A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Merjük másképpen csinálni: sós nudli, padlizsánnal

Magyar Konyha

2017. augusztus 16.

Gyerekkorom nagyanyám simítása alatt telt. Ráncos, száraz bőrű, hidegségében is szeretet sugárzó tenyere mindig ott volt, ha baj ért vagy öröm, ha éppen kellett egy kis szeretet. Ha nem ujjait húzta végig arcomon, akkor keze másként fejezte ki a gondoskodást – akárhányszor csak kértem, nudlit készített nekem. Nudlicskát, ahogy ő mondta.
Nagykamasz koromig abban a hitben éltem, hogy ez sós étel. Ültem Győrben a kollégiumi menzán, nyár volt, tábor. Talán éppen húsz éve történt:

a velem szemben ülő Kozma Éva döbbenetesen szép barna szemében vesztem el éppen, amikor letették elénk a mákos-cukros nudlit

– az összes tini vágyakozásomat szétrúgta a pillanat.

A nudli nekem máig sós. Nagyanyám pirított darával adta, és bárki, aki ezt meghallja tőlem, kitér a hitéből, hogy micsoda spórolós, spúr megoldás ez. A gyerekkori ízeinél ez viszont sosem opció – éppen ezért, ha magamnak csinálom, máig így készül.
Ugye a nudli általában krumplistésztából fő. Gyúrtunk már répásat, ettünk céklásat, de az, hogy mi lesz, ha a lisztet sült padlizsánnal gyúrjuk be, ismeretlen volt; még soha, egy receptben sem találkoztam ezzel az ötlettel.
Tudtam csak jó lehet. Az akácfa parazsán sült padlizsán kellemesen füstös, karakteres – még nincs benne se olaj, se fokhagyma, natúr, így íze erősen koncentrált. A tojást beütve, a lisztet adagolva látszik, hogy

ragadósabb, mint a krumplis, de ne lisztezzük túl, mert akkor főzés után kemény lesz.

Alapból hígabbra is hagyhatjuk, akkor nokedliszaggatóval dolgozzuk bele a vízbe. Ha inkább kézzel vágnánk a nudlikat, rá kell érezni a pillanatra, amikor azt mondjuk már jó – akkor hurkákat készítünk, felvágjuk, majd a lobogó forró vízbe tesszük.
Ha megfőttek, felúsznak, mi pedig picit hagyjuk, hadd táncoljanak a hab tetején. A padlizsánhoz amúgy sem passzolna a lekvár vagy a mák, úgyhogy ez tényleg sós változat. A pirított dara helyett dióba is forgathatjuk, hiszen annak íze tökéletesen passzol hozzá.
Ha marad egy fél maroknyi begyúrt tészta, nyugodtan formálhatunk belőle tallérokat, kutyanyelveket – forró olajban kisütve, olívabogyóval, juhtúróval azok is garantáltan elfogynak.

A padlizsán füstös-sült íze remekül kiemelkedik a tésztából.

Próbálják ki, egyszerű, mint a fakanál, jól esik, mint a nagyanyai szeretet és olyan ízes, mint a kamasz szerelem.