Magyar Konyha
2014. augusztus 15.A Barát-hegyi Sajtmanufaktúra, a debreceni Nárcisz Birtok, a mónosbéli Bükki Sajt, az etyeki Ödön Major és más kézműves sajtműhelyek részvételével rendezik meg a sajtnapokat országszerte.
Április 21-én, húsvét hétfőjén sajtnapokat tartanak az ország legismertebb kézműves sajtkészítőinek birtokain, portáin. A gasztronómia megújulásával, a kézműves termékek elterjedésével egyre több helyen kapni hagyományos technológiákkal készült kézműves sajtot, a piacok, vásárok állandó szereplői a sajtműhelyek.
A Húsvéti Sajtnapok központi helyszínei a debreceni Nárcisz Birtok, a mónosbéli Bükki Sajt és az etyeki Ödön Major lesz, ám emellett az ország területén számos helyszínen ismerkedhetnek meg a kézműves sajtkészítő műhelyek életével.
Látogatható lesz a baráthegyi Sajtmanufaktúra, amely a Barát-hegyen a Miskolc-Diósgyőri városrészben van és ahol szerzetesek már az 1300-as években is gazdálkodtak. A folyamatosan fejlődő öko-parkban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, üvegház mellett istállók, lovas karámok, baromfiudvar és manufaktúrák találhatóak. Kecsketenyésztéssel és a tejfeldolgozással is foglalkoznak. A „Baráthegyi kecskesajt” HÍR védjegyes termék. Húsvét hétfőjén a Baráthegyi Majorság kinyitja kapuit a családok és csoportok számára. Színes hagyományőrző programokkal, friss kecskesajt kóstolóval, sajtkészítés bemutatásával és vásárral várják a látogatókat.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén Dunaalmáson, az egyik neszmélyi pincében lehet ismerkedni borokkal, sajtokkal, és a sajtok készítőjével. A pincétől 50 méterre lévő tanyán legelnek a tejet adó kecskék, magyar cigája birkák. Pallagi Zsuzsannáéknál megismerhetik a sajtkészítés csínját-bínját és megismerkedhetnek egy állattartó tanyasi család életével.A kóstolt sajtokból természetesen lehet vásárolni is.
Biatorbágyon, a Katalin-hegyi Házisajt Manufaktúrában szintén sajtkészítési bemutatót tartanak, gomolyasajtot, parenyicát készítenek.
Törökbálinton, a Kecskevilág tanyán várják az érdeklődőket, lehet látni kis gidákat, bárányokat, csirkéket, kacsákat, persze a nagy kecskéket, és birkákat, lovakat, disznókat, megnézni a fejés folyamatát. Lesz közös sajtkészítés is.
A Nagyrédei kecskefarmon, a Mátra lábánál a sajtok hagyományosan a pincében érlelődnek, különleges ízű sajtok születnek. Hagyományőrző locsolkodás, húsvéti népszokások felelevenítése, valamint húsvéti asztal várja az idelátogatókat.