A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. augusztus 15.

India szent állatai jutottak eszembe a Korosajt Balaton-felvidéki kis birtokán. Nemesbükön persze nem szent a tehén, de igen nagyra becsült jószág. Az alig három tucat állatot számláló csorda mindegyikének saját neve van, kis túlzással mondhatjuk, hogy tagjai a Korosa családnak.

És tényleg csak kicsit túlzunk: ezek az állatok az aktív, tejelő életszakaszuk lejártával nem kerülnek a bevett szokás szerint vágóhídra; nyugdíjba vonulva élnek tovább természetes halálukig. A sajtkészítő gazdának, Korosa Andrásnak nincs szíve levágatni őket, de még a kertben szemezgető négy tyúkjával is így van. Ő afféle "újfalusi" – így nevezi magát.


András vasaltinges szállodabéli vezetői állást, egy merőben más életet hagyott hátra, amikor úgy döntött, hogy gazdaságot csinál. Egyre gyakrabban hallunk efféle exodusról. Futókacsákkal kezdte – szól a fáma, a Korosajt műhelye lett belőle. A sajtkészítés mesterségét könyvekből és a biatorbágyi "sajtos Pannitól" tanulta, fél évig csak kísérletezett, kezdetben jó ideig olyan sajt került ki a keze alól, amin ma már csak mosolyog.

Harminckét tehén legelészik békésen a Hévíztől 5 kilométerre lévő nemesbüki birtokon. Szelídek, egészen a szégyellősségig, a meredek dűlő túlfelébe vonulnak előlünk. Az állomány száma egyébként véges, mert harminckilenc állat felett már nagyüzemi tartás lép érvénybe, egy tucat szigorú, új szabállyal együtt. Ha András emellett döntene, azzal egy másik irányba vinné a Korosajt kézműves jellegét.

A Dániából hozott, tejhasznú Jersey tehenek valóságos négy lábon járó tejüzemek. Az állatok maguktól, önként járulnak a fejőgéphez, és koncentrált, akár 7 százaléknál is magasabb zsírtartalmú tejet adnak. Nagy és mirigyes tőgyüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak gépi fejésre is. A jószág egész évben a szabadban van, a gyógynövényes legelők füve mellett kiváló minőségű hegyi szénával etetik őket, tejük pedig éppen a magas zsírtartalomnak köszönhetően remek sajtalapanyag.

Megkapó, hogy a gazda valóban a nevükön hívja – Boróka, Bella, Bodza – az első találkozásra persze pont ugyanúgy kinéző állatokat.

Napi 15-16 kiló sajt készül a műhelyben, de nincs mennyiségi nyomás az állatokon. Ha beteg a tehén, nem fejik, békén hagyják. Ez fontos, a beteg jószág esetleg váladékos tejéből itt nem készül emberi táplálék... András büszkén mondja, hogy a három és fél év alatt összesen egy-két tőgygyulladást kellett csupán meggyógyítaniuk.András nem elégszik meg a békés sajtkészítő mindennapokkal, a környék igazi közösségi figurája.

Április végén osztrák mintára ünnepet szervezett a tehenek első tavaszi kihajtása alkalmával a legelőre. A tavaszköszöntőn nagy hangsúlyt kapott a gyerekek megismertetése az állatokkal, tehénfejéssel, sajtkészítéssel.

A birtok ilyen értelemben nyitott. Vagyis inkább András az. Meg lehet vele beszélni farmlátogatást, szívesen mesél, mindent megmutat. Előttünk nemrég Down-szindrómás gyerekeket vittek körbe a birtokon, de óvodás csoportot is fogadott már. Hosszú távú tervei között szerepel egy nagy nagyon jót ötlet: állatkerti mintára tehén örökbefogadásának lehetősége. A tartásához, gondozásához hozzájárulásért cserébe remek sajtokkal látná el örökbefogadóját. Kíváncsiak vagyunk az elképzelés megvalósítására.

Minden tehén ilyen munkahelyre vágyik, megkockáztatom.

Korosajt Műhely
8371 Nemesbük, Április utca 21.
Elérhetőség: (70) 318 19 40
Reggel 8-tól este 7 óráig látogatható.
www.korosajt.com
Korosajt a Facebookon