A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Indítsd a napot édesburgonyás reggelivel!

Magyar Konyha

2018. május 9.

Érdemes kísérletezni az édesburgonyával a konyhában, mert nem csak köretként, hanem reggeliként, főételként és desszertként is remek fogásokat lehet készíteni belőle. A reggelibe azért jó belecsempészni, mert a különleges íz mellett az alacsony glikémiás terhelése miatt roppant egészséges is.

„Az édesburgonyát sokan csak köretként fogyasztják, pedig főétel, desszert, koktél és számos reggeli fogás is különlegesen finom lesz tőle. Aki ezzel indítja a napját, nem csak új ízeket fedezhet fel, hanem az egészségére is figyel, ugyanis

az édesburgonyának alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet,

tehát nem terheli a szervezetet” – árulta el Czanik Balázs aerobik szakértő, aki Kovács András bio édesburgonya termesztővel közös receptkönyvet is alkotott.

ÉDES ÁLOM KÁVÉTURMIX

Hozzávalók

  • 30 ml kókusz püré
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • 1 eszpresszó kávé
  • 50 g friss vagy párolt édesburgonya
  • 120 ml tej


Elkészítés
A hozzávalókat turmixold össze kevés jéggel (az eszpresszó kivételével). Öntsd ki egy pohárba, és a tetejére borítsd rá az eszpresszót, majd tetszés szerint kókuszreszelékkel és chia maggal díszítsd.
Tápérték
Energia: 258kcal, fehérje: 5g, szénhidrát: 47g /melyből cukrok: 30g/, rostok: 3g, zsír: 4g, telített zsírsavak: 2g

ÉDES ÉBREDÉS - KÜLÖNLEGES ZABKÁSA

Hozzávalók

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 közepes párolt édesburgonya
  • 5 evőkanál zabkása
  • ízlés szerint édesítő
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ db savanykás alma


Elkészítés
Keverd össze a joghurtot a zabpehellyel. Kockázd fel az édesburgonyát, és néhány perc alatt párold meg a mikróban. Közben kockázd fel az almát, és az édesburgonya, a joghurtos zabpehely társaságában borítsd egy müzlis tálkába, és alaposan keverd össze őket. Ízlésed szerint ízesítsd!
Tápérték
Energia: 493kcal, fehérje: 19g, szénhidrát: 70g /melyből cukrok: 26g/, rostok: 11g, zsír: 11g, telített zsírsavak: 5g

ÉDESBURGONYÁS RÁNTOTTA

Hozzávalók

  • 1 kis fej lila hagyma
  • 4 db tojás
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 kisebb méretű édesburgonya, amely ízlésed szerint lehet sárga, lila vagy fehér húsú
  • 5 dkg kockázott füstölt bacon


Elkészítés
Ehhez a recepthez mindössze egy serpenyőre lesz szükséged. Takaréklángon (még véletlenül se éghessen oda) óvatosan pirítsd le a bacont, majd szedd ki egy tálba.

A kisült zsiradékra dobd rá a lilahagymát, kapasd meg picit.

Végül a felkockázott édesburgonyát is add hozzá, és pirítsd át az egészet. Egy tálban verd fel a tojásokat, reszeld bele a sajtot, keverd össze, és mehet is a szépen megpirult édesburgonyás egyvelegre és süsd meg. Végül pedig szórd meg apróra vágott baconnel!
Tápérték
Energia: 770kcal, fehérje: 44g, szénhidrát: 28g /melyből cukrok: 8g/, rostok: 4g, zsír: 53g, telített zsírsavak: 14g

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra