A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Könnyű álmot hozzon a sör

Magyar Konyha

2018. december 5.

Nem kellett volna felbontani, de már nem bírtam ellenállni neki. A három gyerek berántotta és pirosba forgatta a nyolchengeres biturbó partimotort, feleségem céges bulin volt, én meg úgy gondoltam, jó ötlet pár apa-perc, amíg megiszom az idei Esthajnalt.

A Szent András Sörfőzde minden évben kiadja a maga karácsonyi sörét. A név azonos, de a recept mindig változik. 2018-ban füstölt szilvás Russian Imperial Stouttal rukkoltak ki.

Ez a sorozatuk hatodik darabja:

már a címkét elnézve észnél kellett volna lennem, hisz az Esthajnal ’18 magas, 10,5% alkoholtartalmú desszertsör. Az ilyenekkel pedig vigyázni kell, hamar belekapaszkodnak az emberbe.Bevallom, engem nagyon csalogatott a békési füstölt szilva, a pörkölt pilseni, karamell és caramünch maláták kombinációja és a fűszernek használt amarillo komló ígérete. Néhány éve voltak elrugaszkodottabb Esthajnalok is –

a 2014-es fenyőset máig nem tudtam kiheverni,

de tavaly már jól látszott, hogy beálltak az extra, de elegáns vonalra. A múlt év Earl Grey Portere utáni Russian Imperial Stout szinte logikus folytatás.

Felpattintva a kupakot és kiöntve, szembetűnő a szinte szurokfekete szín és a rendkívül sötét hab. Az illatában érvényesül nagyanyám szilvalekvárja, a csoki meg a diszkrét füstösség. Az első korty nem titkolja el, hogy bőven van itt alkohol, szinte hátára kapja a stoutra jellemző kávés és csokis aromákat. Az Esthajnal 2018 betölti a szájat, érezni, hogy

nem vicceltek Békésszentandráson, beletettek mindent, ez az ő ajándékuk,

a finom, hosszan tartó szilvás-kakaós utóíz.

Minap a cég Black Rose évjáratos duplabakját kóstolva rácsodálkoztam, milyen jót tesz pár év okos érlelés. Mivel ezek az ünnepi sörök magasabb alkoholtartalmú, malátacentrikus tételek, jó poén lenne jövő évben visszakóstolni ugyanezt – hiszem, hogy szépen lekerekedne az Esthajnal.

Miközben gyermekeim kis híján földkörüli pályára álltak a nagy pörgésben, én egyre elégedettebb és lassúcskább lettem. A káosz közepében ücsörögve

biztossá vált bennem, hogy ez az eddigi legjobb Esthajnal,

hisz nem csak zamatos, hanem ünnepi és elegáns is, nem vicc, nem egy kínos geg a füstölt szilvával való együtt főzés.

Mikor erőt vettem magamon, és pizsamába parancsoltam az aprónépet,

jött a neheze.

Bartos Erika pusztító szóismétlésein még túlestem, Berg Judit csodás Ruminijénél is még emlékszem a fénylényekre, de hogy a legnagyobbnak olvasott Harry Potterben mi volt a Trimágus kupán, már passzolom. A tegnapi elalvóversenyt azt hiszem, egy boldog apa nyerte.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra