Magyar ízek

MKO

2021. január 28.

Ki gondolná, hogy a lezárások alatt még születnek is új helyek: az elmúlt időszakban meglepően sok új étterem, pékség, delikátesz nyílt a fővárosban. Az előbbiek egyelőre elviteles üzemmódban működnek.

101BISTRO

A nyugat-ázsiai, perzsa és indiai konyhát népszerűsítő Pingrumba után újabb izgalmas hely nyílt a Széll Kálmán téren: a Keve Márton nevével fémjelzett 101BISTRO tajvani ízeket kínál fine dining stílusban. A pikáns-fanyar arany kimchi, az onsen tojás, a szezonális zöldségekkel szervírozott, osztrigás borsmártással meglocsolt magyartarka hátszín és a ramen leves jelenleg a Wolton és Bolt Foodon keresztül elérhető – bambuszcsomagolásban.

Scusi Focacceria

Olasz szendvicseket és házi készítésű csemegéket árul a Scusi Focacceria olasz szendvicsező a Bródy Sándor utcában. A kovászos focaccia Budafokról érkezik, vegán, vega, húsos és édes felétekkel pedig igazi street food fogássá válik. A hozzávalók között találunk szarvasgombát, pikáns olasz kolbászkrémet, homoktövist és kecskesajtot (ezeket a jórészt magyar termelők által készített termékeket külön is megvásárolhatjuk), de nutellát és gyümölcsöket is.

IDE

Az újlipótvárosi Pozsonyi úton kínált pizza nem kerek, hanem téglalap alakú, amit ollóval vágnak, majd szezonális alapanyagokkal megrakva kerül dobozba. Vidó Nóra, az egyébként nápolyi pizzát áruló IGEN pizzéria tulajdonosa

régóta szerette volna megalkotni a tökéletes római pizzát: a tészta vastag, mégis könnyű, a feltét pedig bőséges.

Az IDE pizzáit meg lehet rendelni a Wolton keresztül, kérhetjük elvitelre melegen, de otthon is meg lehet sütni: a lassan fermentált tészta akár két napot is kibír a hűtőben.

Nudli Tésztakantin

A magyar tésztaételeket vonultatja föl a Jókuti András és Gerendai Károly által nyitott Nudli Tésztakantin az Október 6. utcában. Úgy vélik, a magyar tészták is vannak olyan jók, mint az olaszok, és ezt szeretnék megismertetni majd a turistákkal is. A Nudliból kiváló alapanyagokból készített, klasszikus magyar ételeket lehet rendelni a Wolton keresztül: káposztás tésztát, krumplis tésztát, túrós csuszát, mákos nudlit.

The Pot

A Vas utcai The Pot a jamaikai Marley Coffee világos és sötét pörkölésű prémium kávéival várja a betérőket, akik emellett házi mártogatóst, kézműves sütiket, sós és édes feltétekkel is kérhető amerikai palacsintákat is vásárolhatnak. Sőt, cserepes növényeket is kapunk, hiszen a The Pot virágbolt és kávézó egyben.

Chez Matild

A Ménesi úton nyílt Chez Matild kézműves pékség a ropogós héjú kovászos kenyerek mellett kedvelt francia és magyar péksüteményeket árul. A tulajdonos, Stéphane Marret egy kis faluban nőtt fel Franciaország északi részén, és a 90-es évek közepe óta él Budapesten. Pékségét a lányáról nevezte el.

Bazsalikom Pékség

Újabb pékséget nyitott Szabadfi Szabolcs, ezúttal a Bem utcában: a barátságos kis üzletben régóta tervezett szendvicseit találjuk meg.

A legjobb minőségű magyar párizsi és osztrák Leberkäse mellett finom vajas leveles sütemények várják a vásárlókat.

A pékség egyben delikátesz: szörpök, lekvárok, fűszerek, tésztaszósz és olajok sorakoznak a polcon.

Venison GuStore

Szarvast, szürke marhát, vaddisznót, őzet és vízi bivalyt is árul a nemrégiben megnyílt Venison GuStore a Margit körúton: Ivánácz Gábor boltja a prémium füstölt portékái miatt lett egy-kettőre kedvelt. A saját márkás kolbászokat, szalámikat és bresaeolákat a webshopon keresztül is meg lehet rendelni.

RH+ Delicates

A magyar finomságok kedvelőit várja az RH+ Delicates a Bécsi úton, amelynek polcain 140 magyar kistermelő termékeivel találkozhatunk. Szürkemarhahússal töltött házi ravioli, szarvasgombás pástétom, szuvidolt húsok, csokoládék, desszertek és kávék, valamint street food fogások a kínálatban: a szürke marha, kacsa és Angus-burgerhez az alapanyagot a Martonyi Öko Agro Gazdaság szállítja.

Boldog Föld

A Wekerle-telepen nyílt meg a főváros legújabb csomagolásmentes, a zero waste mozgalom újrahasznosítási előírásait száz százalékban teljesítő szépség- és éléskamrája, a Boldog Föld Bolygóbarát Bolt. A környezetbarát tisztítószerek és szépségápolási termékek mellett

tészták, magvak, édességek, szószok, befőttek, pékáruk és idénytermények széles választékát kínálják,

de helyben készült smoothiet, növényi tejet és őrölt kávét is beletöltethetünk a magunkkal hozott tálakba, dobozokba.

Rutin Gasztrolubickoló

Budaörsön nyitott gasztrolubickolót Pallag Dávid, a Tanti korábbi séfje. Különlegességeik a deli boxok, amelyekhez könnyű házi kenyeret kínálnak. Mediterrán csirke rilettes ciabatta olajbogyóval, füge bbq-s malacragus szendvics a Betkó Kicsiny Konyhája szószaival, vagy igazi retro körözöttes szendvics házi savanyított lilahagymával és kézműves érlelt sajttal – csak néhány az elmúlt időszak elvihető reggeli-különlegességei közül.

Jardin Cukrászda

Májer Erika közgazdász, marketinges, három gyermekes édesanya, a francia desszertek és péksütemények szerelmese Debrecen belvárosában nyitotta meg modern francia stílusú desszerteket készítő cukrászdáját. A család gyümölcstermesztéssel foglalkozik, innen a jardin (kert) elnevezés. Természetes alapanyagokkal, jó minőségű gyümölcsökkel, csokoládéval, magokkal, gabonával, tejtermékekkel és fűszerekkel dolgoznak, adalékanyagok nélkül.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra