A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. március 18.

Az egy éve piacra került italkülönlegességből, az Unicum Szilvából kevert koktélokkal népszerűsítette a Magyarországon még gyerekcipőben járó koktélkultúrát Nagy Zoltán, a Boutiq’Bar tulajdonosa a hétvégi, budapesti VinCE 2013 közép-európai borseregszemlén.

Az esemény házigazdája az a Corinthia Hotel Budapest volt, amelynek elődjében, a Grand Hotel Royalban 1899-ben Aczél Miksa bemutatta Magyarország első koktélkönyvét, az American Bar – Útmutató az amerikai hűsítő és hevítő italok készítéséhez című kötetet. Nagy Zoltán egyetlen italcéget talált benne, mely ma, 114 évvel később is működik: a Zwackot.

„Magyarországon sajnos a koktél szóról a legtöbb embernek ma még az jut az eszébe, hogy kevés pénzből és olcsó alapanyagokból próbálnak néhány megszokott italt elkészíteni. – mondta Nagy Zoltán, a világ ötven legjobb bárja között számon tartott Boutiq’Bar alapítója. – Mi kezdettől fogva arra törekszünk, hogy jó alapanyagokból próbáljunk minél jobb koktélokat készíteni. Bár egy kétmillió forintos konyakkal természetesen nem versenyezhet, az Unicum Szilva is ezek közé a jó minőségű alapanyagok közé tartozik. Ma, ha koktélról beszélünk, akkor az alapja legtöbbször kimerül rumban, ginben, vodkában és tequilában, pedig ez a világ sokkal összetettebb és változatosabb lehet, mint amilyennek az átlagfogyasztó ismeri.”

A világ első, gyümölcságyon érlelt gyógynövénylikőrjéből háromféle koktélt kevert Nagy. A Zwack & Soda Unicum Szilvából, szódavízből, cukorból és limeléből készült édes, könnyebb ital, a gint és narancsos likőrt is tartalmazó Zwack & Negroni karakteres, erősebb (30 fokos) koktél, az élénk Budapest Mule pedig különleges, újszerű változata a gyömbérrel és lime-mal készülő Mule-típusú italoknak. A Zwack & Sodához a Magyar Konyha Online kérdésére ételt is ajánlott Nagy: szerinte előételekhez, kacsa- vagy libamájhoz és fűszeresebb ételekhez illik.

„Londonban hatalmas hagyománya, Párizsban pedig manapság reneszánsza van a koktélok gasztronómiai felhasználásának, ott a koktél ugyanúgy hozzátartozik egy jó étkezéshez, mint nálunk a bor – magyarázza. – A jobb éttermekben van lounge minőségi bárral, ahová leültetik az asztalra váró vendégeket, de ma már nem csak ételek előtt vagy után, aperitifnek vagy digestifnek fogyasztanak koktélt, egyre gyakoribbak a koktélos gasztroestek, amelyeken séfek és mixerek koktélokhoz párosítanak ízeket. Célunk, hogy ezt a kultúrát Magyarországon is meghonosítsuk. Ehhez el kell érni, hogy a mixert ne pusztán pultosnak tekintsék, hogy többen tartsák hivatásnak ezt a szakmát. Ha a felszolgáló-képzésben komolyabban tanítanák a koktélokat, talán több étterem figyelne rá, hogy komolyabb bárja legyen.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra