Magyar ízek

Wessely Márta

2022. május 7.

Sárközi Marcell nem csak a budapesti panorámához kínál izgalmas koktélokat, de a Magyar Konyha olvasóinak is megtanítja a grapefruitos Rose Collins elkészítését.

A gasztronómia íratlan szabályai közé tartozik, hogy szezononként érdemes frissíteni a kínálaton, az aktuális alapanyagoknak és évszaknak megfelelő kínálattal előrukkolni. Ma már az éttermek jelentős része érzi a koncepcióban rejlő realitást, és nem csak az étlapok újulnak meg a szezonhoz igazodva, hanem már az itallapok is.

A bazilika szomszédságában, az Aria Hotel Budapest tetején működő High Note Skybar tavaszi koktélmenüjét is május inspirálta. A szállodához ősszel igazolt Sárközi Marcell bármenedzser és csapata közel két hónapos munkájának eredményeként az új itallapra kilenc szezonális koktél született. A klasszikusokra épülő, olykor merész italok közös motívuma a virág, pontosabban kultúrtörténetünk emblematikus virágai, amelyek története jó alapot teremtett az italkompozíciók megalkotásához.

A város elragadó panorámájához és a már nyárba kanyarodó tavaszi hangulathoz illő koktélok formába öntése komoly feladat, Marcellt hallgatva jól kirajzolódik a napi munka melletti folyamatos fejlesztés, ahogy az együtt dolgozó csapat képes közösen teremteni, alkotni, hogy a végére összeálljon a mindannyiuk számára ideális itallap.

A koktélba fogalmazott virágok között találhatók könnyű olvasatú, közérthető italok, mint a csökkentett alkoholtartalmú, könnyen fogyasztható spitzer, az Ambrozia, ahol a Tio Pepe dry sherry enyhe dohányos felhangjai alatt szép ívet írnak a délszaki gyümölcsök, amelyek édességét finoman ellensúlyozza a tölgyfahordóban érlelt párlat.

Behízelgő neve ellenére az Orchid, azaz az orchidea meglehetősen karakteres, nehezebben kibogozható, megosztó alapanyagokkal dolgozó ital, amely nem kínál egyszerű közös utat, de lehetőséget teremt egy egészen különleges íz és állag megismerésére. A matcha alapú orientális ital a benne található szezámmagos orgeat-tól válik igazán egyedivé.

A krémes és opálos szirupban a szezámmag mellett narancsvirág is található, bár egyértelmű, hogy az ital ízjegyeit a szezám és a matcha határozzák meg.

A kissé robusztus, szárazanyag tartalommal is bőven rendelkező koktél komplexitása lenyűgöző, bele lehet szeretni.

Ugyancsak megszelídítésre vár a Rosa Canina, azaz Vadrózsa is, a lágy és édes illatokkal csábító ital első körben könnyedséget kínál, majd a korty végén megjelennek a tüskék, a grépfrút, a kardamom és a mezcal füstös íze együtt 180 fokban megfordítja az italt és az addigi kacagós lazaság helyét sokkal karcosabb, de hibátlan szólamok veszik át.

„Minden italunkban vagy egy geg, egy csavar, valami, ami még izgalmasabbá teszi, de a Rosa Canina a kedvencem, hiszen pont olyan, mint az első szerelem: rózsaszín ködben, szépen indul és a legtöbbször drámai véget ér.”- mondja nevetve Marcell.

Italba fogalmazott drámákat vagy akár könnyed vígjátékokat mi magunk is készíthetünk otthon, ehhez Marcell készített is egy háztartási körülmények között is egyszerűen elkészíthető receptet.

Rose Collins


Ehhez italhoz először egy vaníliás grapefruit cordialt kell készíteni, ami egyébként bármilyen izgalmas nyári limonádénak is tökéletes alapja lehet.

A cordial összetevői:

•    250 gr cukor
•    500 gr grapefruit lé
•    5 gr só
•    5 gr citromsav
•    kb. 1 cm vanília rúdból (vagy egy csepp vanília kivonat)

Az összes hozzávalót beletesszük a blenderbe, és addig pörgetjük, ameddig a cukor teljesen fel nem olvad. Utána palackozzuk és 1 napig állni hagyjuk.

A koktél receptje:


40 ml Gin
30 ml grapefruit cordial
10 ml friss citromlé
2 csepp rózsavíz
50 ml szóda

Az elkészített italt egy szelet grapefruittal és rozmaringággal díszítve kínáljuk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra