Magyar Konyha
2017. augusztus 6.Feleségemmel évente elrévedünk, milyen finom fetával töltött, olívaolajban érlelt csípős paprikát ettünk tíz éve a bécsi Naschmarkton. Minden évben nosztalgiázunk fölötte, de most végre nekiálltunk. Kövessenek minket, egyszerű és nagyon remek.
Néhány szép, csípős jalapenóra lesz szükségünk. A rendes barátok ajándékba adják, jobb zöldségeseknél ugyancsak kapható, de érdemes odahaza is termeszteni 2-3 tővel.
Vegyünk egy fetát, lehetőleg erdetetit, ne a krémfehérsajt nevű kellemetlen hazai utánzatot.
A végét levágjuk és a magházat óvatosan eltávolítjuk úgy, hogy a paprika húsa ne repedjén szét vagy lyukadjon ki.
Érdemes gumikesztyűt húzni mert tényleg csíp. Murphy-törvénye, ha paprikával dolgozunk, előbb-utóbb viszketni kezd a szemünk.Megtöltjük és a végükön elsimítjuk a kilógó sajtmaradékot.
Az elmosott, tiszta befőttesüveget ízlésesen megtöltjük, vigyázva arra, hogy ne nyomorgassuk össze a paprikákat. Annyira töltsük föl olívaolajjal, hogy elbukjanak.
Ne fényes helyen tároljuk, az olívaolaj elveszti jó ízét, ha napot kap: éppen ezért érdemes a háztartási mennyiségünket is szekrényben vagy fiókban tárolni. Hűs helyen érleljük, és amikor megkívánjuk, megesszük. Ízletes lesz és nagyon csípős. Nem érdemes spórolásból napraforgó- vagy repceolajat használni, mert ez sem megy kárba: ha kiürült az üveg remek lesz a salátákat fűszerezni - az olíva jól kiszívja a japaleno erejét.