A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. november 2.

A pázmándi családi vállalkozás jó példa arra, hogyan lehet összefogni a helyi borászokat és a helyi termékeket. Budapestről fél óra alatt megközelíthető a Velencei-hegység lábánál fekvő Szerelemvölgy.

Ki tudja miért kapta a nevet, de az igaz, hogy aki elindul a pázmándi dombon és a szőlőtőkék között visszatekint a Velencei-tóra hamar beleszerelmesedik a tájba. Nem véletlen, hogy Bálint Sándor is itt hozta létre a Bálint Boráriumot, a Velencei-hegység borainak házát. Mert miért is kínálnak villányi és balatonboglári borokat a második legnagyobb tavunk patján, mikor itt is megterem a szőlő és egyre jobb minőségű borokat készítenek a helybéliek.

A Boráriumban kaphatók a környék borai, az Etyek-Budai borvidékhez tartozó Csóbor pincészet, a Fekete borászat, a Hegedűs pincészet, a Lics és az L. Simon borászat termékei.

Családi vállalkozásról lévén szó, a borkóstolás mellett nagy szerepet kap a gasztronómia. Sparhelten és kemencében készülnek az ételek. a kemencét minden hétvégén begyújtják, így kemencés ételekkel, langallóval, csülökkel, oldalassal, friss kenyérrel várják a látogatókat.– Igyekeznek mindent helyi termelőktől beszerezni. Pázmándról érkezik a tej, a lisztet helyben őrlik, Nagy Mihálytól szerzik be a füstölt húsokat.

Mivel Bálint Sándor szerint nem jó bornak való szőlő terem a birtokon, a szőlőből lekvárt és szörpöt készítenek. Kapható ezenkívül borlekvár, bodzalekvár, amely a környéken szedett bodzabogyókból készül és árusítanak palackozott mustot is.

A programok között feledésbe merült népi hagyományokhoz kötődő olyan események vannak mint a szüreti nagy lakoma, pinceszerek,  borfejtés, új bor ünnepe. Legközelebb, Márton napját ünnepelik libavacsorával, ahol libatepertő, libaleves, ludaskása és lúdlábtorta lesz a menüben. A november 16-i est főszereplői a bioborok lesznek.

Lassan elkészül a 200 éves jezsuita múltra visszatekintő dézsmapince is, ahol a Velencei-tavi térség borászatai mellett az országban elsőként szeretnék bemutatni az ország különböző borvidékein, ökológiai gazdálkodásból származó minősített bio borait, valamint a környék szőlőtermesztő és borkészítő múltját, hagyományait.

www.balintborarium.hu