Magyar Konyha
2013. május 1.Van egy különleges magyar juhfajta, amiről hosszú ideig semmit sem tudtunk. Pontosabban ismét van egy újabb különleges magyar juhfajta, amiről ma már egyre többet tudunk: a gyimesi racka. Első számú szakértőjének sokan Földi Gyulát tartják.
Rackaként két, egymással közeli rokonságban nem álló magyar juhfajtát nevezünk. A hortobágyi vagy magyar racka korábban magyar juh néven volt ismert és az egész országban, így a hegyvidéki területeken is elterjedt volt. Eredete a honfoglalásig vezethető vissza. A gyimesi racka ezzel szemben Erdély olvasztótégelyében alakult, s a fajta azonosításra alkalmas első leírása is a XX. századra tehető. Mai formájának kialakulásában így szerepet játszott a románok curkánja, valamint a cigája is. A magyar és a gyimesi racka együtt tartásának első írásos forrása egy 1860-as években született szabályozás, amely a Hortobágyon az erdélyi és a magyar juhoknak a merinótól elkülönített legeltetését írta elő.
És milyen fogások készíthetők rackajuhból? Erre Katona István, a Hortobágyi Csárda konyhafőnöke válaszolt. Az általa készített Rackajuhpörkölt juhtúrós puliszkával felér minden eddig ismert birkapörkölttel.