Magyar Konyha
2013. november 29.Ahogy a romantikus filmekben példálóznak vele, biztos sokunkban felötlött néhányszor, hogy vacsorapartnerünk fejére zúdítsuk a teli pohár vöröset. De sose tegyünk ilyet, két okból se. Elsőként azért, mert a jó bort kár pazarolni, rosszat meg ne kérjünk ki. Másodsorban pedig azért, mert a borfürdőnek számtalan előnyös hatása ismert, például simább, bársonyosabb lesz tőle a bőrünk.
A boros-szőlős wellness divathadjáratát a bordeaux-i borvidéknek tulajdonítják, mely az ezredforduló környékén kezdte el kifejleszteni a francia hölgyek kényeztetését szolgáló, mézzel dúsított borfürdőt, szőlőszemekből készített masszírozó kezeléseket.
Hazánk pompás borvidékein is hamar felfedezték a vinoterápia előnyeit. Bár a boralapú kezelések trendje néhány éve érkezett meg hazánkba, mára a Tokaji borvidéktől Villányig több borhotelben próbálhatjuk ki a magyar választékot, melyekben viszont garantáltan nyakon öntenek egy-egy pohár remek nedűvel – de az elfogyasztásuktól sem kell megtartóztatni magunkat.
A szőlő és bor városában, Balatonfüreden az Anna Hotel a hagyományok és helyi értékek megjelenítése mellett különleges kezeléseket is kínál az ínyenc vendégeknek. A saját borászattal rendelkező hotelben a borokat egy ízletes vacsorához is fogyaszthatjuk, de szépülhetünk, relaxálódhatunk is általuk: a borfürdő, a masszázs és a kozmetikai kezelések a pincészet saját borával történnek. A borzselé-pakolást például a testes Cabernet-ből főzik.
A villányi (meseszép) Gere Bor Hotel komplex borélményt nyújt. Borkóstolón, pincészet- és birtoklátogatáson, borvacsorák során ismerkedhetünk meg a térség legismertebb magyar borászának boraival, majd az átmulatott nap után a szőlőre épülő kezelésektől felfrissülve térhetünk haza. Ebben partnerünk lesz három zengő nevű búfelejtő, a „Kopár Cuvée” testmasszázs, az „Attila Cuvée” egésztest-masszázs és az „Ördögárok” talpmasszázs.
A Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken, Tarcalon fekvő Andrássy Rezidencia ötcsillagos spa és borhotel a minőségi vendéglátás színtere. Programjaik nem klasszikus gyógykezelések, inkább a mindennapok fáradalmait, stresszhelyzeteit igyekeznek oldani a természetközeli birtokon: különleges masszázsokból, testkezelésekből, arckezelésekből, rituálékból, az elhalt hámsejtek eltávolítását célzó peelingekből, valamint bőrnyugtató fürdőkből áll az „étlap”. Igazi hungarikumnak számít ezen a téren a törkölyös peeling, az aszús kezelések, a tokaji boros fürdő és a szőlőeszenciás masszázs. Emellett ki lehet próbálni a magyar, minősített bio- és natúr termékeket forgalmazó kozmetikumcsalád vinoterápiás készítményeit is. Borfürdőikhez hazai kézműves borászatok borait adagolják.
A szintén Villányban található Bock Hotelben a legkedveltebb kezelések között tartják számon a portugieseres masszázst, melynél a masszázskrémet az igazán magyarosan csengő PortaGéza nevű borral keverik el. Szintén a sikerlisták élén áll az energetizáló borterápia, ami valójában egy arckezelés: radírozást, vörösboros alga arcpakolást, szérumot, sejtmegújító vörösboros masszázskrémmel való masszírozást, illetve peel-off maszkkal történő kezelést tartalmaz, valamint vörösboros testkezelést, melyben az algás pakoláshoz saját vörösborukat használják fel. A testpeelinget szintén vörösborral készítik.
A „csajos” sör valódi arca
Fekete, félbarna, meggyes, köleses, csalános és megannyi remek kézműves termék készül a magyar sörfőzdék révén is. Ugyan ki gondolná, hogy a sör nemcsak kellemes toroköblítő, hanem külsőleg alkalmazva jótékony hatású a bőrre, a hajra is.
A „folyékony kenyér" a nagy sörivó nemzeteknél – mint Belgium, Németország vagy Csehország – kiváltképp kedvelt arc- és hajpakolásként is, olyannyira, hogy a sörfőzde közvetlen szomszédságában kozmetikai célú intézményt is fenntartanak. Ez, ugye, a párkapcsolatok szempontjából sem utolsó, ha a majdnem közös hobbit nézzük. Azért hazánk sem marad el a kellemest a hasznossal összekötő sörkúrák terén, ahogy arra később konkrét példákat is hozunk majd. Előbb azonban lássuk, mit is ad nekünk a sör – külsőleg?
Mi a titka?
A sör B-vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag.
A sörélesztő csökkenti a bőr túlzott zsírosodását. A sörben lévő maláta biztosítja a vitamingazdagságot, míg a komlót – jellegzetes ízvilágán felül – nyugtató- és altatószerek készítéséhez is alkalmazzák. A sörös kezelésekhez vagy magát a sört, vagy komló- és sörélesztő kivonatot és B-vitamint tartalmazó készítményeket használnak.
Házilag is alkalmazhatjuk, hajöblítőként – ragyogóvá varázsolja a hajat, de ideális bőrápoló is, fürdőként, téli napokon. Ha mégsem szeretnénk otthon ezzel bíbelődni, akkor kerekedjünk fel, mert országszerte számos wellness hotelben, day spaban tesztelhetők – ma még jobbára fürdő vagy masszázs formájában, de remélhetőleg gyarapodni fog a kipróbálható kezelések választéka.
Abacus Wellness Hotelben egy sörterápiás programon vehetünk részt: nemcsak nőknek, hanem férfiaknak is ajánlott, mivel egy üveg sörrel zárul.
Danubius Health Spa Resort Margitszigetben a Danubius Hotelek gastro-wellness® programján belül tesztelhető a Keserédes sörös masszázs és fürdő. Az előbbit egy különleges sörös masszázsolajjal végzik: bőrregeneráló hatásának köszönhetően megnyugtatja a napcserzette bőrt, sőt elősegíti például az ekcéma kezelését is. A habos sörfürdő keserédes illata miatt is különleges.
Magnolia Day Spaban kínált sörös csomag relaxál, hidratál és táplálja a bőrt. Érzékeny bőrűeknek is ajánlják a Magnolia Day Spaban a speciális mandula- és napraforgóolajokat, valamint komlókivonatot tartalmazó masszázsolajjal végzett kezelést. Sörfürdővel is kombinálhatjuk, mely kiváló fáradtságra és stresszoldásra.
Ramada Resort Aquaworld Budapestben a sörös masszázson kívül sörös wax masszázst is kipróbálhatunk, melyet egy speciális szappannal végeznek. A végére a szappan teljesen feloldódik – az eredmény puha és sima bőr.
Thermal Hotel Visegrádban elérhető 20 perces sörös fürdő igazi felfrissülés. A 90 perces sörterápiás csomag fürdőből, masszázsból és zárásképpen egy pohár sörből áll.
Gorumet-wellness
Kávé, csoki, méz: együtt egy csodás melange. Külön-külön pedig akár a bőrünkre is kenhetjük, mert szépítenek, hidratálnak vagy éppen segítenek felvenni a harcot a narancsbőrrel. Testradírozásnál, masszázsnál, arcápolásban, testpakolásként, szauna-felöntéseknél bukkannak fel. Az eredeti alapanyagokból otthon is összebűvészkedhetünk krémeket. A kozmetikai célú készítményeket nem érdemes megkóstolnunk, koránt sem lesznek ízletesek a hozzáadott egyéb anyagok miatt.
A reggeli ébresztő: a kávé
Budapesten közel ötszáz kávéház működött a kiegyezés és két világháború között, s bár számuk mára nem ennyire jelentős, a kávé szeretete és szükségszerűsége mit sem változott. Igazi ínyencként akár terroir „fekete levest” is szürcsölgethetünk itthon. Koffeintartalma miatt reggel gyorsan észhez térít, és éppen a serkentő hatásának köszönhetően az alakformáló kezelések népszerű anyaga. Pozitívuma, hogy – a csípős paprika vagy fahéj tartalmú készítményekkel ellentétben – nem csíp, mégis hatékony. Őrleménye kiváló, illatos testradír. Energetizálja és ragyogóvá varázsolja az arcbőrt. Tuti tipp a szem alatti táskák csökkentésére megfelelő kozmetikumok használatával.
Ízelítő kávés kezelésekből:
A felsőtárkányi Bambara Hotelbenkétféleiselérhető: a kávés tekercselés, mely kúraszerűen alkalmazva fogyasztó hatású, valamint a „Kávé karaván”frissítő kávés testradír és aromamasszázs.
A Liget Wellness Hotelbenakávés peelingben a finom kávézacc narancs és fahéj illattal keveredik.
Az Old Lake Golf Hotelben egy kávés rituálén vehetünk részt, melynek része a kávékrémes masszázs.
A Vital Hotel Nautisbankávés méregtelenítő masszázzsal várnak.
Az élet megédesítője: a csokoládé
Jó hír fogyókúrázóknak: nem kell lemondani a csokoládéról! Legalább is külsőleg alkalmazva, hiszen úgy nem hizlal, viszont feldob, stimulál, mégis ellazít és harmóniába hoz. Így a kozmetikaipar is szívesen nyúl hozzá. Relaxáló csokis masszázsnál, test- és arckezelésekben, krémekben, olajokban élvezhetjük, anélkül hogy kilóink számát gyarapítaná.
Mi a népszerűségének a titka?
Kiválóan hidratál, antioxidáns, vitamin- és ásványianyag-tartalmánál fogva táplálja az arcbőrt, az öregedés természetes ellenszere. Egy kisebb darabka csoki még jót is tesz az egészségünknek. Már az illata is feldob.
Szinte mindegyik hotelben kínálnak valamilyen csokoládéra épülő kezelést, ebből csemegéztünk:
A Mandala Day Spaban100 százalékos bio csokoládés krémmel ápolják a testbőrt.
A Hotel Karos Spa teljes édességrepertoárját kiélvezhetjük: cukor peelinggel eltávolítják az elhalt hámsejteket, következik a csokoládés-narancsos krémmel végzett testmasszázs, végül meleg csokiba burkolva pihenhetünk.
Az Echo Residence-ben a mandulamag radírozás, a kakaóvaj és a mézkivonat puhítja, hidratálja és frissíti a bőrt, hatékonyan késlelteti az öregedést.
A Tó Wellness Bánkbanbelga étcsokoládéval borítják be az egész testfelületet, majd meleg csokiba burkolva lazíthatunk.
A Danubius Health Spa Resort Bükben gyerekek és felnőttek részére is kínálnak csokoládé-mandulaolaj keveréket, amit zuhanyozás után csokis masszázs vagy pakolás formájában élvezhetünk. (Leenni nem ér!)
Az egészséges édesség: a méz
Magyarországon hozzávetőlegesenhúszezer tonna kiváló mézet állítanak elő évente, melyet 1,1 millió méhcsaládnak köszönhetünk. Nem is csoda, hogy a méz fontos főszereplője például a népi gyógyászatnak.
A méz nem utolsósorban az egyik legrégebbi ismert szépségápolási szer. Kitűnően hidratál, még a száraz, érdes bőrt is kisimítja. Számtalan vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, így kitűnően táplálja a fáradt, érettebb arcbőrt. Antibakteriális hatásánál fogva bátran használhatjuk pattanások, kisebb karcolások kezelésére. Télen kiváló gyógyír a cserepes ajkakra.
Az Anna Grand Hotel mézes méregtelenítő, erőteljes kezelése kifejezetten nyak-, váll- és hátfájdalmakra ajánlott.
Az Imola Hotel Platán narancsos olvadó méz gél masszázsában a mézen felül argánolaj és narancsesszencia keveréke lazít el.
A Danubius Health Spa Resort Margitsziget aphrodité pakolása tejszín-méz-narancsolaj hármasával kényeztet. Ez egy pohárkrémben sem lenne utolsó.
A Danubius Hotel Lövér a mézes pakolást káposztával spékeli meg, mely segít a fáradt és fájó ízületek megnyugtatásában.
„Gazkaja” Baranyában
Vajon ki hallott már a szöszös ökörfarkkóró-virágos szendvicsről? És ha hallott is róla, kóstolta talán a bodzás cukkinilekváros kenyeret? Éppígy említhetnénk az erdei, mezei, kerti zöld ivólét vagy vadkörte csigert és a boszorkány vagy fickós teát. Akit ezek a különlegességek érdekelnek, a Dél-Dunántúlig kell utaznia, hogy belekóstolhasson az Ökocsali közösség recept- és életmódajánlataiba.
A Dél-Dunántúlon létesült ökoporták falusi vendéglátói elsőként vállalkoztak arra, hogy tudatosan tegyenek környezetük és a természet védelméért. Mi, vendégek, sokat tanulhatunk tőlük, és vihetjük haza otthonunkba egy egészségesebb világ szemléletét, igényét. E vendéglátók közül sokan télen is nyitva tartanak, sőt az ünnepek alatt is szívesen fogadják a kíváncsi turistákat. Minden gazdának megvan a saját specialitása, a csak nála megkóstolható finomságok, elleshető titkos receptek.
Az Ökocsali közösség Baranya megyében, a Mecsek lábánál fekvő településeken ilyen ökoportákat fog össze. Küldetésük, hogy a „városlakó penészvirágokat” megmozgassák, és ne csak egy-egy rövid kirándulás erejéig, sokkal inkább egy másfajta életmód első lépéseként: erdei-mezei gasztronómiai kirándulásra hívják vendégeiket. A vállalkozó szellemű társaságnak még késő ősszel is gyűjthető csipkebogyót, galagonyát, kökényt és megannyi finomságot mutatnak, melyeket később a boszorkánykonyhában közösen dolgoznak fel.
A világszám természetesen a hozzávalók elképesztő sokfélesége: ehető növények, ehető virágok, porcsin, gazok a kertből, medvehagyma sok mindennel, zöldségkrémnek, saját begyűjtésből főzött lekvárok és számtalan helybéli érdekesség kerül a tányérra, készül belőle tea.
A kétségtelenül különleges ötletéből kibontakozó Ökocsali közösség sétáit maguk a szakácsok vezetik: Dénes Andrea botanikus – a Goldenblog-díjas Erdőkóstoló írója – és Németh Ibolya, vagy ahogy többen ismerik, Bia, aki környezeti nevelő, füvesasszony, őstermelő. Biának számtalan receptjét olvashatjuk az Ökocsali közösségi oldalán, mint például a következő fügelekvár főzésének útmutatóját is:
„A fügét feldarabolom és összefőzöm valami más aktuális, éppen érő gyümölccsel. Kóstolhattak nálunk szilvásat, almásat, körtéset. Cukor nem kell bele, mert a füge nagyon édes. Nekem a szilvás a legfinomabb. A körtés az édesszájúaknak való. Forrón üvegekbe töltöm, lezárom és jöhet a száraz dunszt. Amikor felbontjuk az üveget, gyorsan, néhány nap alatt meg kell enni, mert gyorsan romlik. A felbontás után hűtőben tároljuk.”