A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. szeptember 17.

"Emelkedett bisztrószínvonal az egykori Arcade étterem helyén, felvilágosult konyha szakácssapkás szinten" – ajánlotta a Lamb and Leo Bistrót a Gault & Millau. Alig egy év nyitvatartás után tegnap a hely Facebook-oldalán jelentette be Hampuk Zsolt, hogy az étterem gazdasági okokból bezár.

A francia bisztrókonyhát vivő fine dining étterem tavaly szeptember 1-jén nyílt Budán, a XII. kerületben. Akkoriban megírták, hogy a Hertelendy kastélyszálló korábbi séfje, Hampuk Zsolt fog felelni nem csak a menüsorért, hanem az üzleti ügyekért is.

A döntés nem volt megalapozatlan: a 2000-es években Franciaországban és Hong Kongban is tanult-dolgozott séfnek üzletvezetői végzettsége, valamint szálloda és vendéglátó szakos diplomája is van. Első saját üzlete, a Lamb and Leo nem hozta a kívánt számokat, úgyhogy ennek a felvonásnak most vége, de kíváncsiak vagyunk, merre visz tovább Hampuk Zsolt útja.

Az alábbiakban a séf Facebookon közölt, személyes hangú üzenetét közöljük:

„Kissé egyhangúnak tartom a gondolatot, hogy a gasztronómia csupán az ételekről szól. Annál jóval több, komplexebb, lendületesebb fogalom. Olyan, mint az illatos zene, vagy az ehető szín, borzolja és nyugtatja érzékeinket, külön-külön, vagy akár egyszerre. Befolyásolja hangulatunkat, gondolkodásainkat, élményeinket, jövőnket és múltunkat egyaránt.
Ezekkel az érzésekkel felszerelkezve, egy elképesztő csapat támogatásával vágtam neki, első, saját éttermem megnyitásának tavaly júliusban. Nem kevés nehézséget leküzdve, végül sikerült a nyitás.
Csodálatos embereket ismerhettem meg, nagyszerű munkatársakkal dolgozhattam együtt. Fantasztikus borokból, különleges és kiváló minőségű alapanyagokból készült ételekből alakítottam ki a Lamb & Leo kínálatát. 2015 végére Magyarország legjobbjai közé küzdöttük fel magunkat. 
Büszke vagyok rá, hogy nyitás óta majd tízezren tértek be hozzánk!

Az ő kényeztetésükre megsütöttünk 800 kg remek házi kenyeret. Kibontottunk 3400 palack különleges bort. Elkészítettünk 1270 adag bárányt és kitálaltunk 2800 adag mesés desszertet. Elfőztünk 180 kg svájci vajat, 50 kg belga csokoládét, 100 kg kitűnő magyar libamájat.

Felelevenítettem nagymamám féltve őrzött receptjeit. Frissítettem méltán híres tradicionális ételeinken. Megmutathattam Somogy ízeit és egy percre sem engedtem a minőségből.
Volt nálunk lánykérés, házassági évforduló, születésnap, vidámság, könnyek, egyszóval élet. Valódi ízes, illatos, kézzel fogható élet! Általuk maradandó emlékek születtek.

Bár rengeteg örömet hozott, ám a gazdasági siker elmaradt. Így kellő alázatot gyakorolva kénytelen vagyok a számok racionalitását elfogadva felismerni, hogy ezen a helyen, pillanatnyilag nem tudtam megvalósítani az álmaimat. A Lamb & Leo Bistro most bezár.
Köszönöm családomnak és barátaimnak a támogatást! Köszönöm, hogy hisznek bennem! Köszönöm a szakma elismerését és kritikáit egyaránt! De legfőképpen Vendégeim szeretetét, hogy nyitottak voltak valami újra és valami másra!
 Kezdődjön hát egy új fejezet, újabb kihívásokkal és más utakon. Remélem, hamarosan ismét találkozunk, folytatás következik!"