Magyar Konyha
2018. október 12.„Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!” – hangzik a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége felhívása az idén 20. alkalommal, ma, azaz pénteken ünnepelt Tojás Világnapon.
A szlogen megtévesztő lehet, de nem, a péklobbi nincsen benne az akcióban, inkább egy ügyetlen PR-húzásnak tűnhet a félhold alakúra formázott tésztaféleség említése, mert így a kifli ugyanolyan hangsúlyos az üzenetben, mint a tojás. Sokkal meggyőzőbb lett volna, ha a ragrímekhez ragaszkodó szervezők keresnek egy Péter keresztnevű, bármilyen kategóriás celebet, aki az arcát adta volna a dologhoz: Ne törődjél semmivel, egyél tojást Petivel!
Indítsunk tojással!
A hagyományosan az október második péntekére eső, és több mint 40 országban ünnepelt világnap alkalmából a hazai tojástermelőket tömörítő szövetség, szakértőkkel együtt a gyerekek hiányos, helytelen reggelizési szokásaira próbált megoldást javasolni. A dolog végtelenül egyszerű: indítsuk tojásos reggelivel a napot – mondták -, vagy csomagoljunk tojásos tízórait, így teljesértékű és tápanyagdús étkezéssel biztosítjuk a gyerek szervezetének mindazt, ami az iskolai léthez szükséges.
A Tojás Világnap apropóján tartott sajtótájékoztatón a szervezők a tojást az anyatejhez hasonlították, mert hasonló a tápértéke.
Évente 234 tojást fogyasztunk fejenként itthon. Tehát még a napi egy sem jön ki, per fő. Voltak huszárosabb idők is, 2000-ben például 275 darabot ettünk évente – emlékeztetett Budai Zoltán, a szövetség elnökhelyettese – ez a szám lement, 2013-ban például 214 volt, de szép lassan jön fel. Ebben szerepe van annak is, hogy a tojás egy ideig a koleszterinszint ellenségeként volt elkönyvelve. A tudomány azóta túllépett a dolgon, így a tojást felmentették a koleszterinvád alól.
A hazai regisztrált tojástermelés folyamatosan nő, mostanra elérte az évi 1,2 milliárd darabot. 1998-ban még 100 százalékban önellátók voltunk tojásból, aztán jött az EU-csatlakozás és a szabadpiac, így ez a mutató 80 százalékra esett vissza az import miatt. Nálunk 5,6 millió tyúkférőhely van a gazdaságokban (ebben nincsen benne a háztáji), a nálunk kisebb lélekszámú Ausztriában viszont 7 millió tyúkot tartanak. Ennek egyszerű az oka: a sógorok nem veszik meg a külföldi tojást. A magyart sem.
A 80 százalékos önellátást, az évi 1,2 milliárd darabos magyar termelést nehéz összevetni a következő adattal, pedig nem csak elhangzott, de a sajtóközleményben is így szerepel: „A teljes lakosságra vonatkozóan 5 évvel ezelőtt összesen 2,11 milliárd db tojást ettünk egy év alatt, 2017-ben összesen 2,3 milliárd db tojást fogyasztottunk.” Mert, ha az 1,2 milliárd a 80 százalék, akkor nehezen jön ki a 2,3 milliárd, ami az 1,2 milliárdnak majdnem a duplája.
Megvesz kilóra
Budai Zoltán szerint itthon nagy vívmány volt a tojás kilónkénti árának bevezetése, bár a vásárlók továbbra is a „legolcsóbb” tojást keresik a boltokban. Ami látszólag a kisméretű, holott, ha felszorozzuk tömegre, akkor nem.
KIEMELÉS: Az elnökhelyettes azt mondta, olyan ez, mintha a dinnyét nem kilóra, hanem darabra vennénk.
A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része, hiszen őseink is gyűjtögették a madárfészkekből. Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Azt, hogy az anyatejjel egyenértékű szuperétel, az alábbi adatok támasztják alá: 40 féle fehérjét tartalmaz. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gramm/tojás) és vitamin bomba (van benne A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, és B12-vitamin).
Mikroelemben rendkívül gazdag (például vas, cink, réz, magnézium, szelén). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. Ráadásul a D-vitamin legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.
A sajtótájékoztatón hoztak is egy hírességet példának, aki minden reggelét két – tejbe ütött - nyers tojással indította: Marilyn Monroe-t.
A művésznő nem feltétlenül jó etalon az egészséges életmód népszerűsítéséhez, bár kétség kívül igaz, hogy a haláláért nem tojás-, hanem barbiturát-túladagolás volt felelős, 36 éves korában.
Az anyu főztje ételeket kedvelik
Rákanyarodva a kiflire, az is elhangzott, hogy az iskolás korú gyerekek több mint fele nem minden nap reggelizik, egyértelműen a vacsora a legfontosabb étkezés a számukra. Ez a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből derült ki. Pedig a tanuláshoz, az órákon való koncentrációhoz, a napi energiaszükséglet biztosításához elengedhetetlen a teljes értékű reggeli. Egy tojásos reggeli vagy előrecsomagolt tízórai (pl. tojás + magos kifli + friss zöldség), olyan fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrást, valamint rostot, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztosít, ami megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék a nap első részére gyereknek, felnőttnek egyaránt.
Az otthoni tojásos reggelik mellett szól az az érv is, hogy a felmérés szerint a gyerekek 66 százaléka elsősorban az íz alapján dönt egy-egy étel mellett, „és kifejezetten a hazai (anyu főztje) ételeket kedvelik”.
Egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma: kb. 300-450 kalória. Egy tojásos reggeli fedezi ezt az energiaigényt, hiszen például 1 főtt tojásos magos zsemle 1 közepes paprikával és 2 dl gyümölcsteával kb. 289 kalóriát tartalmaz, tápanyagtartalma pedig a következő: fehérje: 14 gramm (g), Zsír: 13 g, Szénhidrát: 29 g, Rost: 5 g. Összehasonlításképpen egy kakaós csiga energia és tápanyagtartalma a következő: Energia: 326 kalória, Fehérje: 4 g, Zsír: 15 g, Szénhidrát: 43 g, Rost: 2 g.
A gyerekek nem reggelizésének problémájára az alábbi javaslat hangzott el:
„Keljünk kicsivel korábban a reggelihez, hogy legyen idő a napindító étkezésre, és ha még sincs idő, csomagolhatunk tojásos tízórait is, legyen ez a menő sulis étel a magas cukor-, zsír- illetve sótartalmú kekszek, snackek helyett!
– mondta Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.
Közcím: Magos Zoltán, magos zsömle, magos művészet
„Akkor kerülhet be ténylegesen a gyerekek reggeli étrendjébe a tojás, ha gyorsan elkészíthető, ízletes tojásos variációkat készítünk reggelire – állapította meg Magos Zoltán, a Capriccio lakásétterem séfje, aki az önmarcangolás jegyében azt a szóviccet is elsütötte, hogy a magos zsömlét róla nevezték el. A sztárséf következő tojásos reggeli recepteket ajánlja anyukáknak, nagymamáknak, illetve a már önállóan reggelit készítő iskolásoknak is: Tojásos-zöldséges tortilla tekercs; Baconos tojásos „lepényszendvics”; Egyszerű tükörtojásos-sajtos szendvics; Klasszikus spanyol tortilla.
Magos mester receptjei közül nekem az első tetszett legjobban, ez a fogás tényleg menő lehet bármelyik suliban.
Tojásos-zöldséges tortillatekercs
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 2 db tortilla lap
- só
- 100 gr prágai sonka
- 1 db kápia paprika
- 2 db angol zellerszár
- friss zöld koriander
- 2 ek olíva olaj
- csipet őrölt bors
- saláta mix
- 5 dkg reszelhető juhsajt/trappista sajt
Elkészítési idő: 15 perc
A sonkát, paprikát és az angol zellert apró, egyforma darabokra vágjuk, majd lassan, olíva olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk. Belekeverjük a finomra vágott friss koriandert. A tojást a serpenyőbe öntjük, egyszer megkeverjük, és lassan sütjük, akár lefedve. (Az is megoldás, ha omlett mintájára, az előmelegített sütőbe tesszük és 140 fokon sütjük.) Miközben a tojás sül, melegítsük fel a tortilla lapot. Csúsztassuk rá a tojáslepényt, enyhén borsozzuk, (ha a gyermek ezt kedveli) szórjunk rá a leveles salátából és a reszelt sajtból. Majd az egészet tekerjük fel, és csomagoljuk be alufóliába vagy szalvétába.
A sajtóreggelin volt egy végtelenül egyszerű tojásétel is a kínálatban, ami tulajdonképpen a rántotta de luxe változata: a habart tojás. Ez inkább hétvégi fogás, mert kicsit időigényes, de mivel a krémessége okán teljesen új dimenziókat ad a rántottának, érdemes nekiveselkedni.
Keljünk korán, vigyük le a kutyát sétálni, azután amíg a család alszik, tegyük a következőket:
Igyunk még egy kávét, a tojásokat tegyük üveg keverőtálba, adjunk hozzájuk tejszínt. Sóval, borssal, esetleg snidlinggel ízesítsük, keverjük jó habosra, öntsük olvasztott vajra, majd helyezzük gőz fölé. Kevergessük szorgalmasan spatulával vagy habverővel és süssük-gőzöljük addig, amíg krémes állagú nem lesz, azután együk meg és ne legyen bűntudatunk. Mert, ha elég korán keltünk, akkor lesz időnk egy újabb adagot készíteni a családnak is.