Magyar Konyha
2019. november 26.Ha karácsony, akkor bejgli – ez az édesség elválaszthatatlan Magyarországon az ünneptől, az ünnepi készülődéstől.
Auguszt Elek a balassagyarmati inas évek után 1860-as években került Budára. A Fő utcai Friedl cukrászdában kezdett dolgozni, majd 1869-ben, 150 éve megnyitotta első saját cukrászdáját – jelenleg már a negyedik generáció öregbíti a családi hírnevet.
A regényes családtörténetben vannak örök értékek - a bejgli ugyanolyan tradicionális módszerekkel készül, mint évtizedekkel ezelőtt.
A mákos töltelék mindőségéhez elengedhetetlen a jó alapanyag - erre nagyon ügyelnek az Augusztban. Spatulával húzzák szét a tésztán a kimért tölteléket.
A kandírozott gyümölcstől lesz igazán ínycsiklandozó.
Jól kell tekerni: ne legyen túl szoros, ne legyen tú laza.
A bejgli végein lezárják a tésztát, hogy sütés közben ne morzsolódjon ki a töltelék.
Formás kis rudacskák lettek, igaz?
Tojással kenik le sütés előtt a bejgliket.
Katonás rendben várják a sütő hőjét.
Ilyen a tradicionális bejgli az Auguszt család Fény utcai cukrászdájában.