Magyar Konyha
2017. április 22.Rengeteget importálunk, pedig remek hazaiak is kaphatók: amellett, hogy az aszalt szilva finom, bizonyítottan egészséges is.
Két vagy három hónap, ennyi jut a szilvából. Ha az ízét tovább is élvezni akarjuk, lekvárt vagy pálinkát főzünk belőle. Érdemes azonban az aszalásra is gondolni, hogy
a téli időszakban is hozzájuthassunk a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és a pótolhatatlan aromákhoz.
Az aszalás írásbeli emlékei ötezer évesek, de mi magyarok is több száz éve használjuk ki a nap erejét. Az utóbbi években sajnos hátra szorult a metódus: a hatvanas évek óta a tizedére csökkent a szegmens teljesítőképessége.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal izgalmas kóstolóra invitált bennünket: tizennyolc hazai szilvafajta aszalványait tették elénk, hogy megtudjuk, kinek mik a kedvencei, vannak-e az egyes változatok között ízbéli különbségek.
1. Beregi datolya C
2. Besztercei Bt2 C
3. Tuleu dulce
4. Besztercei muskotály C
5. Bluefree C
6. C1501 C
7. Csacsanszka najbolja C
8. Csacsanszka rodna C
9. Debreceni muskotály P
10. Empress P
11. Gabi féle kökény P
12. Gömöri nyakas P
13. Stanley P
14. Szultán P
15. Utility C
16. Viktória
17. Valjevka P
18. ZDR P
Egyes tesztalanyok annyira mások, mintha véletlenül becsempésztek volna egy színben hasonló, de eltérő fajtájú gyümölcsöt is. Van, ami rágós, már túl savas, esettleg száraz, emitt meg csak a cukor dominál – az összhang az aszalványoknál is fontos.
Úgy tűnt, a helyszínen nem volt egyetértés, mindenkinek más ízlett. Egy biztos,
a Magyar Konyha Online szerkesztőségi kedvence a Gabi féle kökény P lett.
Héja nem volt túl vastag, jó volt harapni. Az ízében az édesség és a savak isteni arányban voltak jelen – ha rajtunk múlna, ezzel a szilvafajtával sok-sok parlagon levő területet ültetnénk be.
Miért jó az aszalt szilva?
Káliumban, vasban gazdag, remek rostforrás. Akinek makacsul bennragad a széklet, régóta tudja, milyen jó emésztés-serkentő – ez a szorbitnak, a fenolos összetevőknek köszönhető. Csontritkulás ellen bizonyítottan hatásos: csökkenti a kalcium- és magnézium-ionok kiürülését. Sokak számára fontos az antioxidáns-tartalom – a szilva 2,5-szer jobb ebben a sokszor istenített áfonyánál.