Magyar Konyha
2012. január 18.Jókai Mór 1862-ben arra buzdított, hogy gyűjtsük össze "nemzeti eledeleinket", mielőtt végleg feledésbe merülnek. "Nem szabadna a magyar konyhát pusztulni hagyni! - írja később Mikszáth Kálmán is. - Pusztuljon a gentry, a szűzdohány, de az ősételek maradjanak."
JÓKAI MÓR LISTÁJA KEDVENC ÉTELEIRŐL:
1. Kolozsvári töltött káposzta
2. Szegedi paprikás hal
3. Komáromi halászlé
4. Kolozsvári levelén sült
5. Tordai aranygaluska
6. Kecskeméti béles
7. Szabadkai rác pite
8. Abrudbányai bálmos
9. Háromszéki haricskapuliszka
10. Debreceni magyar kolbász
11. Komáromi csíramálé
12. Szegedi tarhonya
13. Debreceni borsoska
14. Csíki mézes pogácsa
15. Görheny
16. Kőrelebbencs
17. Katakönyöke
18. Boszorkánypogácsa
19. Vetrece
20. Tokány
21. Bocskoros
22. Tárkonyos
23. Cibere
24. Debreceni fonatos
25. Miskolci perec
26. Csallóközi tejfelgombóc
27. Erdélyi lucskos káposzta
28. Rest asszony derelyéje
29. Nyögvenyelő
30. Korhelyleves
31. Ludaskása
32. Hajdúkáposzta
33. Csöröge
34. Kapros lepény
35. Dorongos fánk
36. Rétesek és derelyék, a komáromi, miskolci kenyér s a kolozsvári cőkös cipó sütésének módja, a kalácssütés s a disznóölés magyaros rendje