Magyar ízek

MKO

2021. február 26.

A jó minőségű kávé, a különféle kávés italok nem csak tökéletes kísérői lehet egy szép ívű vacsorának, illetve egy-egy desszertnek, hanem magában az ünnepi fogásainkban is megjelenhet, számos formában.

A kávé fogásokba történő komponálása természetesen a desszerteknél a legegyszerűbb, a mindenki által kedvelt tiramisu elképzelhetetlen lenne az olasz eszpresszó nélkül. A lefőtt kávéval számtalan krém és tészta gazdagítható, de más módon is belecsempészhetjük a desszertjeinkbe a kedvelt aromát.

Hogy a folyékony állapoton kívül is kreatívan használhassuk fel ezt a remek alapanyagot, érdemes meghallgatni a két Michelin-csillagos Alois étterem főszakácsának, Christoph Kunznak három jó tanácsát – az évszázados múltú Dallmayr kereskedőház tulajdonában levő konyha főnöke tudja, mihez kezdjünk a pörkölt és őrölt kávébabokkal.

Keverjük bátran


Jó módszer lehet a finomra őrölt kávé liszthez való adása, ezzel nagyon kellemes, finoman átható íz érhető el. Nem kell nagy mennyiséget őrölni, csupán

arra érdemes figyelni, hogy minél finomabb szemcseméretű kávéval dolgozzunk.

Ugyancsak jó megoldás a teljes kávészemek tejben, tejszínben történő felfőzése, ilyenkor a folyadék veszi át a kávé aromáit.

A húsokhoz is adhatjuk


A kávé fűszerként húsoknál, különféle zöldségeknél is alkalmazható. A húsokat száraz vagy nedves kávés pácba is tehetjük. A grillezni szánt húsok fűszerezését szintén feldobhatjuk egy kis őrölt kávéval, ezzel tovább fokozva a fogás füstös ízvilágát.

A vegán étrendhez is remek


A zöldségekhez is felhasználható a kávé.

Jó ízesítője a grillezett vagy sütőben sült zöldségeknek,

de meglepően izgalmas eredmény érhető el azzal is, ha a batátapürét vagy a klasszikus krumplipürét – a megszokott szerecsendió vagy fehér bors helyett vagy mellett – a krumpli összetörésekor egy kevés frissen főtt kávéval bolondítjuk meg.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra