A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. április 25.

A zalai borász tavaly nyáron hunyt el, így borásztársai csak posztumusz díjban tudták értékelni azt, amit a régió boraiért tett. Pénteken este a Boscolo báltermében lányai vették át a Borászok Borásza díjat. A Borászok idei barátja Alkonyi László, a Magyar Konyha korábbi újságírója lett.

A Borászok Borásza döntősei 2015-ben

    Bodó Judit (Bott Pince)
    Bott Frigyes (Bott Frigyes Borászat)
    Dr. Bussay László - posztumusz (Bussay Pince)
    Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet)
    Karner Gábor (Karner Gábor Kézműves Borászat)

voltak. Közülük választotta ki a legnevesebb 50 borász dr. Bussay László zalai háziorvost, aki szűk hazájában bebizonyította, hogy Zalában is készülhet jó bor.

A díjat 2007-ben Rókusfalvy Pál alapította, a kuratóriumi feladatokat a Vinum Praemium Alapítvány végzi.. Az alapítvány elnöke Dr. Prónay Bence, a kuratórium tagjai Csapody Balázs és Gerendai Károly.

Borászok Barátja különdíj

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.

A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt.

2015-ben a Borászok Barátja Alkonyi László, aki több évtizeden keresztül írt a borról, de egy éve már a másik oldalon tevékenykedik, maga is borásznak állt.