Magyar Konyha
2019. október 27.A Magyar Konyha első szakmai konferenciája az őshonos magyar mangalicát, és a belőle készült sonkát állította a figyelem középpontjába, bemutatva, hogy helye van a közismert nagy nemzetközi márkák között.
A Magyar Konyha Magazin konferenciája a sonkáról
I. Magyar Sonkaszeletelő Verseny
Időpont: 2012. május 9.
Helyszín: LARUS Rendezvényközpont (Bp. XII., Csörsz u. 18/b.)
Az egyedi tematikájú rendezvényen részt vettek neves hazai és külföldi sonkatermelők, húsipari szakemberek, tudományos kutatók és séfek. A szakmai konferenciát termékbemutató kísérte, ahol a jelenlévő termelők és forgalmazók sonkáinak minőségét hasonlíthatták össze a látogatók. Az előadásokon szó volt az érlelt sonkák elkészítésének hagyományos eljárásairól, feldolgozási módszerekről, a pácolás és a sózás problematikájáról, a mangalica piaci helyzetéről. A konferencia kísérőprogramjaként került megrendezésre az I. Magyar Sonkaszeletelő verseny, amelynek zsűrijében helyet kaptak spanyol és olasz sonkamesterek is.
Sajtóvisszhang:
A konferencia programja:
10.00-10.20
Megnyitó
Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter
10.20-12.00
A legelőtől az asztalig
- A sonka helyzete Magyarországon. Múlt és jövő
Tóth Péter, elnök, Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete
- Sertésstratégia, az ágazat helyzete
Feldman Zsolt, agrárgazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, VM
- Tudományos kutatások a mangalica tenyésztésében
Rátky József, főigazgató, Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet
- Miért sós a magyar sonka? A só mennyiségének csökkentése az érlelt sonkák esetében.
Eszes Ferenc, docens, Szegedi Tudományegyetem, Élelmiszermérnöki Intézet
12.00-13.00
I. Magyar Sonkaszeletelő Verseny
Részletes versenykiírás letölthető: ide kattintva.
Versenyzők:
- Árpás László (Sonkamester)
- Gódor András (A "Sonkás")
- Veégh Attila (Húspatika)
- Sarlós Péter (Picanter sonkaműhely)
- Bíró Lajos (Bock Bisztró)
- Takács Lajos (Olimpia étterem)
A nemzetközi zsűri:
- Marton Éva, operaénekesnő
- Celotti Renato, a DOK San Daniele Dall'Ava sonkamestere (Olaszország)
- Diego Vicente Lopez, sonkaszeletelő mester (Spanyolország)
I. Magyar Sonkaszeletelő Verseny
A versenyt Diego Vicente Lopez, spanyol sonkaszeletelő mester bemutatója követi.
13.00-14.00
Ebédszünet
14.00-15.40
Új érlelési technológiák a XXI. században
- A magyar sonkakészítés nehézségei - kerekasztal beszélgetés
moderátor: Molnár B. Tamás (Magyar Gasztronómiai Egyesület, elnök) - Árpás László (Etyeki sonkamester)
Molnár József (Molnár Hús és Hentesárú)
Gódor András (A "Sonkás")
Krizsa Imre (Imki Food)
- El Ibérico
Don Alejandro Olmos Llorente, kutatási igazgató, tulajdonos (Monte Nevado, Spanyolország)
- Prosciutto DI San Daniele DOK Dall'Ava
Silvia Forabosco (DOK San Daniele Dall'Ava , Olaszország)
- A szlovén sonka
Kurunczi József (Kráski Prsut, Szlovénia)
15.40-16.00
A sonka a magyar gasztronómiában
Ruprecht László, mesterszakács, a magyar EU elnökség gasztronómiai tanácsadója
16.00-16.30
Kérdések, válaszok
Kiállítók:
Húspatika
- Hároméves érlelt mangalica sonka
- Jamón Serrano
- Jamón Bellota
A "Sonkás"
- Magyar parasztsonka
- San Danieli
Árpás László
- A Sonkamester sonkája
Baldaszti's
- Abruzzo-i érlelt sonka
Cipker Food
- Érlelt mangalica sonka