A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Mátrai borzast is ajánl a turistáknak az Eater

Magyar Konyha

2018. szeptember 30.

Az Eater, a neves gasztrooldal pénteki cikke a magyar fővárost mutatta be, kiválasztva azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket turistaként szerintük vétek lenne kihagyni.

A cikk méltatja Budapest szépségét, amelyen az első alkalommal idelátogató vendég általában elámul, és kiemeli, hogy a város nyugati kényelmet és pezsgő, keleti atmoszférát egyaránt kínál.

A gasztronómia iránt érdeklődők sem csalódnak Budapestben, mert az éttermi kínálatban mindenki talál kedvére valót: rendelhetők helyi klasszikusok – akár korszerűsített formában is -, de Michelin-csillagos, modernista fogások szintén, áll az Eater cikkében. Így ecsetelik a helyzetet: Budapest éttermeinek több mint 20 évébe telt, hogy maguk mögött hagyják a kommunista éra végtelenül egyszerű fogásait, mára azonban – a külföldön tanult, tapasztalatot szerzett fiatal séfeknek és az egyre könnyebben hozzáférhető, minőségi hozzávalóknak köszönhetően – a magyar főváros újra izgalmas kulináris tereppé változott.

Íme az Eater 18-as listája:

Fáma Étterem
honlap: www.famabudapest.hu
Huszár Krisztián sikk bisztrójának rafinált kínálatából az Eater az erőteljes ízeket, és sok halas ételt emeli ki.

Bambi Café
FB-oldal: http://www.facebook.com/bambieszpresszo/
Habár a régen virágzó presszó korszak véget ért, az 1961-ben nyitott Bambi Eszpresszó még mindig él és virul, áll az ajánlásban, amely kiemeli, hogy az idelátogató garantált időutazásban vehet részt, és elsősorban délelőtti látogatást javasol.

Mák Bistro
honlap: www.mak.hu
Mizsei János séf belvárosi étterme a tipikusan nehéz, erőteljes, magyaros fogások helyett inkább zöldségekből, minőségi húsból és halakból készíti ízes fogásait. Kitűnő, helyi alapanyagokkal dolgoznak, és az sem utolsó szempont, hogy az 5-7 fogásból álló MÁKsor (avagy a MÁK legjava) mellé különleges, helyi borok is választhatók, amelyet Horváth Máté, a 2018-as év sommelier-je mutat be.

Onyx
honlap: www.onyxrestaurant.hu
A város egyetlen két Michelin-csillaggal büszkélkedő éttermét Mészáros Ádám séf irányítja. Az Onyx mesterien ötvözi a helyi hozzávalókat a francia technikával, áll az ajánlásban. Kiemelik, hogy kifejezetten fine dining élményre számítson az, aki ide betér: makulátlan hófehér terítők és kristálycsillárok várják.

Café Kör
cím: V., Sas u. 17.
A Molnár Gábor által vezetett, 1995 óta üzemelő belvárosi étterembe az autentikus élményért leginkább ebédidőben érdemes ellátogatni, amikor a közeli üzleti negyed dolgozói megrohamozzák a békebeli hangulatú, perzsaszőnyeges, Thonet-székes helyet, amelynek egyik védjegye az itt kapható, hatalmas rántott hús.

Borkonyha
honlap: www.borkonyha.hu
A Michelin-csillagos Borkonyha tehetséges csapatát Sárközi Ákos séf fogja össze. A betérő invenciózus fogásokra számíthat, amelyek közül nagy kedvenc a 2010-es nyitás óta étlapon szereplő kacsamáj, és a mangalicából készített szűzpecsenye. Az Eater kiemeli, hogy a négy budapesti Michelin-csillagos étterem közül talán a Borkonyha a leglezserebb.

Stand25 Bisztró
honlap: http://stand25.hu
A Széll Tamás és Szulló Szabina nevével fémjelzett étterem hamisítatlan, hagyományos magyar ételekre specializálódott. A 2016-os nyitást követő egy éven belül a vendéglátóhely már egy Bib Gourmand birtokosa volt, s azóta is szinte folyamatosan teltházzal üzemel. Az Eater szerint a legnagyobb hiba a gulyásleves, a rakott krumpli és a somlói kihagyása lenne.

Belvárosi Disznótoros
honlap: www.belvarosidisznotoros.hu
A közelben dolgozók hosszú sorokba tömörülnek ebédidő idején, írják az ajánlásban, csak hogy részesülhessenek a „talponálló” híres-neves kacsacomb és hurka-kolbász kínálatában. Az árak kifejezetten barátiak, emeli még ki az Eater.

Kisüzem
FB-oldal: https://www.facebook.com/Kisuzem
A régi zsidónegyed, amely manapság az éjszakai élet központja, ad helyet ennek a különleges bájjal bíró, egyedi hangulatú bárnak, amely a helyi művészvilág – és újabban a turisták – olvasztótégelye, áll a cikkben.

Szimpla Kert
honlap: www.szimpla.hu
Budapest romkocsmái lassan a gyógyvizek hírnevét is elhomályosítják, írja a cikk, ezek közül is az egyik legismertebb a 2003-ban nyitott Szimpla, amely szedett-vedett berendezésével a romkocsmák úttörőjének számít. Habár manapság már igazi turista látványosság, mégis érdemes kicsit személyesen is megélni a helyi atmoszférát, javasolja az Eater, amely kiemeli, hogy vasárnap reggelenként a Szimpla termelői piaccá változik, ahol sok helyi finomság kiált kóstolásért.

Dorado Café
honlap: https://dorado-cafe.business.site/
A magyar-spanyol tulajdonú kávézó kiemelkedik a mostanában óriási népszerűségnek örvendő cafék közül, ezt pedig rendkívül ízgazdag kávéjának köszönheti. A betérőnek a finoman pörkölt etióp kávéból készített cold brew-kat, vagy ha épp teára vágyik, az aromás chai lattét ajánlják kóstolásra.

Mazel Tov
honlap: www.mazeltov.hu
A vendéglátóhely egy késő 19. századi, omladozó bérház udvarában található, s habár a külső durva, a belső tér nagyon is 2018-as dizájnt mutat. Az élő növények és a szabadon hagyott téglafalak látványán túl a koktélok, a közel-keleti mezzék és a kolbászok is említést érdemelnek, írja az Eater.

Café Jedermann
honlap: www.jedermann.hu
A Cafe Jedermann egy jazz klub, egy bisztró és egy kávézó – egyben. A holland tulaj, a szaxofonos Hans van Vliet a budapesti gasztrovilág legendás alakja, aki a helyet a művészek és értelmiségiek egyik központjává tette. Az ajánlás kiemeli a baráti árakat, az egész nap kapható reggeliket (mint például a bundáskenyér vagy a „mindentbele” rántotta), a megfizethető, finom borokat és a péntek-szombat esti élő jazz zenét.

Padron
honlap: www.padron.hu
Helyes, családi vállalkozásként működő tapas bár, ínycsiklandó falatokkal: kapható morcilla véres hurka, kecskesajtos báránylapocka, vagy ropogósra sütött chorizo; de betérve érdemes rákérdezni mindig az aznapi ajánlatra is, áll az Eater cikkében. 

Kívánság Étkezde
cím: VII., Alsó erdősor u. 36.
Az étkezdéket Magyarországon főként – az olasz osteriákhoz hasonlóan – helyiek látogatják. A jellemzően olcsóbb árkategóriájú, gyors étkezésre alkalmat adó helyek egyik legjobb példája a Kívánság, írja az ajánló. A csak hétköznapokon nyitva tartó étkezde az 1985-ös nyitás óta nem sokat változott, de éppen ez adja a vonzerejét. A leveseket és a mátrai borzast érdemes megkóstolni.

Rosenstein Vendéglő
honlap: www.rosenstein.hu
Budapesten rengeteg helyet találni, ahol finom a gulyás vagy a paprikás csirke, de ha hagyományos magyar ételekről van szó, a prímet vitathatatlanul a családi vállalkozásként, 1996 óta üzemelő Rosenstein viszi, áll az Eater cikkében. A töltött paprika vagy a libamáj roston Tokaji mártással és burgonyakrokettel verhetetlen, péntek-szombaton pedig érdemes megkóstolni az étterem remek sóletjét is.

Olimpia Étterem
honlap: www.olimpiavendeglo.com
Bár a hely elég spártai, mindenképp ajánlott kipróbálni Ádám Csaba konyhafőnök kreációit, aki ahelyett, hogy nyomtatott étlappal bíbelődne, egyszerűen egy táblán sorolja fal az aznapi hozzávalók listáját, amelyekből aztán gondosan kidolgozott, ízes fogásokat alkot. Kevés a turista, a vendégek többsége helyi, az árak pedig barátiak.

He He Kínai Étterem
FB-oldal: https://www.facebook.com/pg/monoricenterhungary/
Közép-Európában Budapesten él a legnagyobb kínai közösség, ezért nem meglepő, hogy a város „kínai negyede” hemzseg a kínai éttermektől, írja az Eater. Bár elsőre nem nézné ki belőle az ide betérő, de a He He igazán elsőrangú szecsuáni fogások, és az elhíresült kézzel húzott tészta otthona, ahol a halas ételek is kitűnőek.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra