A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. augusztus 16.

Az Irsai Olivér és a Csabagyöngye fajtákkal az egész országban megkezdődött a szüret. Frittmann János, az Év Bortermelője (2007) szerint roppanós, gyümölcsös fehérborokra és rozékra lehet számítani az ősszel, s ha a kedvező időjárás folytatódik, a vörösborokra sem lehet panasz.

„A titok a gondos növényápolás, a kárpát-medencei klíma, valamint a kiváló talaj”

– magyarázza a soltvadkerti Frittmann János, miért olyan zamatosak a minőségi hazai borok.

Kevesen tudják, de az Alföldön nemcsak laza szerkezetű homokos talaj, de mészben gazdag, barna termőföld is akad bőven, ahol kiváló minőségű bort lehet termelni. Így aztán ott sincs aggodalomra ok, ahol a gazdák a napfelkeltét nem a hegyek ormai között szemlélik. Mi több, a bőséges napsütés miatt már augusztus legelején beérnek az úgynevezett korai termő fajták, mint például az Irsai Olivér.

„Nagyszerű állapotban volt a szőlő, amikor múlt hét végén elkezdtük a szüretet”

– mondja a borász, aki a napokban már a rozéalapanyagot is elkezdi leszedni a tőkékről.

Így a borfajta rajongóinak örömére néhány hét múlva, október első felében már palackokba kerülhet a friss, 2017-es rozé. E borfajta népszerűsége töretlen, jóllehet, nem is olyan régóta kedvelték meg a fogyasztók. A Frittmann Borászat mintegy húsz évvel ezelőtt, az elsők között kísérletezte ki, hogyan lehet friss, üde, a maga kategóriájában „letehetetlenül finom” rozét készíteni.

„Míg a vörösboroknál a szőlőben az érett, már-már túlérett ízek kialakulását is meg kell várni, ami többnyire csak októberben következik be, addig a rozénál a kékszőlőt még a savdúsabb, korai időszakban kell leszedni, majd rövid héjon áztatás után feldolgozni. Néhány év kudarca után 1999-től kezdve így készítjük a rozét, és az idei újborok e tekintetben is kiválónak ígérkeznek”

– teszi hozzá a szakember.

Jóllehet rozékban és illatos fehér fajtákban Magyarország valóságos nagyhatalom, a soltvadkerti pince termékei még így is meglephetik az e kategóriában járatosakat. A rozék világversenyén, a franciaországi Mondial du Rosén számtalanszor kaptak már kimagasló elismerést a Frittmann-borok, de Magyarország legjobb újborai közé is bekerültek, sőt, az Országos Borverseny csúcsbora is lett már Frittmann Irsai Olivér.

A borász azonban azt reméli, hogy a jó idő kitart, és egyik személyes kedvence, a szeptember elején-közepén érő ezerjó is szép állapotban lesz szüretelhető. Nem mellesleg, e kevesek által értékelt fajtát nemrégiben felfedezték a külföldi sommelier-k, amire példa, hogy a bor 2015-ös, fahordós változatát a brit szakmai zsűri – magyar borok közül egyedüliként – a Sommelier Wine Awardsön aranyéremmel tüntette ki.