A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. május 4.

A tokaji Oremus pince borásza, birtokigazgatója vehette át az ötven legjobb magyar borász által megszavazott díjat péntek este a Boscolo hotelben megrendezett gálaesten.

A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri. A cím elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár.

 2009-ben létrejött  a Vinum Praemium Alapítvány, amelynek feladata a díj felügyelete.

Borászok Borásza                                        

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik. A győztest egyszerű, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával. 

Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt.

Idén Bacsó András, a Tokaj Oremus pince birtokigazgatója vehette át a díjat.

Borászok Barátja különdíj

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.

A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt.

2016-ban a Borászok Borásza Gál Helga, a Külügyminisztérium bortanácsadója lett.