A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

A kenyérnek van lelke

Magyar Konyha

2017. augusztus 21.

Kenyér fronton nagy a mozgolódás: sorra nyíló kézműves pékségek, feltörekvő házi pékek, jogszabályi változások jelzik a változó idő szelét. A jó ügyet egy elhivatott pék, egy ínyenc médiaszemélyiség és egy profi fesztiválszervező is felkarolta, a triumvirátus megalakulásából pedig szó szerint jó dolog sült ki: a Kenyérlelke fesztivál, ami immár harmadik alkalommal trombitálta versenybe a pék szakma krémjét és az elhivatott otthon sütőket az új kenyér ünnepén, hogy összemérjék szakmai tudásukat.

A Hagyományos sütők találkozója hangzása ellenére nem joviális népünnepély, hanem egy nagyon is kortárs elvekre épülő mozgalom:

kenyeret csak jót, természetes alapanyagokból!

A tésztára fókuszáló Szent István napi vígasság sok érdeklődőt vonzott, leginkább fiatalok és családok képviseltették magukat, a gyerekzsivaj igazi otthonos légkört teremtett a rendezvénynek helyszínt adó MOM Kulturális Központban.

Koncertek, ugrálóvár, kalácsfonó workshop, kávé, kézműves sör, fröccs, az Anyukám Mondta csodálatos focaccia-ja és savanyított zöldséges malaccsászára, a Beszálló krémei és bográcsétele plusz temérdek kenyér gondoskodott a jó hangulatról. A megpakolt tálcával egyensúlyozó, fel-alá rohangáló főszervezők, a színpadról lebeszélő műsorvezetés kedvesen amatőr bájt varázsolt a rendezvény hangulatába. És ez így is van jól, mert a természetközeli pékszakma és a jó kenyér a maga nemes egyszerűségében nem igényli a metsző gasztrosznobizmust és az azzal járó értelmezhetetlen dimenziókat.

Néhány pékség standdal is készült, így kóstolásra, vagy akár vásárlásra is lehetőség volt, de csak a szemfüleseknek, mert

délre már híre-hamva se volt a kenyereknek és péksüteményeknek.

Mi szerencsére még jó időben érkeztünk ahhoz, hogy megcsodálhassuk a Panificio il Basilico (Bazsalikom Pékség) pultját, és megörüljünk a Marmorstein Pékség kezdeményezésének, akik az érdeklődőknek ingyen adták a negyedkilós kóstolót.

Limara (Libor Mária), az otthonsütők királynője is lelkes támogatója a kezdeményezésnek. Szerinte tudatosítani kell az emberekben, hogy ez az alapélelmiszer milyen fontos az egészségünk szempontjából.

„Csak minőségi pékárut szabadna enni, azt is érdemes megtanulni, hogy milyen ételhez milyen kenyér illik.”

A Magyar Konyha számára azt is elárulta, pékségbe sose jár, mindent ő maga süt: „kedvencem a teljeskiőrlésű kenyér.” A résztvevő pékségek munkáit végig kóstolva, úgy látja, reménykeltő a hazai kenyérhelyzet javulása. „Példát a franciáktól és a németektől érdemes venni, de az amerikaiak is figyelmet érdemelnek, elképesztő, amit a nyers kovásszal művelnek.”

A fesztiválnak álcázott versenyen húsz otthonsütő és tíz professzionális pékség mérte össze tudását négy kategóriában: fehér-, és félbarna-, teljeskiőrlésű kenyér, bagett és croissant. A jó kenyér ismérvei ugyan mindenkinek mást jelentenek, de a kérdést most egy hat férfiból álló zsűri volt hivatott eldönteni.

Hat kritériumra figyeltek: kinézet, illat, tapintás, héj, íz és szerkezet.

A zsűri tagjai Molnár B. Tamás (a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, a Gault&Millau Magyarország Étteremkalauz főszerkesztője), Rosenstein Róbert (séf, Rosenstein étterem), Pesti István (Platán étterem, Tata), Vomberg Frigyes (Bocuse d’or Akadémia), Cristian Maurice (a Ferrandi Paris világhírű pékiskola okatója) és Mike Zakowsky (amerikai kézműves pék).

A nyertesek díszoklevelet és dicsőséget szereztek, továbbá jogot arra, hogy egy évig reklámcélra használják a győztes címet. A győztes pékségek:

Croissant 50-80 g – G&D Kézműves Pékség (Salgótarján)
A fesztiválon először részt vevő G&D Kézműves Pékség mögött egy pék – cukrász testvérpár áll. A salgótarjáni műhelyből olyan díjnyertes darabok kerülnek ki, mint például a tavalyi és tavalyelőtti Magyarország Tortája. Idén pékség részlegük is bizonyított. A győztes croissant textúráját és vajasságát Rosenstein Robi is külön kiemelte.
További helyezettek: 2. The Mill, 3. Artizán Budapest

Bagett 290-310 g – Pékműhely (Budapest)
A fesztivál szervező Vajda József péksége, bundáról azonban szó sincs, ezt támasztja alá a Pékműhely fanatikusok rohamosan növekvő száma.
További díjazottak: 2. Marmorstein, 3. Pipacs Pékség

Teljes kiőrlésű kenyér 500-1000 g – Pipacs Pékség (Budapest)
A bio alapanyagokkal dolgozó budapesti Pipacs kitörő üdvrivalgással fogadta a bejelentést. A zsűri oldaláról Vomberg Frigyes méltatta a kategóriagyőztest; szerinte a teljeskiőrlésű a kenyerek királya, ha valaki ilyet jól tud sütni, az sok más gaztettre is képes. Izgatottan várjuk!
További díjazottak: 2. Artizán Budapest, 3. Panificio Il Basilico (Bazsalikom Pékség) & Pékműhely (döntetlen)

Fehér-, félbarna kenyér 1000 g – Artizán Budapest
Magyarországon legnépszerűbb műfajban Fekete Gergő péksége, az Artizán nyerte az aranyérmet, amit a csapat és a közönség is lelkes tapsorkánnal fogadott. Az Artizán nem csak ebben vizsgázott jól, egyedül ők készültek olyan mennyiségű kenyérrel a fesztiválra, hogy a dél körül érkezőknek még volt lehetősége vásárolni és kóstolni a standjuknál.
További díjazottak: 2. Csepregi Pékség (Kőszeg) 3. Pékműhely

További résztvevők: Jacques Liszt, Kiskovász pékség, Királypék, Inez bagel shop, Csepregi pékség, Panel pék, Innió étterem.

Az otthonsütők közül Gyúrós János croissantja, Hernádi Zsolt bagettje, Sz. Kis Zoltán teljeskiőrlésű kenyere és Thurányi Kata fehér-, félbarna kenyere érdemelt díszoklevelet. Kata mint a fehér-, félbarna kategóriagyőztese egy csúcskategóriájú beépíthető elektromos sütővel is gazdagodott, sőt a következő évben már a profik között versenyezhet.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra