Magyar ízek

Réthly Ákos

2022. április 11.

Képzeletben mindannyian jártunk már olyan helyeken, ahová a valóságban még nem sikerült eljutnunk. Messzi tájak, romantikus városok és legendás épületek mind szerepelhetnek a felsorolásban: még Budapesten is szép számmal akadnak célpontok, amikre azt mondjuk: „egyszer majd biztosan elmegyek oda.”

A Centrál Kávéház újranyitásával most eggyel több lehetőség adódik az ilyen vágyak beteljesülésére, hiszen ez is egy olyan híres, sőt, ikonikus hely, amiről sokan hallottak már, de nem biztos, hogy a legtöbbeknek sikerült is eljutni oda.

A középiskolai történelmi vagy irodalmi tanulmányokból bizonyára mindenkinek beugrik egy-egy kávéház neve: Pilvax, New York, Centrál – ez utóbbi Budapest szívében, kisebb szünetekkel, immár 135 éve változatlan helyszínen fogadja a vendégeket.

Az Eventrend Group, Magyarország egyik legjelentősebb rendezvényszervező és vendéglátással foglalkozó cégcsoportjának vezetői a megnyitáskor elmondták, számukra nemcsak kihívást, hanem büszkeséget is jelent, egy ilyen, nagy hagyományokkal rendelkező létesítmény üzemeltetése.

Az 1887-ben nyílt kávéház már a kezdetekben a „crand café” ismérveivel indult, e műfaj elvárásainak megfelelően nyolc teremmel, két játékszobával, külön kávékonyhával. A kor rossz lakhatási körülményei, a sötét, zsúfolt, rosszul fűthető lakások mellett a kávéház fűtött, világos és tágas tereivel csábította a vendégeket.

Mindemellett a folyamatos nyitvatartás, a minőségi és megfizethető étel- és italkínálat, nem utolsó sorban pedig

a pezsgő kulturális élet ide vonzotta a kor szellemi kiválóságait: írókat, festőket, szobrászokat, költőket, építészeket, színházi embereket, fotósokat, újságírókat, orvosokat, egyetemi tanárokat és tudósokat.


A Centrál Kávéház fénykorában itt szerkesztették a Hét című újságot, innen indult, majd ide tért vissza 1920-ban a legendás Nyugat folyóirat szerkesztősége. A törzsvendégek között találjuk Ady Endre, Babits Mihály, Gárdonyi Géza, Ignotus Pál, Illyés Gyula, József Attila, Kaffka Margit, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Osváth Ernő, Szabó Lőrinc, Tamási Áron, Tóth Árpád, Veres Péter nevét. Egy ilyen, korabeli kávéház annak idején nem csak az evés-ivás, vagy a társasági élet színtere volt, hanem egyszerre lehetett szerkesztőség, találkozóhely, ügyvédi iroda, posta, üzleti megbeszélések helyszíne, de a mindennapi élethez szükséges dolgok szolgáltatója is. Borbély, fodrász, cipész, ruhatisztító, szabászat színesítette a palettát, a nyüzsgést pedig a vendégforgalom és a személyzet mozgása mellett a futárok, kézbesítők és küldöncök sietős tempója fokozta.

„A Centrálról mindenki tudja, hogy igen, ez egy történelmi kávéház” - kezdte az ismertetőt Kőrössy Zoltán az Eventrend Holding alapító-társtulajdonosa, egyik elsőszámú vezetője. „A 19.század elején közel ötszáz kávéház volt Budapesten. Ezek közül már-már főúri eleganciájával kiemelkedett a New York, de nyomában mindig ott volt a Centrál, amely ugyanazt a kényelmet nyújtotta, de emberközelibb léptékben. És a különbség az aranykorként említett időszak látogatói körén is megfigyelhető.

Az akkori törzsvendégek életműve ma már érettségi tananyag, de tévedünk, ha ezeket a művészeket, tudósokat és más, közéleti szereplőket valamiféle tiszteletet és tekintélyt parancsoló, öreg néniknek és bácsiknak gondoljuk.

Dehogy! Mai fogalmainkkal élve ők voltak a kor influenszerei – arról nem is szólva, hogy mekkora partiarcok lehettek! Mindent összevetve úgy találtuk, hogy a Centrál mindig is a progresszív és modern gondolkodás, a haladó szellemiség helyszíne volt. Némiképp ezt a szellemiséget követte az 1960-70-es évek időszaka is, amikor az ELTE Eötvös Klubja működött itt, amely az akkori korszak egyik „lázadó” zenekarának, az Omegának is az otthona volt.”

Ebben találták meg a kapcsolódási pontokat az általuk favorizált grand café stílus, a Centrál hagyományai és a mai kor elvárásainak megfelelő modern vendéglátás között. „Hogyan tud egy ilyen történelmi kávéház egy huszonéveshez is szólni, de vajon mi kell ahhoz, hogy ne legyen a helyből sem egy nyugdíjasotthon, sem egy turistasziget? Ehhez nyújtanak támpontokat az Eventrend - immár harminc éves működése során szerzett - tapasztalatai. Természetes, hogy egy új hely megnyitásakor nemcsak az új ötleteinket igyekszünk megvalósítani, hanem próbáljuk alkalmazni, illetve az új egység nyelvére lefordítani mindaz a tudást, amit a többi helyen szereztünk. Az általunk üzemeltetett New York Kávéház, Gundel Étterem, Főőrség Kávéház, Spoon Boat, Városliget Cafe, Séf Asztala és Symbol Étterem, vagy a MÜPA, a Groupama Aréna catering szolgáltatások tapasztalatai mind hasznosak, amikor legújabb álmainkat kezdjük megvalósítani.” – tette hozzá Kőrössy Zoltán.

A Centrál esetében a másik fontos pillér a kezdő csapat, amelynek tagjai a cégcsoport más helyszínein már számot adtak tudásukról, rátermettségükről. Mancza Norbert igazgató nemcsak a Brklyn és az Up Hotel vezetésében, hanem több szezonális budapesti és balatoni helyszín vezetésével is bizonyított már. Személyével nemcsak fiatalos szemlélet és innováció, hanem egy másik generációs közönség is megjelenhet a Centrálban. Juhász Dániel kreatív executive séf nemzetközi tapasztalatait kamatoztatta a Centrál Grand Cafe gasztronómiai koncepciójának kialakításakor. Bán Balázs séf a Kollázs és a Déryné Éttermek után került a csapatba. Juhász Máté séf a francia vonalat erősíti. Takács Judit cukrász séf a Művészetek Palotájából jött át, talán itt tudja majd igazán kibontakoztatni kreativitását.

„Arra törekedtünk, hogy a Centrál - nevéből is adódóan - ne csak egy vendéglátó egység, hanem újra egy igazi társasági központ, találkozóhely legyen”

– foglalta össze Nagy Gábor, az Eventrend Holding alapító-társtulajdonosa. „Tágasabb, világosabb térrel, az aktuális napszakhoz illeszkedő hangulattal és változatos étel- és italkínálattal várjuk a vendégeket. Aki ide belép, érezze magát úgy, mintha egy tágas nappaliba érkezne. Legyen a hely otthonos, fiatalos, ugyanakkor visszafogottan elegáns is egyben.”

Ehhez a kávéház több teret is kínál. A sok növénnyel, fonott székekkel franciásan könnyedre varázsolt terasz fő funkciója, hogy bevonzza az erre járókat. A bejárattól balra eső kisebb terem - az egykori HÉT-nek hívott terület - központi eleme a félkör alakú bárpult, ami laza pezsgőzésre vagy koktélozásra is kiváló helyszín. A jobb oldali nagy, kávéházi hajó reggeltől késő estig várja a vendégeket, a galéria pedig elsősorban csoportok fogadására, rendezvények megtartására alkalmas.

Reggelire többféle franciás étel közül lehet választani, amik között vannak kímélőbb és kiadósabb fogások is. Az ilyen helyeken már-már kötelezően kínált eggs benedict, azaz a Bendek-tojás, vagy a helyspecifikus kemencés kecskesajt chonchiglie mellett olyan, régi ismerősre is rácsodálkozhatunk, mint a káposztás cvekedli, amely bizonyára sok külföldi számára nyit majd új fejezetet a magyar gasztronómiáról alkotott világképében.

Napközben vagy estefelé a bisztrókonyha egyaránt kínál könnyebb és teljesebb fogásokat - ezen a vonalon talán már csak a vegetáriánus kínálat szorul némi kiegészítésre, mert az, hogy ennek szerény darabjai a saláták között kerültek felsorolásra, meglehetősen dehonesztáló azok számára, akik inkább húsmentes ételeket fogyasztanának. Ha sikerül a többféle salátával vagy néhány előétel kombinációjával vigasztalódni, akkor visszatérhetünk a húsokhoz, ahol olyan csábító fogásokkal találkozhatunk, mint a füstöltlazac-tatár, a bécsi szelet burgonyasalátával, a csirkepaprikás galuskával, a levélben sült pisztráng karamellizált sárgarépával, vagy a libamájas burger.

A Centrál Kávéháznak mindig erőssége volt a desszertkínálat. Nincs ez másképp most sem.

Dobos tortából mindjárt két különbözővel is találkozhatunk: a klasszikus torta melletti másik csemege egy gyűrű alakú kompozíció, amelynek krémje - köszönhetően a vaj helyett alkalmazott tejhabnak - sokkal könnyebb, légiesebb,

tetejét pedig a cukormáz helyett karamellizált grillázs koronázza. Ezeken kívül többféle palacsintával, macha teás vegán tortával vagy brownie-val is zárhatjuk az étkezést. Az italválaszték a szokásos szortimenten túl számos pezsgőt és többféle koktélt ajánl, kávé pedig ugyancsak széles választékban található a kínálatban.