A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. április 21.

Csak növényi eredetű alapanyagokból készül a Babel étterem új kóstolómenüje. Se tej, se tojás nincs a feltálalt fogásokban és sok ínyenc is meglepődik azon, hogy jó minőségű alapanyagból, modern technológiával és kreativitással éppolyan ízletes a vacsora mintha egy jó steaket vagy báránysültet kóstolnánk.

A Babel étterem mindig különc hely volt a budapesti gasztronómiában. A váci utcai Babel Delicate Pesti István – a ma már Michelin-csillagos séf – irányításával az ínyencek fellegvára volt. Izgalmas párosítások, festői tálalás, kreativitás jellemezte a régi Bábel tányérjait.
Tavaly, a Piarista közben nyíló új Babel Budapest étterem Lőrincz György keze alatt ismét a gasztroszcéna fontos szereplője lett. A séf a bábeli hagyományokat követve, gyönyörű tányérokkal lepte meg a vendégeket.

Május elejétől pedig nagy meglepetéssel készülnek. A hagyományos menü mellett egy vegán kóstolómenüt kínálnak a vendégeknek. Csak növényi eredetű alapanyagokból, gyümölcsökkel, roppanós épphogy elkészített zöldségekkel. Mert a jó vegán konyha lényege nemcsak az, hogy ne együnk húst, hanem hogy az alapanyagok eredeti íze domináljon, érezzük a spárga, a cukkini, a tök szinte nyers ízét.  Ehhez sokban hozzájárul, hogy a Babel tulajdonosa és szakácsa igyekszik az alapanyagok legnagyobb részét hazai termelőktől beszerezni. A Mezőtúrról érkezett spárga egyszerűen túlszárnyalta bármely francia vagy olasz spárgatermelő termékét.

Az üdvözlő falatok után a menü első fogása egy quinoa saláta pácolt zöldségekkel, ahol érvényesül a „minél roppanósabb, annál finomabb” jelleg. A citrusos karalábélevesben is dominál a zöldség íze, itt a tápióka gyöngyök adják a roppanó hatást. Raviolit sajnos igen nehéz tojás és liszt nélkül készíteni, ezért a vegán tészta esetében csak a szósz és a tányér többi része játszik. Lőrincz György nem is engedte, hogy az íztelen raviolin gondolkodjunk, karakteres petrezselyemmártást, zöldség tempurát és kávés endíviát tett a tányérra.

A kóstolómenü további izgalmas fogása a tökfőzelék fasírttal. Merthogy szójafasírttal, zöldségfasírttal már sokan próbálkoztak, de a hússzeretők általában finnyásan kóstolják meg a csicseriborsóból készült falafelt is. A Babel vegán fasírtját érdemes megkóstolni. Alapja az adzuki bab, amelynek íze édeskés, inkább a  gesztenyéhez hasonlít. Arról nem is szólva, hogy különösen alacsony a glikémiás indexe. A séf elárulta, hogy sült padlizsánt is kevert a vagdaltba és persze töméntelen fűszerrel ízesített. A tökfőzelékről pedig el sem hisszük, hogy tejföl és tejszín nélkül készült.

A szintén tej nélküli kókuszfagylaltot megbolondítja a mandulaforgács és remek az aszalt és friss mangó kíséretképp. Épp ilyen ízletes a görögdinnye sorbet, amelyhez elleníznek angolzellert kínál a séf.
A menüsor mellé egy érdekes újdonság, a megszokott borpárosítás helyett az ételekkel harmonizáló ‘juice párosítás’ is jár. Itt is ízkavalkád fogad: kápia és málna, kiwi és petrezselyem, eper és rebarbara juice kíséri az ételeket. És ne hagyjuk ki a gluténmentes zsemlét, amely de jó lenne, ha a sarki pékségben is ilyen jó ízű lenne.

A Michelin guide ajánlójában a modern, szofisztikált konyhát, a magyar hagyományok iránti tiszteletet emelik ki az inspektorok a Babel értékelésénél. A modern konyhára jellemző textúrák játéka, az egyes alapanyagok visszatérése a különböző tányérokon a vegán menüt is a fine dining kategóriába emelte. Igenis lehet glutén- és laktózmentes ételeket ízletesen elkészíteni, hogy az ínyencek is rácsodálkozzanak.