Magyar ízek

Szöveg és kép: Holp Judit, nyitókép: Pixabay.com

2021. június 23.

A nyári ehető vadnövények természetes és feldolgozott formájukban is hozzájárulnak a test és a lélek ellazulásához. A pipacs és a komló egész nemzetsége az elme és a lélek háborgását csitítja el, míg a mályva az emésztőrendszernek segít megkönnyebbülni.

Pipacs

A szokatlan népies nevek versenyében a pipacs előkelő helyen állna a czúczik, büdös mák, lúdmák vagy pitypalatyvirág elnevezésekkel. A nemes mák nemzetségből származó vetési vagy mezei pipacs évezredek óta ihlet meg festőművészeket, építészeket, lakberendezőket. A végtelenbe vesző pirosló pipacsmező magasztos látvány.

A pipacs ősi szimbólumrendszer része. Az ókori görög mitológiában Démeter, a földművelés és termékenység istennőjének szent növénye a búzavirág és a pipacs. A keresztény felfogás szerint a pipacs a keresztre feszített Jézus véréből sarjadt ki, míg

a világi értelmezésben a gyorsan ellobanó szerelem, vágy szimbóluma.

Közeli rokona a kerti mák, melynek latin nevében található utalás - Papaver somniferum, vagyis álomhozó - a pipacsot az álom, bódultság metaforájaként jeleníti meg. Nagy-Britanniában az Emlékezés Napjának virága, a vérrel áztatott harcmezők szimbóluma. A brit nemzetközösség országainak lakói november 11-én és az azt követő pár napban ruhájukra pipacsos jelvényt tűzve emlékeznek meg az első világháborúban elesettekről.

A pipacsvirágból készült tea köhögéscsillapító, alvászavarokat enyhítő, nyugtató hatású. A kevésbé ismert ételszínezékek és szörp alapanyagok közé tartozik, és ételek díszítésére is kiválóan alkalmas. Gyűjtése körültekintést igényel, lepkeszárny vékonyságú szirmai nagyon sérülékenyek! Ahol megtörik, ott szinte azonnal megfeketedik. A pipacs levele is különleges csemege, de kizárólag a virágbimbók megjelenése előtt gyűjthető. Nyersen salátákhoz keverhetjük, főzve a spenóthoz hasonlóképp készíthetjük el. Magját sütemények ízesítésére használhatjuk. Olajat is sajtolnak belőle.

A nyár lángvörös virága kiválóan érzi magát búzatáblák szélén, tarlókon, parlagokon. Pár nap alatt elvirágzik, terméséből a szél fújja szét a magokat. Igen életképes növény. Ha nem háborgatjuk, évről-évre egyre nagyobb területet fog kiharapni a rendelkezésére álló területből. Ez a spontán telepítési és termesztési módszer akár saját kertben is kipróbálható.

Mályva

Az erdei mályva bizonyára sokak számára ismerős. Évelő növény, mely sajátosan alkalmazkodott az időjárási körülményekhez, télen szétterülve, nyáron ágaskodva él. Kivágott szirmú lilás-kékes-rózsaszín virágaival a mező igazi dísze. Szépek az ilyenkor hasonló magasságban tetszelgő sárga virágú növények is, mint az orbáncfű vagy a szöszös ökörfarkkóró, de hát a mályva!

Bár ma kevésbé így gondolunk rá, az erdei mályva az ókor óta megbecsült haszonnövény. Fiatal leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el, levesekhez, hüvelyesekhez, salátákhoz adhatjuk. Termése, a papsajt, nyersen is kiváló csemege, de savanyítva a capribogyóhoz hasonló finomság készíthető belőle. Az egész növény ehető, virágjai mindenféle ételnek díszei lehetnek.

Nyálkaanyag-tartalmának köszönhetően kiváló ellenszere a székrekedésnek,

jó nyálkahártya-nyugtató, köhögéscsillapító, bevonó hatású szer.

Immunerősítő hatását szintén a poliszacharidoknak köszönheti, amelyet rokonán, az orvosi zilizen végzett kísérletek bizonyítottak. Egyes források szerint a virág nyálkaanyagtartalma csökken a szárítás folyamán. Erről megoszlanak a vélemények, mégis, ha van rá lehetőség, a virágzás idején frissen is igyuk a mályvateát.

Tőosztással ősszel vagy tavasszal szaporítható.

Komló

Közönséges komló, avagy Humulus lupulus. Egyike a kenderfélék nem népes családjának, ennek ellenére egyáltalán nem ritka, a mérsékelt égövi területeken világszerte elterjedt. Kétlaki, tehát külön növényen találhatók nő- és hímivarú virágai. Termesztésbe a nőivarú egyedeket vonják be, melyek tobozvirágzata addig értékes a sörgyártás számára, míg meg nem termékenyül. Ezért ültetvények telepítése előtt alapos terepszemlét végeznek, és a vad komlót kiirtják.

A komló a tavaszi növényvilág egyik rekordere. Évelő, gyöktörzséből a friss hajtások tavasszal 20-50 cm/hét sebességgel törnek elő. Első megjelenésére áprilisban számíthatunk. Júliusban virágzik, tobozai innentől kezdve gyűjthetők. Kedveli a nedvességet, ártéri erdőkben olykor áthatolhatatlan bozótost képez. A homokos vagy a laza szerkezetű vulkanikus talajt jobban kedveli, mint a meszes vagy savanyú közeget.
Kenderféle kúszónövény – érdekes megfigyelni, hogy szára mindig jobbra csavarodik, melyen horgas szőrt növeszt. Levelének tapintása durva. Családja hírnevéhez híven elsősorban idegrendszeri nyugtató, szívidegességet csillapító, alvást támogató hatásáról ismert. Az a jó sör munka után! Emellett

természetes antibiotikum, húgyúti fertőtlenítő, támogatja a pajzsmirigy működését, csökkenti a koleszterinszintet, védi a tüdőt, a májat, támogatja a vesék működését és általános gyulladáscsökkentő.


A komló eltérő élettani hatással rendelkezik sörben, mint teaként. Teája hűtő hatású vértisztító, csökkenti a tüzet és a vizet, összességében szárító hatású. Ezért a komlótoboz tea várandósság és szoptatás alatt kifejezetten ellenjavalt. A komlóval készült sör azonban a vizet fokozza és nedvesítő hatású, ami a tejtermelésnek kifejezetten jót tesz. Szélhajtó hatása nem csak a fizikai testben érvényesül.

Konyhai felhasználásra a fiatal rügyeket használjuk. Íze és állaga főzés után leginkább a spárgáéhoz hasonlatos. Kirándulás közben egy-egy nyersen elrágcsált komlórügy is izgalmas íz-élményt nyújt, de fehérboron megpárolva, kis fokhagymával, sóval, borssal remek körete sült vagy grillezett húsoknak és zöldségeknek. Apróra vágva, előpárolva quiche-hez, sajtfelfújthoz is adható. Levesbetétként jobban megállja helyét, mint önálló levesként. A komlótoboz főzetét hagyományosan komlós kovász készítésére használták hazánkban. A növény fő ható- és íz anyagát adó humulin és lupulin aromás kesernyéssége jól harmonizál a kenyérfélékkel, kalácsokkal, zsemlékkel.

A fiatal növény felismerése alapvetően könnyű. Először egyesével meredezik rekord sebességgel növekvő hajtásaival az ég felé, majd a fiatal hajtások egymásba fonódnak és megkeresik azt a fát, bokrot vagy liánt, amire felcsavarodhatnak jobbról. Rügye apró spárgasípokhoz hasonlít, levele a szőlőére emlékeztet.
Hogyan szedjük? Április-májusban a fiatal hajtás alatt gyűjtjük 5-15 cm szárrésszel. Nem baj, ha fiatal levelek is keverednek bele. Majd a komlótobozok következhetnek a nőivarú növényről július-augusztusban.
Telepíthetem-e kertembe? A kultúrnövénnyel lehet, hogy érdemes kísérletezni, bár igen víz és helyigényes.