Magyar ízek

Szöveg: Sümegi Noémi - Fotók: Sebestyén László

2021. március 18.

Ebben a boltban szabad a tánc – olvashatjuk a ceglédi Pixis Delikát falán, de amikor rákérdezünk, hogy ez mit jelent, a tulajdonos hölgyek csak nevetnek. Tényleg, mit is jelentene? Ebben a boltban szabad kóstolni, szabad játszani, olvasni, teázni (majd ha vége a járványnak), és egyáltalán, szabad örülni és nevetni. De szabad örülni, nézelődni, piknikezni, sőt dolgozni, szüretelni a kertben is, ahol a fűszeres finomságok egy része terem.

Mintha egy meseváros meseboltjába lépnénk be, ahol még a januári ólmos szürkeséget is beragyogja valami varázslatos izgalom. Pedig esős, ködös időben érkezünk Cegléd főterére, ott is az Avantgarde udvarba, és ott egy pici boltba. Nem véletlen, hogy a Pixis Delikátba azzal jönnek be az iskolások is, hogy úgy hallották, itt valami finomságot lehet kapni!


A polcokon ugyanis csuda dolgok sorakoznak: sütik, tallérok, lencse és hummuszcsipszek, amiket rögtön el is lehet majszolni, és nagyon menőnek találják, hogy nem egy becsomagolt tömegcikket kapnak, hanem valami igazán értékeset egy naaaaagy dobozból vagy üvegből.A gyerekek ráadásul legtöbbször át is gondolják, miből mennyit szeretnének, és csupán annyit kérnek. „Van olyan szülő, aki így, a gyermeke mellett tanulta meg, hogy a következő alkalommal már edényt vagy zsákot is hozzon magával” – meséli nevetve Papné Takács Orsi, a pici bolt egyik lelke, motorja.

Mert hiába is lenne tele finomsággal az almásládákból készült összes polc, ha nem dolgozna itt két nő, aki a termékeket gondosan összeválogatta, aki személyesen tartja a kapcsolatot minden termelővel, és a bolt minden kis szegletére odafigyelve várja a vásárlókat: Orsi és Kriszta.

Az üzlethelyiség Körösztös Krisztáé, aki egyszer csak arra gondolt, nem adja ki többé, hanem kitalál valamit – és azt mindenképpen Orsival valósítja meg. Neki pedig még vendéglátós múltja is van: Angliában éltek a családjával öt évet, és ott vezetett egy kávézót.


Arra jutottak, hogy csomagolásmentes termelői boltot nyitnak, az ugyanis nincs a városban, de még a környéken sem. Elkezdtek hát nyitott szemmel járni, kézművespiacokon nézelődni, mert minden élelmiszercsoportból, alapanyagfajtából a legjobbat szerették volna kiválasztani, lehetőleg a környékről, de mindenképpen magyar termelőtől.

NEM CSAK BOLT – KÖZÖSSÉG

Így kerültek a boltba a Hridaya, a Befőzde és a Legjava lekvárok (a pezsgős őszibarack vagy az étcsokoládés meggy mellett a zserbólekvár volt a karácsonyi időszak slágere), a Panni és Rita szörpök, a Cegléd zamata gyümölcslevek, a Borbolya pestók, a Kanálka csatnik, a HEIT tormák, a Grapoila olajok, a Palotai táblás csokoládék és csokoládékrémek, a Csokiss manufaktúra kézműves édességei, a Tokaj balzsamecetek, a Gourmet&Delicious Manufaktúra szószai, a szegedi Rubin fűszerpaprika, a Rex ketchupok, az Ugar sörök és a Petneházy mézek (nekik biomézük is van). Csupa olyan, a Magyar Konyha Top100 termelő című kiadványából is ismert név, amelyet mi is jó szívvel ajánlottunk – kalauzunk a teázósarokban olvasgatható.


A hűtőkben a Szomor Farm húskészítményei, illetve a Csengőtej és a Bogyóka Tej jóvoltából joghurt, tej, vaj, vajkrém, tejszín, sajt várja a vásárlókat. Vannak homoktövis-készítmények, édes és sós finomságok a gádorosi Tönkölysüti családi pékműhelyből, a tészta Kokadról, a Sava-Borsfa savanyúságok a zalai
Borsfáról, a liszt a jánoshidai Start Malomból érkezik.Utóbbi kiskereskedelmi forgalomban eddig nem volt ismert, de Orsit és Krisztát igazolta a karantén alatti kenyérsütési láz. Ritkán látni ennyire jól „összerakott” kis boltot. Amit lehet, zsákból, üvegből árulnak – persze csak azokat a termékeket, amelyek alkalmasak erre. A Traccsparti sajtos tallérjából is lehet venni akár egy darabot, de azt inkább odaadják ajándékba. És ott sorakoznak a polcon az Ági Álma Fűszerkert termékei is – erről majd később.Mindez ugyanis még nem minden, mert Orsi és Kriszta „hatósugara” nem ér véget a bolt bejáratánál: a Pixis nemcsak egy bolt, hanem egy közösség. Amilyen otthonos az üzletük a játszósarokkal, a könyvekkel, a zsákvászonnal áthúzott fotelokkal, a pinceajtóból készült pulttal, az élelmiszerek mellett árult színes nyelű kiskanalakkal, sőt natúrkozmetikumokkal, környezetbarát tisztítószerekkel, uzsonnástáskával, méhviaszos kendővel, kerámiákkal – sok ideig eltart, mire minden kis müzliszeletet és kézműves „csokinyalókát” felfedezünk –, a hölgyek annyira barátságosak a környezettel és a környezetükkel is.Összefogtak a Köz-Tét termelői közösséggel is, így tavaly tavasszal a bolt előtti kisasztal megtelt hajtásokkal, palántákkal. Akinek feleslegben volt, lerakta, akinek szüksége volt rá, elvitte. A borravalót dobozban gyűjtik, és fákat ültetnek, rászoruló családokat segítenek belőle. A hulladékmentes kihívás keretében árengedményt sorsolnak ki azok között, akik hozzák a saját tálkájukat, zacskójukat, és ha úgy alakul, beadják hazafelé a pakkot annak, aki nem jut el vásárolni. „Ez teljesen természetes” – mondják. „Békeidőben” workshopokat is tartanak, hogy átadják mindazt, amit a zero waste szellemiségéről, a természetes életmódról tudnak. 

HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS
Karácsony előtt ajándékdobozokat kínált a Pixis Delikát, de a csomagba zárt finomságokról most sem kell lemondanunk. A termékeket házhoz szállítják: a honlapon található listából válasszuk ki, miből mennyit kérünk, és e-mailen adjuk le a rendelést. Telefonon is egyeztethetünk a részletekről.


ÁGI ÁLMA

A betérőkkel pedig mindig kedvesen elbeszélgetnek: az alapanyagok kiméréséhez is idő kell, de a vásárlók szívesen maradnak, nézelődnek, kérdeznek. Például a boltban hatalmas üvegekben tárolt fűszerekről, illetve teakeverékekről, amely mind Orsi édesanyja, Ujházi Ágnes kertjében terem – ezek az Ági Álma Fűszerkert termékei.

Ágnes már nyugdíjasként vágott bele abba, amit mindig is szeretett, és úgy érzi, hogy a fűszer- és
gyógynövények között teljesedett ki. És ha eddig azt gondoltuk, hogy Kriszta és Orsi végtelen energiái mozgatják a „szálakat” a Pixis Delikátban, akkor csodálkozunk el csak igazán, amikor meglátjuk Ágnes egy hektáros kertjét, ahol maga termeszti és gondozza a több mint 32-féle fűszer és gyógynövényt.Ágnes az Ugyer városrészben lakik, ezt hívták régen úgy, hogy Cegléd kertje, és sokáig nem kezdett semmit a házat körülvevő, viszonylag nagy földterülettel. Gyümölcsfák eddig is voltak (szilva, körte, dió, alma), de a kertet tavaly ültette be először, miután a homokos talajt alginittal megkötötte és földművelésre alkalmassá tette. Gyulai Iván ember és talajkímélő kertgazdálkodása alapján mulcsokkal takarta a talajt, ahol kellett, és a növények meghálálták a gondoskodást. A háziak

először csak gyönyörködtek, hogy milyen szépen nőnek a hajtások a kertben,

mire észbe kaptak, hogy le is kéne szüretelni. Nosza, szerveztek egy fűszerszüretet az ismerősöknek (már a növények ültetése is fesztiválszerűen zajlott), a felnőttek szedték a zsályát, bazsalikomot, citromfüvet, a gyerekek pokrócokon élvezték a természetet, mielőtt mindannyian a teraszon megterített, hosszú asztalhoz ültek volna. Ágnesék továbbra is fontosnak tartják, hogy a kert nyitott legyen. Szeretnék, ha minél többen megismerkednének a földdel, a növényekkel, a természetes földműveléssel: minden érdeklődőt szívesen látnak, már a biológia fakultációsok is érdeklődtek a helyi gimnáziumból.


A házban pedig egyéb érdekesség is látható: amellett, hogy üvegekben, dobozokban sorakoznak a szárított növények (csak mentából ötféle van), Ágnes elkezdett fermentálni is. Jórészt a kertben termő tök, cékla, répa, lila káposzta, paprika, porcsin, füge, okra, szőlőlevél, fenyőrügy, lencsecsíra fermentálódik a befőttesüvegekben, és ugyanolyan élő szervezetként viselkedik, mint az ecet vagy a kovász: sziszeg,  megemeli a befőttesüveg tetejét, visszahúzódik, majd arra vár, hogy valaki sültek mellé vagy csak úgy magában elfogyassza.

Az egészséges, probiotikumokkal teli finomságok mellett Ágnes különféle ízesítésű hummuszokat, bab- és lencsekrémeket készít: a jelenleg még tesztfázisban lévő céklás, spenótos, kókuszos, csípős paprikás és sütőtökös krémek hamarosan bekerülnek a delikátesz kínálatába. És beüzemelt egy Portugáliából rendelt illóolaj-lepárlót: a látványnak is impozáns fényes rézszerkezet is hozzátesz ahhoz az illathoz, amely az egész házat betölti.Az álom megvalósításában támogatja a családja: lányán kívül fia a grafikai munkákban, az online megjelenésben, párja a műszaki megvalósításban, például az öntözőrendszer kiépítésében, bátyja pedig természetjáró vadászként és a konyha szerelmeseként némely fűszerkeverék megalkotásában segíti. Ágnes még ezen kívül is tele van tervekkel és ötletekkel: pályázik, tanul, engedélyeket szerez. Valaki egyszer megkérdezte tőle, hogy mitől lesz ilyen finom, amit fermentál, és azt mondta: attól, hogy a lelkét is beleteszi.

ALGINIT
Az alginit fosszilis biomasszából, elmállott bazalttufából és mészből álló magas szervesanyag-tartalmú kőzetféleség, amely 3-5 millió évvel ezelőtt keletkezett egykori vulkáni krátereket kitöltő tavakban és zárt tengeri lagúnákban. Magas szervesanyag-tartalma miatt az olajpala egyik típusának tekintik. Ujházi Ágnesék két tonna alginitet szórtak szét az egy hektáros, homokos kertben, hogy növény termesztésre alkalmassá tegyék.


LÉLEKKEL SZÓLOK HOZZÁD

Ennek a háznak a konyhájában készülnek azok a fűszersók, illetve fűszer- és teakeverékek, amelyek a Pixis Delikátban kaphatók. Orsiék hangsúlyozzák, hogy különféle konkrét betegségekre orvosi értelemben nem tudnak csodaszert ajánlani, de a gyógynövényekről való ismereteik alapján jó szívvel adnak úgynevezett élvezeti teákat: melegítő, immunerősítő, emésztést javító, serkentő vagy éppen nyugtató teakeveréket.


És ami igazán lélekemelő, hogy az elnevezésükhöz Weöres Sándor költészetéből merítettek ihletet. A serkentő teakeverék (bazsalikom, málnalevél, csalán, rozmaring, marokkói menta) neve például „Ugrótáncot jókedvemben”, a tisztító keveréké (amely diólevelet csalánt, citromfüvet, cickafarkat és levendulát tartalmaz) „Vándorló felhő-nép”, a megfázásra, orrdugulásra valóé (borsmenta, zöld menta, kakukkfű, zsálya, kamilla) „Falomb közt telihold”.A melegítő teakeveréké (izsóp, kakukkfű, szurokfű, fürtös menta): „Lélekkel szólok hozzád”. Ezek a nevek kedvet adnak ahhoz is, hogy megkeressük az ihletadó verseket. A virágos teakeverék (cickafark, citromfű, levendula, orbáncfű, búzavirág, körömvirág) neve: „Cseléde a napsugárnak”. A Rongyszőnyeg című vers egy részlete pedig így szól:

„A hangod akkor a legszebb / ha kerete a csöndnek, / a hajad akkor a legszebb, / ha cseléde a napsugárnak, / az arcod akkor a legszebb, / ha emlékszem rája sírva, / a sorsod akkor a legszebb, / ha elszáll, mint az ének.”


A kis delikátesz foteljeiben olyan megnyugtató olvasgatni, teázni és hozzá csokis tönkölysütit enni, vagy a közeli pékségből származó kovászos kenyérrel hummuszt kóstolni, hogy az embernek nincs is kedve felállni és elmenni. De nyitásra szigorú járványügyi intézkedések lépnek életbe, a maszkot egy korty erejéig sem húzzuk le, sőt át is adjuk a helyet a vásárlóknak.Remélhetőleg nemsokára ők is újra le tudnak ülni: a felnőttek beszélgethetnek, a gyerekek pedig színezhetnek, társasozhatnak, magukba szívhatják az ezernyi illatot. Mintha csak egy Weöres Sándor-versben lennének: „Legyen álmod kerek erdő, / madaras rét, bokor ernyő.”


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra