A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2019. október 27.

A Magyar Konyha első szakmai konferenciája az őshonos magyar mangalicát, és a belőle készült sonkát állította a figyelem középpontjába, bemutatva, hogy helye van a közismert nagy nemzetközi márkák között.

A Magyar Konyha Magazin konferenciája a sonkáról
I. Magyar Sonkaszeletelő Verseny

Időpont: 2012. május 9.
Helyszín: LARUS Rendezvényközpont (Bp. XII., Csörsz u. 18/b.)

Az egyedi tematikájú rendezvényen részt vettek neves hazai és külföldi sonkatermelők, húsipari szakemberek, tudományos kutatók és séfek. A szakmai konferenciát termékbemutató kísérte, ahol a jelenlévő termelők és forgalmazók sonkáinak minőségét hasonlíthatták össze a látogatók. Az előadásokon szó volt az érlelt sonkák elkészítésének hagyományos eljárásairól, feldolgozási módszerekről, a pácolás és a sózás problematikájáról, a mangalica piaci helyzetéről. A konferencia kísérőprogramjaként került megrendezésre az I. Magyar Sonkaszeletelő verseny, amelynek zsűrijében helyet kaptak spanyol és olasz sonkamesterek is.

Sajtóvisszhang:
A konferencia programja:

10.00-10.20
Megnyitó
Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter

10.20-12.00
A legelőtől az asztalig

  • A sonka helyzete Magyarországon. Múlt és jövő
    Tóth Péter, elnök, Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete
  • Sertésstratégia, az ágazat helyzete
    Feldman Zsolt, agrárgazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, VM
  • Tudományos kutatások a mangalica tenyésztésében
    Rátky József, főigazgató, Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet
  • Miért sós a magyar sonka? A só mennyiségének csökkentése az érlelt sonkák esetében.
    Eszes Ferenc, docens, Szegedi Tudományegyetem, Élelmiszermérnöki Intézet

12.00-13.00

I. Magyar Sonkaszeletelő Verseny

Részletes versenykiírás letölthető: ide kattintva.

Versenyzők:

  • Árpás László (Sonkamester)
  • Gódor András (A "Sonkás")
  • Veégh Attila (Húspatika)
  • Sarlós Péter (Picanter sonkaműhely)
  • Bíró Lajos (Bock Bisztró)
  • Takács Lajos (Olimpia étterem)

A nemzetközi zsűri:

  • Marton Éva, operaénekesnő
  • Celotti Renato, a DOK San Daniele Dall'Ava sonkamestere (Olaszország)
  • Diego Vicente Lopez, sonkaszeletelő mester (Spanyolország)

I. Magyar Sonkaszeletelő Verseny

A versenyt Diego Vicente Lopez, spanyol sonkaszeletelő mester bemutatója követi.

13.00-14.00
Ebédszünet

14.00-15.40
Új érlelési technológiák a XXI. században

  • A magyar sonkakészítés nehézségei - kerekasztal beszélgetés
    moderátor: Molnár B. Tamás (Magyar Gasztronómiai Egyesület, elnök)
  • Árpás László (Etyeki sonkamester)
    Molnár József (Molnár Hús és Hentesárú)
    Gódor András (A "Sonkás")
    Krizsa Imre (Imki Food)
  • El Ibérico
    Don Alejandro Olmos Llorente, kutatási igazgató, tulajdonos (Monte Nevado, Spanyolország)
  • Prosciutto DI San Daniele DOK Dall'Ava 
    Silvia Forabosco (DOK San Daniele Dall'Ava , Olaszország)
  • A szlovén sonka
    Kurunczi József (Kráski Prsut, Szlovénia)

15.40-16.00
A sonka a magyar gasztronómiában
Ruprecht László, mesterszakács, a magyar EU elnökség gasztronómiai tanácsadója

16.00-16.30
Kérdések, válaszok


Kiállítók:

Húspatika

  • Hároméves érlelt mangalica sonka
  • Jamón Serrano
  • Jamón Bellota

A "Sonkás"

  • Magyar parasztsonka
  • San Danieli

Árpás László

  • A Sonkamester sonkája

Baldaszti's

  • Abruzzo-i érlelt sonka

Cipker Food

  • Érlelt mangalica sonka


Főtámogató:

Támogató:

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra