Magyar Konyha
2013. április 10.Borozó, söröző, bisztró, vendéglő, pecsenyesütöde, terasz. Meglepően új szemlélet egy ötcsillagos szálloda éttermében. ÉS néven nyitotta meg kapuit a Kempinski Hotel új étterme.
Litauszky Zsolt ÉS Roland Holzer a két séf, akik összeállították az új étterem étlapját. Magyar ÉS oszrák konyha, egyszóval az Osztrák-Magyar Monarchia konyhája: Tafelspitz ÉS Szalontüdő, Borjú bécsi ÉS rántott fogas, Mohr im Hemd ÉS Rigó Jancsi.
Nem véletlenül használjuk lépten-nyomon a fenti kötőszót. Az étterem koncepciója, hogy minden létező fogalmat összeköt. Helyiek és turisták, magyarok és külföldiek számára készülnek az ételek. Ezt szimbolizálja a két bejárat is, hiszen az éttermet a szállodából és a Deák Ferenc utcából is meg lehet közelíteni. Mostantól nemcsak a szállóvendégek reggelizhetnek, hanem az utcáról is bárki betérhet egy früschtückre. Nemcsak elegáns vacsorázóhely, hanem söröző, borozó és bisztróként is működik az ÉS.
“Új éttermi koncepciónk eddig ismeretlen színt visz a budapesti kulináris kínálatba.” – mondta Emile Bootsma, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest ügyvezető igazgatója. “Amíg a hall, a Living Room és a Blue Fox The Bar a kozmopolita Kempinski-eleganciát tükrözi, amelyben visszaköszönnek magyar kulturális vonatkozások is, addig az ÉS Bisztró helyi, kötetlen hangulatú étteremként mutatkozik be, nem nélkülözve azonban a Kempinski értékeket, pl. az új Kempinski reggeli-koncepciót. Büszkén mondhatom, hogy a szálloda földszintje ma már nem csak “hall és recepció”, hanem igazi életmód- és gasztronómiai központ, ahol csak az egyik funkció az, hogy a vendégek érkezéskor bejelentkeznek.”
Az ÉS megjelenésében egy vidéki kúria konyháját, egy családias vendéglőt idéz. A fapadlózat rusztikus, egyszerű fehér csempék borítják a falakat, de a fém lámpabúrák már a hagyományos közép-európai kávéházi világítás modern megfelelői. Az üveges-tükrös elválasztó fal, valamint a dombormintás alumínium mennyezeti elemek ugyancsak a városias karakterre utalnak. Az éttermet úgy tervezték, hogy szükség szerint kisebb egységekre lehessen tagolni. Az ÉS üveghomlokzata előtti nyári terasz szoros kapcsolatot teremt a bisztró és a Fashion Street között, így még inkább bevonzva a járókelőket.
A étterem a Kempinski és a várbeli Pierrot, a 21 és a Pest-Buda éttermeket irányító Zsidai Group együttműködésében valósult meg. Az étteremigazgató kiemelte, hogy a sikeres vendéglős család tapasztalatai segítségével olyan hiteles és autentikus helyet szeretnének a város szívében, amelyet a budapesti éttermi szcéna szívesen befogad.
A kérdés csak az, hogy ennyi minden hogyan fér meg együtt. Kiváncsi-e egy ötcsillagos szálloda vendége a szalontüdőre és a pacalra? Betérnek-e a helyiek egy sörre a Kempinskibe? Valóban megfér-e egymás mellett a kanál és a villa, a kutya és a macska, Pest és Buda?