A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

A Hennessy-Dining Guide díjátadó gálán az Onyx lett az Év Étterme, Kövér Zoltán, Molnár János és Sáfrány László pedig a Magyar Konyha Termelői Díját vehették át.

2004-ben alapította a Dining Guide internetes magazin az Év Étterme díjat. Azóta minden évben nagy várakozás előzi meg az eseményt, az év tíz legjobb étterme és az Év Étterme kihirdetésének pillanatát.

Magyar Konyha Termelői Díj

Idén a Magyar Konyha is csatlakozott a Dining Guide programjához. Az est folyamán a magazin nevében a szerkesztőbizottság elnöke adta át a Magyar Konyha Termelői Díjat. „Amikor a Magyar Konyha megújításába néhány évvel ezelőtt belefogtunk, épp ilyen pillanatokról álmodtunk, mint ez a mostani is. Arról, hogy előbb-utóbb lesz kinek és lesz miért díjat adni a magyar gasztronómia háza táján.”- kezdte beszédét Lévai Anikó. A Magyar Konyha Termelői Díj 2013 birtokosa egy pisztrángtenyésztő, egy mangalicatenyésztő és egy kecskesajtkészítő lett. A kitüntetettek az oklevél mellett egy-egy Herendi porcelán tálat és pénzjutalmat vehettek át.

Sáfrány László, a szilvásváradi Első Hazai Halfüstölde vezetője. A Sáfrány család több mint húsz éve foglalkozik pisztrángtenyésztéssel és füstöléssel, évente 7-8 tonna szivárványos pisztrángot nevelnek.
Kozmadombjáról érkezett Molnár János, akinek faszenes kecskesajtját az ország legjobb éttermei keresik. Sajnos csak 21 kecskéje van, így egyelőre sorba kell állni érte.
Tetétlenben található a Kövér-tanya, amelynek gazdája Kövér Zoltán, az egyik legismertebb és egészen biztosan a legtöbb díjjal rendelkező mangalicatenyésztő.

A kitüntetetteket nagy taps fogadta a Sofitel Paris Budapest Étteremben rendezett gálaesten.

Év Étterme Díj

Ezután következett az Év Étterme díj átadása. 2013-ban az év legjobb étterme az Onyx lett, a díjat L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke adta át Szulló Szabinának és Széll Tamásnak. A Michelin-csillagos Onyx már második alkalommal érdemelte ki az elismerést.

Vajda Péter, a Dining Guide étteremkalauz főszerkesztője a díjazott éttermekről szólva kiemelte: az alapanyagok, nyersanyagok minősége mellett kiemelt jelentőségű az elkészítés szakszerűsége, a tradíciók és a modern konyhatechnológiák vegyítése, az innováció, a tálalás, a harmónia, a kreativitás. A díjazott éttermek kiválasztásánál értékelték a szervizt és az ár-érték arányt is.

 

TOP 10 étterem:

67
A székesfehérvári étterem a felső kategóriás bisztró stílust képviseli. A magyar konyha hagyományait vegyítik könnyed mediterrán egyszerűséggel. Tivadar György séf és Herczeg Zoltán tulajdonos elkötelezett hívei a vidék őszinte ízeinek.
Arany Kaviár
Diszkrét, bársonyos hangulat jellemzi. Hazai tenyésztésű kaviár kínálata mellett határozott orosz bisztró vonalat visz. Hangsúlyosan jelen van a korszerű magyar konyha is Nyíri Szása és Győrffy Árpád séfek jóvoltából.
Borkonyha
A magyar bisztró vonal eddigi eredményeit hasznosítva, de mindig saját kreációikkal alakították ki város és világszerte népszerű stílusukat. A magyar bisztró Bock utáni újabb diadala ez a formáció. Sárközy Ákos séf fontolva újító stílusa még sok örömet szerezhet nekünk.
Costes
A Costes Budapest első Michelin csillagos csúcsétterme. Miguel Vieira portugál séf mindent tud, amit érdemes tudni a gasztronómiáról. Saját ihletésű, egyedi feldolgozású fogásai jól illeszkednek az aktuálisan uralkodó műtárgy igényű konyhaművészethez.
Csalogány 26
Manírok nélküli vendéglátás, erre épül a design, a konyha, a szerviz. Kitartó reform szemlélet, kitárulkozó magyar gasztronómiai világ korszerű szellemben. Iskolateremtő magyar fogások.
Fausto's
A könnyed családias közvetlenség találkozik a makulátlan eleganciával. Erényük az állandóság, de az újító szellem se hiányzik.
Nobu
A Nobu lánc egyik méltó képviselője. A japán konyhára jellemző természetesség és tökéletességre törekvés találkozik itt a perui konyha erőteljes ízeivel. Néhány fogásukban a magyar ízek is megjelennek.
Onyx
„A patinás Gerbeaud házban működő Onyx nemzetközi hírnevét, elismertségét a Michelin-csillaga is jelzi. Konyháját Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros vezeti. Ételeik par excellence műalkotások, nemzetközi összehasonlításban is helytállnak.”
Salon
Wolf András és Fekete Antonió séfek ételeit a szárnyaló fantázia és tűpontos kivitelezés jellemzi. Az étterem a New York palota eklektikus, olasz reneszánszt idéző két kisebb termében foglal helyet. Színek, ízek, formák kivételes harmóniában kerülnek a tányérokra.
Zona
Huszár Krisztián séf a biztonsági ízektől feltűnően eltérő ízvilágot produkál. Ételeit a maximumra törekvő tisztaságú ízlés és a műremekekre jellemző harmónia jellemzi. Ételei élvezetes, intelligens fúziók, mintha a kompozíció magától a természettől eredne.

A korábbi éveknek megfelelően két különdíjat is kiosztottak. Az Év Legprogresszívebb Konyhája elismerést a Salon étterem két séfje, Wolf András és Fekete Antonio, valamint teljes konyhai csapatuk érdemelte ki azzal, hogy az utóbbi két évben "Magyarország egyik legizgalmasabb kulináris műhelyét hozták létre".
Szintén különdíjjal - az Év Ifjú Séftehetsége címmel - jutalmazták a Mák bisztró séfjét, a mindössze 22 éves Mizsei Jánost, aki átvehette a Nespresso Professional díját. Harmincéves kor alatt csúcsminőségű konyhát vezetni nagy felelősség és kihívás, elismerésre érdemes teljesítmény. A Mák érett ízlésű, egyedi utat járó konyhát visz, ami megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem - értékelte a zsűri Mizsei munkáját.

A díjhoz idén csatlakozott a világ vezető konyakháza, a Hennessy, így a díj neve Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj lett.