A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Mangalica mindenfelé

Magyar Konyha

2016. február 11.

Mangalicafesztivál a hétvégén, új mangalicatermékeket árusító bolt a Klauzál téri Vásárcsarnokban, bővülő mangalicaexport. 25 éves a mangalicatenyésztés legújabb története.

Mangalicafesztivál

Február 12-14. között kilencedik nalkalommal rendezik meg Budapesten  a Mangalica Fesztivált, a belváros szívében. Mivel minden évben többek között Debrecen, Szeged és Székesfehérvár is otthont ad a magyar sertés fesztiváljának, összességében a 25. Mangalica Fesztivál lesz az V. kerületi Szabadság téren

Továbbra is ingyenesen látogatható a rendezvény, a cél továbbra is egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.


A rendezvényeken a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak. A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer…stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is.

Élőállat kiállítás

A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. 2015. év különleges év a mangalica-tenyésztésben, ezen esztendő újdonsága a 100 éve kihaltnak nyilvánított fekete mangalica újjászületése, mely a 15 éve tartó szelekciós állattenyésztési munka sikerének köszönhetően, már újra élő példányokban is megtekinthető a fesztiválokon, 2016-tól Budapesten is.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő főként a megjelenő, kiváló minőségi termékek, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsor van a fesztiválon. Napközben autentikus népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók. Kora délutántól könnyűzenei koncertek. Szombaton hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartjuk.

Mangalica Mennyország - húsbolt

Megnyílt a Mangalica Mennyország, Magyarország egyetlen származásigazolt mangalicatermékeket árusító húsboltja és bisztrója a Klauzál téri Vásárcsarnokban. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének közreműködésével létrejött bolt egyben mangalica tenyésztői és termék infópont.

A húsbolt kínálatában megtalálható a szeletben és egészben kapható tőkehúsok és belsőségek szinte teljes választéka. A csontos-szalonnás, szeletelt karajon át, a sertés szűzön keresztül, a szárított sonkáig vagy éppen a klasszikus húskészítmények – disznósajt, májkrém, juhbélbe töltött mangalica virsli – mellett a szárazáru, kolbász, szalámi. A termékek beszerzése és értékesítése során nagy hangsúlyt fordítunk az ellenőrzött gazdálkodásból származó, származás igazolt élelmiszerek biztosítására, melyet a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szavatol. A húsbolt termékei az ország legsikeresebb mangalica tenyésztőinek kínálatából tevődik össze.

A bisztrót Palotai Csaba konyhafőnök vezeti, aki az évszázados tradíciót ötvözi a jelenkor fejlesztésével. A klasszikus bisztró konyha ékköve a Josper sütő, amely egy grillsütő és egy kemence tökéletes ötvözete. A szemet gyönyörködtető, robusztus fém sütővel a grillezés fogalma a legmagasabb szintekre emelkedik. A 100 %-ban faszénnel működű sütőben készült húsételeink, zöldségeink, köreteink egyedi textúrában, utánozhatatlan ízben kerülnek tálalásra.

A Mangalica Mennyország a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének infópontja, hiszen az üzletben működik az ország első mangalica-terminálja, melyből elérhető a MOE tenyésztői és tenyésztőinek termék-adatbázisa. Kapható még mangalica bögre, hamarosan mangalica kézműves sör és készül a ’33 szépséges szép mangalica mese’ címmel egy gyerekkönyv.

„A mangalica nemzeti kincs, elidegeníthetetlenül eggyé forrt a magyarsággal, identitásunk része. A szőke, fekete, fecskehasú, vörös mangalicák pótolhatatlan értéket képviselnek, részei nemzeti örökségünknek. A mangalica igazán magyar, a Mangalica Mennyország pedig igazán mangalicás” – mondta el Szűcs László, főtanácsadó. „Bízunk abban, hogy nem csak Pesten, hanem hamarosan Budán is elérhetőek lesznek a japán Michlein-csillagos éttermek által is használt mangalica hústermékek” – tette hozzá.
A Mangalica Mennyország a hét minden napján nyitva van a Klauzál téri Vásárcsarnokban.