A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. május 15.

Zöldségek, házi tejtermékek mellett mézeskalács és füstölt pisztráng is kapható a Hold utcai piac szerdán megnyílt standjain. A Vidéki Mustra elnevezésű mozgalom a piac középső részén alakította ki a kistermelőknek szánt helyeket.

Szerdán nyílt meg hivatalosan a piac, a Vidéki Mustra logóját tartalmazó kötényben kezdték meg az árusítást a többnyire az alföldi tanyákról érkező kistermelők. Nagy volt az árukínálat, bár néhány árus elárulta, hogy hetente csupán egyszer-kétszer kínálja portékáját a Hold utcában. A kistermelők állandó képviselője, a Hollán Ernő utcai Stelázsi saját standot nyitott, de megjelent a Tahitótfaluból származó pisztrángos, Bakosi Attila tejes és több zöldségtermesztő is.

Remélhetőleg a piac megtalálja közönségét, régóta igény van jó minőségű, ellenőrzött kistermelői zöldségekre, füstölt húsárúra, tanyasi tojásra a belvárosban. Ha az árak kedvezőek lesznek, akkor valószínűleg éppúgy fellendül a Hold utcai piac, mint Budapest más kerületeiben a helyi termelői piacok tették az utóbbi években.

Talán végre az emeleten is megindul az élet. Jelenleg a friss alapanyagokkal dolgozó Alma Vitaminbár és egy koreai étterem van nyitva. Az Alma bár jó kis reggeliző és ebédelőhely. Reggel a városban kevés helyen kapható zabkását kínál friss gyümölcsökkel, délben pedig főzelékek, tészták, saláták és frissen sütött desszertek adják a kínálatot.

A Hold utcai vásárcsarnokot 220 millió forintból újította fel az V. kerületi önkormányzat. A pénzből megújult a vásárcsarnok komplett szerkezete, a beruházás alig egy év alatt készült el.

Ma már mintegy 120 gazdapiac működik az országban, és várhatóan továbbiak is nyílnak, mivel folyamatos az érdeklődés irántuk a termelők és a vásárlók részéről - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztéi miniszter a megnyitón. Példaként említette, hogy a fővárosi piacokon most 166 tanyasi gazdaság árulja termékeit, s a gazdák a Hold utcai piacon is mintegy 300 terméküket kínálják majd.

A kerület polgármester, Rogán Antal többek között arról beszélt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával Budapest belvárosában sikerül megőrizni egy olyan történelmi értéket, mint a Hold utcai piac, amely mostantól a magyar termékek árusítására szakosodik. A fejlesztés eredményeként a vásárcsarnok nemcsak XIX. századi arculatát őrizte meg, hanem a mai igényeknek megfelelő funkciókkal is ellátták az épületet, például akadálymentessé tették. Megemlítette: a csarnokban helyet kapott a belvárosi szociális bolthálózat üzlete is, amelyben a rászorulók vásárolhatnak, közvetlenül a termelőktől származó magyar árukat is.

 

Mezőszentgyörgyi Dávid, aki egyben a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára is, emlékeztetett, hogy a Vidékmustra - ahol a termelők közvetlenül adhatták el a fogyasztóknak termékeiket - két évig, a Kossuth tér felújításának kezdetéig, a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt nagy sikerrel működött. Most ezek a hagyományok a Hold utcai piacon folytathatók a hét hat napján.