitet szórtak szét az egy hektáros, homokos kertben, hogy növény termesztésre alkalmassá tegyék.


LÉLEKKEL SZÓLOK HOZZÁD

Ennek a háznak a konyhájában készülnek azok a fűszersók, illetve fűszer- és teakeverékek, amelyek a Pixis Delikátban kaphatók. Orsiék hangsúlyozzák, hogy különféle konkrét betegségekre orvosi értelemben nem tudnak csodaszert ajánlani, de a gyógynövényekről való ismereteik alapján jó szívvel adnak úgynevezett élvezeti teákat: melegítő, immunerősítő, emésztést javító, serkentő vagy éppen nyugtató teakeveréket.


És ami igazán lélekemelő, hogy az elnevezésükhöz Weöres Sándor költészetéből merítettek ihletet. A serkentő teakeverék (bazsalikom, málnalevél, csalán, rozmaring, marokkói menta) neve például „Ugrótáncot jókedvemben”, a tisztító keveréké (amely diólevelet csalánt, citromfüvet, cickafarkat és levendulát tartalmaz) „Vándorló felhő-nép”, a megfázásra, orrdugulásra valóé (borsmenta, zöld menta, kakukkfű, zsálya, kamilla) „Falomb közt telihold”.



A melegítő teakeveréké (izsóp, kakukkfű, szurokfű, fürtös menta): „Lélekkel szólok hozzád”. Ezek a nevek kedvet adnak ahhoz is, hogy megkeressük az ihletadó verseket. A virágos teakeverék (cickafark, citromfű, levendula, orbáncfű, búzavirág, körömvirág) neve: „Cseléde a napsugárnak”. A Rongyszőnyeg című vers egy részlete pedig így szól:

„A hangod akkor a legszebb / ha kerete a csöndnek, / a hajad akkor a legszebb, / ha cseléde a napsugárnak, / az arcod akkor a legszebb, / ha emlékszem rája sírva, / a sorsod akkor a legszebb, / ha elszáll, mint az ének.”


A kis delikátesz foteljeiben olyan megnyugtató olvasgatni, teázni és hozzá csokis tönkölysütit enni, vagy a közeli pékségből származó kovászos kenyérrel hummuszt kóstolni, hogy az embernek nincs is kedve felállni és elmenni. De nyitásra szigorú járványügyi intézkedések lépnek életbe, a maszkot egy korty erejéig sem húzzuk le, sőt át is adjuk a helyet a vásárlóknak.



Remélhetőleg nemsokára ők is újra le tudnak ülni: a felnőttek beszélgethetnek, a gyerekek pedig színezhetnek, társasozhatnak, magukba szívhatják az ezernyi illatot. Mintha csak egy Weöres Sándor-versben lennének: „Legyen álmod kerek erdő, / madaras rét, bokor ernyő.”


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra